Egipt

Egipt (arabsko Misr) je velika država v severovzhodni Afriki, vključuje pa tudi Sinajski polotok, ki ga imamo lahko za del Azije. Glavno področje poselitve je okoli reke Nil. Velike površine dežele so del puščave Sahara in so zelo redko poseljene. Glavno mesto je Kairo. Egipt na severu meji na Sredozemsko morje, na zahodu na Libijo, na jugu na Sudan, na severovzhodu na Izrael, ter na vzhodu na Rdeče morje. Egipt nadzoruje Sueški prekop med Sredozemskim in Rdečim morjem.

Zdravstvena tveganja

Cepljenje in zaščita

 

Bolezen

Cepljenje

Tifus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Rumena mrzlica

Za vstop v ciljno državo* je certifikat o cepljenju obvezen za potnika, ki potuje iz države z rumeno mrzlico

Hepatitis A

Za potnike priporočamo cepljenje

Zdravstvena tveganja

 

Priporočljiva rutinska cepljenja: Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Hepatitis A: Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B: Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus: Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju severne Afrike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi s tifusom preko hrane in vode.

Steklina: Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je cepljenje proti steklini priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Temperature in drugi klimatski pogoji
Pravi potovalni čas je od septembra do maja. Poletja so v Egiptu seveda zelo vroča. Septembra se začne zrak počasi ohlajati tja do decembra in januarja, ko zna biti sveže tudi preko dneva. Potem pa se začne zrak spet segrevati in po aprilu se temperatura spet stopnjuje proti poletni vročini.

Idealni potovalni čas je oktober – november in februar-april. Takrat zrak ni prevroč, večeri in noči so prijetno tople, morje je odlično za kopanje. Puščave so prave za raziskovanje.

Pred oktobrom in po aprilu je bolj vroče. Ob Nilu in v puščavah je zrak suh in vročina ne predstavlja večjih težav. Huje je ob morju, ko vročini primešamo vlago – ta je za organizem najhujša.

December in januar sta za potovanja prijetna. Preko dneva smo lahko v kratkih rokavih, ampak ko se sonce skrije zahladi in nam prijajo toplejša oblačila (dolgi rokavi). V teh mesecih smo tudi preko dneva bolj v dolgih hlačah. Rdeče morje je sicer še dovolj toplo za kopanje (20- 22 stopinj Celzija ), ampak obmorski veter in temperature zraka na obali marsikaterega odvrnejo od kopanja. V teh mesecih se v morje poda manj kot polovica skupine.

To so načelne klimatske opredelitve. Lahko pride do krajših obdobij, ko temperature »zapečejo« sredi hladnejšega obdobja ali se ohladi takrat, ko bi moralo biti vroče. Ker dobro poznamo gibanje po toplih in vročih krajih, znamo tudi potovanja prilagoditi trenutnim klimatskim pogojem… prav tako pa ustrezno zaščititi sopotnike oz. jim svetovati. Vreme vedno je, je pa v Egiptu še toliko drugega, da nam vreme že ne more pokvariti doživetja. Ali pa?

 

Zadnje novice iz države
Otroška paraliza po svetu

Otroška paraliza po svetu

30. novembra, 2022
Egipt

Egipt

15. junija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: arabščina
Državna himna: Bilady, Bilady, Bilady
Glavno mesto: Kairo
Površina: 1.002.450 km²
Prebivalstvo: 84.000.000345
Gostota: 84/km²
Valuta: egiptovski funt (EGP)
Časovni pas: UTC+2 (EET)
Vrhnja internetna domena: .eg
Nacionalna klicna koda: ++ 20

Dobro je vedeti

Razdalje v Egiptu
Pri egipčanskih potovanjih (še posebej Klasičnih – dolina Nila itd.) ni veliko vožnje. Tako malo jih je, da vam komaj uspemo povedati vse zanimivosti o deželi, ki jih imamo vodniki pripravljene za vas. Na Klasičnem potovanju je vsega skupaj 16-18 ur vožnje v tednu dni (povprečno 2,5 ure na dan).

Najpomembnejše razdalje
Asuan – Abu Simbel 3 ure v eno smer
Asuan – Luxor 3-4 ure
Luxor – Hurgada 4 ure
Hurgada – Kairo 6-7 ur
Dahab – Kairo 7-8 ur

Varnost
Egipt je relativno varna dežela. Kriminala je malo; kot vedno moramo biti pozorni na osebno lastnino, še posebej na turističnih krajih. Tudi političnega tveganja ni veliko.

Nakupi
To je pravi raj za nakupovanje raznih eksotičnih predmetov – ugodne so cene preprog, zlata in srebra ter bakrene nakit, začimb, papirusov, parfumov, alabastra in tradicionega tekstila…

Denar
Egiptovska valuta je egiptovski funt (1$ = cca. 6,40 EP 1 EUR = 7,90 EP), Najbolje je s seboj vzeti USD ali EUR – menjamo lahko v menjalnicah. Mogoče je plačevati tudi s karticami, vendar je v Egiptu gotovina zakon!!

Hrana
Dobra in pestra

Pijača
Tradicionalna pijača je ceylonski čaj in karkade – hibiskusov čaj. Uživamo tudi v arabski kavi s kardamonom. Poslastica so sveži sokovi Na voljo so gazirane pijače… najti je mogoče tudi vino in pivo. Ustekleničena voda je na voljo povsod.

Vizumi
Slovenci potrebujemo egiptovski vizum. Ob prijavi je potrebno zagotoviti kopijo potnega lista, potni list mora biti veljaven še najmanj 6 mesecev po odhodu.

Cene
Za tekoče stroške v Egiptu (hrano, pijačo in malenkosti) lahko planirate okoli 100 EUR na potovalni teden. Varčni bo od tega zneska nekaj prihranil. V ta znesek niso vključeni stroški večjih nakupov.