Hepatitis C

Je nalezljiva bolezni, razširjena po vsem svetu. Bolezen povzročajo  virusi  hepatitisa (VHC), ki se razmnožujejo v jetrnih celicah. Čas od okužbe pa do izbruha bolezni je lahko več tednov ali mesecev. Večina oseb okužbe ne zazna, saj poteka brez zdravstvenih težav vse življenje, pri drugih pa se čez leta lahko razvije v akutni ali kronični hepatitis, cirozo in rak jeter.

Splošno

Okužbo se dokazuje s preiskavo krvi. Kronični nosilci virusov hepatitisa C so doživljenjsko kužni in lahko okužijo druge osebe. Okužbo se ugotovi lahko tudi slučajno pri krvodajalskih akcijah oziroma pri pregledu krvi nosečnic ali drugih pregledih.

Nosilci virusa se morajo zavedati, da lahko prenesejo okužbo na druge s svojo krvjo, spolnimi tekočinami, slino in tudi drugimi telesnimi izločki. 

Najpogostejši način okužbe je nezaščiten spolni odnos z okuženo osebo. Pogost je prenos med narkomani zaradi souporabe okuženih igel. Okužba je možna pri uporabi ostrih predmetov za tetoviranje, prebadanje ušes, akupunkturi, obrezovanju ali pri vbodu z odvrženo iglo. Souporaba britvic, zobnih krtačk, škarij predstavlja tveganje za okužbo. Okužena mati lahko prenese virus hepatitisa na otroka pred, med porodom ali po njem.

Večina okuženih se ne zaveda, da so nosilci in s tem možni prenašalci virusa na druge. Za preprečevanje okužbe s HCV je pomembno samozaščitno obnašanje, to je upoštevanje načel varne spolnosti (stalni partner, zaupanja vreden partner, pravilna zaščita s kondomi), izogibanje stiku s telesnimi tekočinami drugih ljudi, uporaba sterilnih igel, brizg in drugih ostrih predmetov (akupunktura, piercing, tetovaže, medicinski poseg, igle za vbrizganje drog …), uporaba lastnega pribora za telesno higieno (britvice, zobne ščetke …).

Proti hepatitisu C še ni cepiva, obstajajo pa učinkovita zdravila.

Bolezen po navadi zdravimo s protivirusnimi zdravili, ki jih predpišejo specialisti.