Predstavitev ambulante za potnike

Potnik se mora zavedati, da je njegovo zdravje med bivanjem v neki državi v veliki meri odvisno od njega samega. Zato mora dobiti jasne, izčrpne in točne informacije v skladu z najnovejšimi priporočili medicinske stroke. Ambulanta za potnike je namenjena posvetu o zdravstveni zaščiti za določeno potovanje, v katerem se s potnikom pogovorimo o zanj najustreznejši zdravstveni zaščiti glede na destinacijo (podroben načrt poti), namen (turistično potovanje, poslovna pot, popotništvo, romanje, odprave, športno udejstvovanje, alpinizem) način (letalo, ladja, osebni avto, motor, treking) in trajanje potovanja. Svetujemo zaščito s cepljenjem pred potovanjem, zaščito z določenimi zdravili med samim potovanjem, damo informacije o boleznih na področju potovanja, napotke za obnašanje med samim potovanjem ter seveda kako ravnati, če se pojavi bolezen med oziroma po potovanju.

Z ozirom na starost potnika, njegovo trenutno zdravstveno stanje, eventuelne kronične bolezni, alergije in druga stanja, predhodno opravljena cepljenja ter že pridobljene izkušnje s potovanj, se v naši ambulanti dogovorimo za ustrezno zaščito z zdravili (malarija), opravimo ustrezna dogovorjena cepljenja proti hepatitisu (hepatitis A, kombinirano cepivo proti hepatitisu A+B, hepatitisu B), rumeni mrzlici, tifusu, meningokoknemu meningitisu, tetanusu…. Dajemo tudi ustrezne napotke za potovanje z letalom, za križarjenja, za bivanje na višji nadmorski višini, za potovanje nosečnic in otrok, glede uživanja varne hrane in pijače, dogovorimo se tudi o obsegu ustrezne potovalne lekarne.

Kako do nas?

Ambulante za potnike na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so po celi Sloveniji in delujejo vsak dan v dopoldanskem času od ponedeljka do petka. Kontakti in podrobni urniki ambulant so objavljeni na spletni strani NIJZ.

Zelo pomembno je, da ima potnik pripravljen podroben načrt poti, ki ga v ambulanti pregledamo in mu na ta način čim optimalneje svetujemo glede zdravstvene zaščite.