Nahajate se tu: Domov Priprava na potovanje Starostniki Nasveti za starejše potnike pred potovanjem

Nasveti za starejše potnike pred potovanjem

Vse več starejših ljudi potuje tudi v daljne dežele. Potovanja ponavadi izboljšajo splošno počutje starejših ljudi. Starost večinoma ni ovira za potovanja, vendar je priporočljivo, da se starejši potniki, zlasti, če imajo kronične bolezni, na potovanje temeljito pripravijo.

Vsekakor je pred potovanjem za starejše potnike priporočljivo:


· obiskati ambulanto za potnike, po potrebi tudi izbranega zdravnika;
· urediti zdravstveno zavarovanje za potnike v tujini. Potnik naj pravočasno (vsaj mesec dni pred potovanjem) obišče ambulanto za potnike in izbranega zdravnika. Ambulante za potnike se nahajajo na zavodih za zdravstveno varstvo Ljubljana, Kranj, Celje, Maribor, Ravne, Murska Sobota, Nova gorica, Koper in Novo mesto.

V ambulanti za potnike bo potnik z zdravnikom pregledal potovalni načrt. Zdravnik mu bo svetoval glede splošnih in posebnih tveganj, zaščite pred malarijo in drugimi nalezljivimi boleznimi na potovanju. Svetoval mu bo glede obveznih in priporočljivih cepljenj ter vsebine potovalne lekarne, ki naj vsebuje:

· obvezilni pribor, škarje, razkužilo oz. sredstvo za čiščenje ran,
· termometer, sredstvo za zniževanje telesne temperature in analgetik,
· antibiotik za lajšanje potovalne driske,
· praške za pripravo rehidracijske raztopine,
· sredstvo proti potovalni slabosti,
· sredstvo proti alergijam,
· repelente - snovi, ki preprečujejo pike insektov, kremo za sončenje z visokim faktorjem itd..;
· zdravila, ki jih potnik sicer redno prejema.

Izbrani zdravnik se bo s potnikom pogovoril o možnem poslabšanju zdravstvenega stanja med potovanjem. Za daljša potovanja mu bo zagotovil možno zalogo zdravil. Zdravilom je najbolje priložiti spremno pismo (še zlasti, če potnik v terapevtske namene uporablja tudi igle) v angleškem jeziku, ki naj ga potnik nosi skupaj z zdravili. V spremnem pismu so navedena generična imena zdravil, odmerki in režim jemanja.
Pred daljšimi potovanji se potnikom priporoča tudi obisk zobozdravnika.
Akcije dokumenta
  • Natisni to stran

hepatitis

 
Osebna orodja