Azerbajdžan

Azerbajdžanska republika je država v Zakavkazju, ki na severozahodu meji na Gruzijo, na severu na Rusijo, na vzhodu na Kaspijsko jezero, na jugu na Iran, ter na zahodu na Armenijo, na katero na severu meji tudi azerbajdžanska eksklava Naxcivan, ki na jugu prav tako meji na Iran, na severozahodu pa se dotika Turčije. Nekdanjo avtonomno pokrajino Gorski Karabah na zahodu Azerbajdžana so po razpadu Sovjetske zveze zasedle armenske sile. Danes se na tem območju nahaja samooklicana država Gorski Karabah, ki jo je priznala samo Armenija.

Zdravstvena tveganja

Cepljenje

Bolezen

Cepljenje

Klopni meningoencefalitis

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Malarija

Zaščita pred malarijo je obvezna v delu države, del leta

Hepatitis A

Za potnike priporočamo cepljenje

Zdravstvena tveganja

Hepatitis A: Azerbajdžan je država z zmernim do visokim tveganjem za okužbo z virusom hepatitisa A. Cepljenje proti bolezni se priporoča, ker se na ta način bolezen najlažje in najučinkoviteje prepreči.

Hepatitis B: Prevalenca kroničnega hepatitisa B v Azerbajdžanu je visoka, več kot 8%. Priporočamo cepljenje proti bolezni za daljša potovanja (več kot 1 mesec) oziroma, kadar pogosto potujemo tudi za krajši čas, glede na način in namen potovanja ter potnikom, ki želijo maksimalno zaščito.

Tetanus in otroške bolezni proti katerim se cepimo: Cepljenje proti tetanusu je eno od rutinskih obeznih cepljenj po programu. Glede na predhodni cepilni status, aktivnosti na potovanju in oddaljenosti od zdravstvene službe, priporočamo poživitveno cepljenje proti tetanusu z enim odmerkom. Priporočamo preveriti tudi cepljenja proti otroškim nalezljivim boleznim in glede na to opraviti manjkajoča oziroma poživitvena cepljenja.

Klopni meningoencefalitis in borelioza: Bolezen se pojavlja endemsko od aprila do oktobra v predelih pod 1500 m nadmorske višine. Priporočamo cepljenje proti klopnemu menigoencefalitisu glede na aktivnosti na potovanju vezane predvsem na bivanje v naravi (kampiranje, gobarjenje, hribolazenje, kolesarjenje, delo v gozdu, itd.)

Steklina: Preventivno cepljenje priporočamo v prvi vrsti potnikom, ki bodo zaradi svojega poklica ali kako drugače vpleteni v delo z živalmi (sesalci, predvsem psi, mačke, netopirji,…) Za majhne otroke je lahko tveganje za okužbo večje, ker se večkrat igrajo z živalmi, poškodbe so lahko hujše (ugrizi v obraz, vrat) in ker ne znajo opisati dogodka. Cepljenje poškodovanega po ugrizu živali je edina zaščita pred razvojem stekline, ki je smrtna bolezen, zato mora poškodovani obvezno na posvet in zaščito k zdravniku.

Trebušni tifus: Cepljenje je priporočeno za potnike, ki potujejo za dlje časa po podeželju ali obiščejo prijatelje oziroma sorodnike.

Potovalna driska: Rizik za potovalno driskoje visok, vsi vodni viri so sumljivi, vključno z mestnimi vodovodnimi omrežji, ki so zaradi nerednega nadzora lahko kontaminirani.

Malarija: Tveganje za malarijo obstaja od julija do oktobra v področju porečja rek Kura in Aras (province Agcabadi, Barda, Beylaqan, Bilasuvar, Calilabad, Fuzuli, Imisli, Kurdamir, Nakhichivan, Sabirabad, Saatli in Zardab).

Krimsko-Kongoška hemoraška mrzlica: Bolezen se pojavlja posamično, vezano na poletne mesece v predelih, kjer najdemo klope, ki so prenašalci bolezni. Pojav bolezni pri ljudeh se lahko spreminja glede na množičnost gostiteljev (klopi in glodalci).

Mediteranska mrzlica: Pojavlja se ob obalnem predelu Kaspijskega jezera, vezano na poletne mesece, kjer najdemo klope, ki so prenašalci bolezni.

Zadnje novice iz države
Azerbajdžan

Azerbajdžan

19. julija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: azerščina 
Državna himna: Azərbaycan Respublikasının Dövlət Himni (Marš Azerbajdžana)
Glavno mesto: Baku
Površina: 86.600 km²
Prebivalstvo: 9.494.600
Gostota: 109,6/km²
Valuta: azerbajdžanski manat (AZM)
Časovni pas: UTC+5 (poletni čas)
Vrhnja internetna domena: .az
Nacionalna klicna koda: ++ 994