Invalidi

Moderni načini potovanja omogočajo tudi kvalitetno potovanje invalidov. Seveda pa se na potovanjih v eksotične dežele z drugačnimi kulturnimi navadami pogosto srečujejo tudi z različnimi predsodki in stereotipi. Nekatere turistične agencije so se že specializirale za organizacijo potovanj za skupine s posebnimi potrebami, vključno s spremljevalnim zdravstvenim osebjem.

Nasveti za potnike s posebnimi potrebami

Potniki na invalidskih vozičkih imajo možnost asistence na letališčih. Že ob nakupu letalske karte bo prevoznik, na osnovi zdravniškega potrdila, označil vrsto asistence s pomočjo invalidskega vozička. Označbe so: WCHR – prevoz z vozičkom do izhoda na letališko stezo, WCHS – prevoz z vozičkom do letala, WCHC – prevoz in asistenca do sedeža na letalu.

Invalid, ki potrebuje invalidski voziček, naj za potovanje izbere čim lažje sestavljivega.

Psi vodniki za slepe imajo poseben status pri prevozu z letali in avtobusi, prav tako jim je omogočeno bivanje v hotelskih sobah in vstop v muzeje in galerije.

Gluhi naj o svoji prizadetosti obvestijo osebje na prevoznih sredstvih ter na postajah in v hotelih. Tako bodo lahko pravočasno izvedeli za vse nujne informacije.

Duševno prizadete osebe naj raje potujejo s spremljevalcem, prav tako naj imajo identifikacijsko kartico ali obesek z osebnimi podatki ter destinacijo potovanja.