Avtoštop

PREDNOST: Večinoma brezplačen način potovanja. Doživeli boste neposreden stik s tujci, saj le-ti pogosto vzamejo štoparja s seboj z namenom, da bi pregnali dolgčas in zaspanost.

SLABOST: V nekaterih državah potovanje z avtoštopom predstavlja predvsem varnostni problem. Postanete lahko žrtev nasilja, ste vpleteni v prometno nesrečo, vas okradejo... Seveda to ni splošna praksa in naj vas to ne odvrne od izbire avtoštopa kot načina potovanja. Avtoštop je priporočljiv predvsem za pare (fant in dekle) in izkušenim avtoštoparjem.

Kako?

Pri avtoštopu je odločilnega pomena izbira pravega mesta za štopanje, kjer vas lahko voznik pravočasno opazi in varno ustavi. Če želite v predvidenem okvirnem času prispeti do določenega cilja, se morate izogibati prevozom na krajše razdalje. Priporočljivo je, da na list papirja čitljivo napišete vašo destinacijo. Kadar imate za cilj neko oddaljeno mesto, povprašajte koga od zaposlenih v prevozniškem podjetju, ki vozijo v tujino. Ker so šoferji pogosto v stiku preko CB-radijskih postaj, obstaja možnost, da vam kaj kmalu uredijo prevoz v želeno smer. Pri štopanju je zelo pomemben tudi videz. Izogibajte se izstopajočim oblačilom, frizuram in če je le mogoče, ne imejte s seboj preveč prtljage. Kadar štopate, ne nosite očal in se ne držite preveč nejevoljno, saj boste v takih primerih zagotovo težje dobili prevoz. Kadar opazite, da je voznik utrujen, ne razmišljajte, da bi tudi vi zaspali, raje poskušajte vzdrževati pogovor ali vsaj vztrajajte, da poslušate živahnejšo glasbo. Omeniti velja tudi AVTOŠTOPARSKO IZKAZNICO, po kateri vas lahko povpraša kak šofer in če je ne boste imeli, vam lahko marsikdo prevoz tudi odkloni. Izkaznica vam tudi omogoča, da ste na tovrstnem potovanju nezgodno zavarovani. Avtoštop ni nekaj, česar se lahko naučite iz knjig, ampak je zelo pomembna praksa in izmenjava izkušenj med avtoštoparji. Zato med čakanjem na štop izmenjujte informacije.