Otroška paraliza

Otroško paralizo ali poliomielitis povzročajo poliovirusi, ki prizadenejo živčni sistem. V Sloveniji je cepljenje obvezno za vse otroke zato se obolenje ne pojavlja več. V slabih higienskih razmerah se otroci okužijo z virusom zelo zgodaj, ko jih še ščitijo materina protitelesa.

Kje se pojavlja?

Vir: Wikipedia

Obolenje

Prvi znaki bolezni se pojavijo 9 – 12 po okužbi. Največkrat je okužba brez simptomov ali z neznačilno vročinsko boleznijo. Lahko pa se vročini pridružijo bolečine v žrelu, glavobol, slabost, bruhanje in bolečine v trebuhu. Pri težjih potekih obolenja (redko) še pridružijo še boleč tilnik, križ in pojav bolečin in ohromitev v mišicah. Zelo zgodaj se razvijejo atrofije prizadetih mišičnih skupin, kar je še posebej pomembno, če se okužijo mali otroci.

Najhujši zaplet v poteku bolezni so motnje in odpoved dihanja.

Način okužbe

Rezervoar je človek in ga izloča v blatu. Virus se prenese v telo z umazanimi rokami, vodo ali s kontaminirano hrano. Lahko se okužimo tudi s tesnim kontaktom z obolelo osebo (morda tudi usta-usta).

Zdravljenje

Osnova zdravljenja kolere je nadomeščanje tekočine in soli. Antibiotična terapija skrajša trajanje bolezni in zmanjša količino tekočine, ki je potrebna za rehidracijo. Dieta ni potrebna.

Preprečevanje

Otroško paralizo že dolga leta preprečujemo s cepljenjem, ki je v zahodnih državah na seznamu obveznih cepljenj za otroke.