Nahajate se tu: Domov Priprava na potovanje Nosečnice na poti Potovanje z letalom

Potovanje z letalom

Večina letalskih prevoznikov dovoljuje letenje nosečnicam vse tja do 36. tedna nosečnosti pod pogojem, da je dotedanja nosečnost potekala brez zapletov. Po mednarodnih standardih je letenje nosečnicam dovoljeno tudi med 36. in 38. tednom, če čas letenja ne presega štirih ur. So pa ti pogoji odvisni od letalskih prevoznikov, zato se pred potovanjem o pogojih prepričajte. Veliko letalskih prevoznikov prepoveduje letenje nosečnicam, ki so v prejšnjih nosečnostih imele prezgodnji porod ali če imajo krvne strdke v nožnih venah. Ti pogoji se nanašajo tudi na povratno potovanje domov, torej v kolikor se odpravite na pot v sedmem mesecu nosečnosti, obstaja nevarnost, da boste imelie težave s povratkom, če je le-ta predviden v osmem ali devetem mesecu nosečnosti. Sicer pa ima lahko vsak način potovanja svojo specifiko in zahteve.

Kaj je dobro upoštevati pri potovanju z letalom?

• Vlažnost zraka v avionski kabini je vzdrževana na 8%, zato morajo nosečnice med poleti uživati veliko tekočine. To še posebej velja za daljše razdalje.
• Nosečnice so v večji meri izpostavljene različnim vnetjem in krvnim strdkom v nožnih žilah, zato se morajo izogibati daljšemu sedenju.
• Nosečnica naj si poizkuša rezervirati sedež ob prehodu in se čim več gibati – vsaj petnajst minut vsako uro. Hojo lahko nadomestijo z vajami, ki pospešujejo prekrvavitev nog. Omenjeno velja tudi za vožnje z avtomobilom ali avtobusom.
• Uporaba varnostnega pasu je zaželjena za vse nosečnice, tako v avionu kot v avtomobilu. Varnostni pas naj bo položen kar se da nizko preko medenice. Uporaba varnostnega pasu naj bi za nosečnico predstavljala manjšo nevarnost kot njegova neuporaba.
Potovanja_z_letalom
Akcije dokumenta
  • Natisni to stran

hepatitis

 
Osebna orodja