Potovanje z avtomobilom

PREDNOST : Zagotavlja neodvisnost od odhodov javnih prevoznih sredstev, kar olajša izvedbo potovanja. Zagotavlja lažjo dosegljivost ciljev, do katerih ni zagotovljenih javnih prevoznih sredstev.

SLABOST: Pojavljajo se lahko potencialne težave s parkiranjem, okvarami, kraje, plačila cestnin. Poseben problem predstavlja tudi utrujenost voznika. Planiranje poti samega potovanja zahteva več časa in napora.

Splošno

Potovanje z avtomobilom je primerno predvsem takrat, ko skupaj potuje več ljudi, ki se lahko izmenjujejo v vožnji in ko želimo obiskati le nekaj destinacij. Tak način potovanja je priporočljiv za tiste, ki uživajo v nabiranju kilometrov in, ki imajo nekaj osnovnega znanja s popravljanjem avtomobilskih okvar.

Pred potjo je priporočljivo opraviti preventivni pregled avtomobila. Na poti je potrebno imeti v rezervi denar za nepričakovane stroške. Odsvetuje se spanje v avtomobilih, saj le to ni varno in je neudobno, če pa ste v to prisiljeni, prenočite na dobro osvetljenem in predvsem obljudenem mestu. Dobro je razmisliti tudi o nakupu alarmne naprave ali vsaj varnostne kljuke, ki blokira vrtenje volana. Pred potovanjem je potrebno urediti zeleno karto, predvsem za potovanje po evropskih državah. Potrebno je preveriti ali za potovanje v določene države potrebujete tudi mednarodno vozniško dovoljenje. Za tiste, ki v tujino potujete z avtomobilom, ki ni vaša last, potrebujete pooblastilo za vožnjo tujega motornega vozila, ki ga dobite na enotah AMZS. Na potovanjih bodite še posebej pozorni na omejitve hitrosti in kaznimi za prometne prekrške. Avtomobila ne poskušajte napolniti do zadnjega kotička s prtljago, saj to občutno zmanjšuje kvaliteto udobja potnikov. Pazite tudi na varno zlaganje prtljage v izogib morebitnim poškodbam ob naglem zaviranju ali trku. Voziti poskušajte voziti čim bolj spočiti.