Znaki bolezni

Čas od okužbe do pojava bolezni je tri do šest, pa tudi 13 dni. Bolezen lahko poteka v lažji obliki in je podobna gripi, lahko pa povzroči tudi smrt. Začne se nenadno z visoko temperaturo, glavobolom, slabostjo, bolečinami v mišicah. V resnejših primerih so bolezenski znaki slabost, bruhanje, krvavitve iz nosu, dlesni, bolečine v trebuhu in zlatenica. To lahko traja 3 dni, nato se za nekaj ur ali dni stanje izboljša. V drugi fazi bolezni se stanje še poslabša. Bolnik lahko umre 7. do 9. dan z znaki odpovedi jeter in ledvic. S hujšo obliko zboli 10 do 20% obolelih, pri katerih je smrtnost 50%. Redko se razvijejo znaki prizadetosti srca in osrednjega živčevja, ko okrevanje traja več tednov.

Zdravljenje & način prenosa

Zdravljenje

Zdravljenje je v glavnem simptomatsko. Priporoča se počitek, uživanje zadostne količine tekočin in po potrebi analgetiki z acetaminofenom. Odsvetuje se Aspirin (oziroma acetilsalicilna kislina), tudi zaradi njegovih učinkov na strjevanje krvi.

Način prenosa

Nosilci virusa so opice in nekatere druge živali pragozda, okuženi komarji Aedes aegypti pa bolezen lahko prenesejo na človeka.

Preprečevanje

Okužbo z virusom rumene mrzlice lahko preprečimo

  • s cepljenjem proti rumeni mrzlici

Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno za vse potnike, ki potujejo na endemična področja te bolezni. Cepivo je varno in učinkovito. Enkratno cepljenje zagotavlja doživljenjsko zaščito. Cepljenje mora biti izvedeno najmanj 10 dni pred samim potovanjem. Ob samem cepljenju potnik prejme rumeno knjižico – mednarodno potrdilo.

  • z ukrepi zaščite pred piki insektov

Na prostem: Omejimo zadrževanje na mestih, kjer so insekti. V okolici bivališč odstranimo ali pokrijemo mokre površine, uporabimo naprave in pripomočke, ki odganjajo insekte,

V prostoru: Insektom preprečimo vstop v prostore (spalnica, prostor za druženje) z mrežami na oknih in vratih, zapremo okna in vrata in uporabimo naprave ter sredstva, ki uničujejo insekte (insekticidni spreji, spirale, ..). Če tega ne moremo zagotoviti spimo na postelji pod mrežo. Če jo impregniramo z insekticidom je zaščita še bolj učinkovita.

Air-conditioning je učinkovit sistem, ki zadržuje insekte izven prostorov.

Osebna zaščitna sredstva:

OBLEKA: pred piki insektov se zavarujemo z nošenjem obleke svetlih barv, ki prekriva večji del telesa (na svetli barvi so insekti laže opazni in mi bolj pozorni).

REPELENT: je sredstvo ki odganja insekte in jih ne ubije. Na odkrite dele telesa nanesemo repelent, ki vsebuje več kot 30 odstotkov DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid) – (uporaba repelentov strogo po navodilu proizvajalca, še posebej za otroke). Pri sočasni uporabi repelenta in zaščitne kreme za sonce najprej nanesemo na kožo kremo za sončenje nato pa repelent. Že pripravljene kombinacije repelenta in sončne kreme so običajno blažje in manj učinkov. INSEKTICID spray za obleko in mreže, ki odganja insekte.

Razširjenost

Bolezen se pojavlja v tropskem pasu Srednje in Južne Amerike ter v centralni Afriki. Po navadi se pojavlja posamično zaradi stika človeka z naravnimi žarišči okužbe v gozdovih – opice (gozdna oblika). Ker pa se bolezen preko komarjev širi tudi od človeka na človeka (mestna oblika), se lahko razvije epidemija. Le-te se pojavljajo predvsem v deževni dobi. Vsako leto za rumeno mrzlico zboli približno 200.000 ljudi, predvsem tisti, ki se zadržujejo v džunglah.