Potniki s sladkorno boleznijo

Prav je, da vsak načrtuje svoj dopust v skladu z obliko svoje bolezni. Velja splošno priporočilo, da naj sladkorni bolniki potujejo v kraje in mesta, kjer je zdravstvo organizirano na primerni ravni. Izogibajo naj se neciviliziranih in eksotičnih območij. Le tako bosta dopust ali potovanje prijetna. Nasveti naj pripomorejo k temu uspehu.

Splošno

Vsekakor mora sladkorni bolnik s pravilnim ravnanjem preprečevati akutna poslabšanja sladkorne bolezni (diabetična ketoacidoza in hiperosmolarni sindrom), ki so lahko smrtna, če ni pravočasne strokovne pomoči, ne sme imeti hudih hipoglikemij in ne smejo se poslabšati morebitni kronični zapleti ali druge bolezni. Kljub skrbnemu ravnanju pa se pogosto dogaja, da sladkorni bolnik potrebuje zdravniško ali celo bolnišnično pomoč.

Sladkorni bolnik se lahko pred dopustom ali potovanjem posvetuje s svojim zdravnikom ali diabetologom, ki poznata njegovo bolezen in mu bosta lahko svetovala.

Sladkorni bolnik s predpisano dieto

Sladkorni bolnik, ki ima predpisano le dieto, pravzaprav nima omejitev. Dopust lahko preživlja kjerkoli in potuje kamorkoli, vendar ne sme pozabiti na pravilno prehrano. Več gibanja (plavanje, planinarjenje itd.) med dopustom bo koristilo tudi sladkorni bolezni. Grobi dietni prekrški, zlasti še, če se pridruži kaka bolezen, pa lahko tudi takim sladkornim bolnikom zelo poslabšajo bolezen, ki zahteva bolnišnično zdravljenje.

Sladkorni bolnik s predpisanimi peroralnimi antidiabetiki

Tisti, ki imajo predpisne tablete za zdravljenje sladkorne bolezni, morajo to zdravljenje badaljevati tudi med dopustom. Obdržijo naj svoj ritem prehrane in ob tem naj uporabljajo nespremenjeno količino tablet. Če ustrezne prehrane ni na voljo, si jo morajo organizirati sami. Če so se odločili za manj hrane in če bo več gibanja, na primer planinarjenja, plavanja, kolesarjenja, bodo vrednosti krvnega sladkorja nižje, lahko nastanejo tudi hipoglikemije. V tem primeru bo treba začasno zmanjšati količino antidiabetičnih tablet. Po navadi je treba znižati ali ukiniti večerni odmerek sulfoniluree (Daonil, Euglucon, Glurenorm, Predian, Amaril, Glukotrol), po potrebi tudi jutranji odmerek. Metformina (Aglurab, Glucophage) ali akarboze (Glucobay) po navadi ni treba opustiti, če jih prejemate same ali skupaj s sulfonilureo. Pri ukrepanju je v veliko pomoč samokontrola.

Sladkorni bolnik, ki se zdravi z insulinom

Sladkorni bolniki, ki se zdravijo z insulinom, izvajajo samokontrolo in imajo več možnosti za pravilno ukrepanje. Praviloma naj obdržijo svoj ritem in količino hrane in predpisane odmerke insulina. Če je količina hrane spremenjena, lahko popravijo odmerke insulina, če si sami ne organizirajo primerne prehrane (dodatni obroki, malice). Po navadi je treba spremeniti le kratko delujoči insulin pred obrokom, ki je drugačen od navadnega. Po potrebi je treba pred spanjem spremeniti tudi odmerek dolgo delujočega insulina, še posebej če nastajajo nočne hipoglikemije ali je jutranja vrednost krvnega sladkorja nizka. Tisti, ki prejemajo tovarniško pripravljeno mešanico insulinov, bodo po potrebi spremenili ta skupni odmerek zjutraj. Če prejemajo kombinacijo kratko in dolgo delujočega insulina samo zjutraj, bo najbrž treba spremeniti le kratki insulin. Če prejemajo tovarniško pripravljeno mešanico insulinov ali kombinacijo kratko in dolgo delujočega insulina dvakrat na dan, bo treba spremeniti le večerni odmerek. Prav tako bo treba spremeniti odmerke insulina pri večjem naporu (planinarjenje, kolesarjenje, plavanje). Spremeniti je treba insulin pred telesno dejavnostjo, to je po navadi kratko delujoči insulin. Pri vseh teh navodilih je treba upoštevati rezultate samokontrole.

Sladkorni bolnik voznik motornega vozila

Veliko sladkornih bolnikov potuje s svojim avtomobilom in so tudi vozniki. Za voznika je posebno nevarna hipoglikemija, zaradi katere sladkorni bolnik lahko povzroči nesrečo ali se poškoduje. Poudariti je treba, da hipoglikemija pri nesreči ni olajševalna okoliščina. Sladkorni bolnik mora ravnati tako, da ne bo imel hipoglikemije med vožnjo, sicer ne sme voziti. O tem so sladkorni bolniki poučeni. Navodila Sladkorni bolnik voznik motornega vozila lahko vsakdo dobi v vsaki diabetološki ambulanti.

Čezoceanska potovanja

Tudi potovanja in dopust v daljnih deželah niso v današnjem času nič nenavadnega. Nekaj težav lahko povzroči potovanje, ko gre za spremembo časa oziroma ko se dan podaljša ali skrajša. Pri poletih čez Atlantik se dan podaljša za šest ur do vzhodne obale Amerike in za deset ur do zahodne pacifiške obale glede na naš srednjeevropski čas. Sladkorni bolniki, ki prejemajo insulin večkrat na dan, to je dvakrat na dan dolgo delujoči in pred obroki kratko delujočega, morajo ta čas premostiti z dodatno injekcijo kratko delujočega insulina (6, 8 ali 12E). Če prejemajo že pripravljeno mešanico insulinov, potrebujejo še dodatno injekcijo, da premostijo podaljšan dan. Podobno ravnajo tisti, ki prejemajo kombinacijo kratko in dolgo delujočega insulina enkrat ali dvakrat na dan, podaljšan dan premostijo z dodatno injekcijo kratkega insulina. Ob teh dodatnih injekcijah insulina si morajo zagotoviti tudi dodatni obrok hrane. Tisti, ki prejemajo tablete, po navadi ne potrebujejo dodatnega odmerka. Naslednji dan oboji preidejo na svoj ustaljen ritem zdravljenja. Pri vseh teh odločitvah veliko pomaga samokontrola. Pri vrnitvi se dan skrajša za navedeno število ur. Izpustimo večerni odmerek kratko in dolgo delujočega insulina. Če je potreben dodaten insulin, vedno dodamo kratko delujočega. Za take dodatke oziroma popravke je zelo primeren ultrakratki insulin (Novorapid, Humalog). Prav tako izpustimo večerni odmerek tablet. Drugi dan, ko smo že v Evropi, se vrnemo na svoj ustaljeni način zdravljenja. Podobno velja pri potovanjih proti vzhodu (Kitajska, Japonska, Avstralija). Pri poletu tja se dan skrajša za osem do deset ur, zato je treba večerni odmerek insulina izpustiti, pri vrnitvi, ko se dan podaljša, pa dnevnemu odmerku insulina dodamo še en odmerek kratko delujočega insulina.

Sladkorni bolnik s kroničnimi zapleti

Sladkorni bolniki imajo lahko že razvite kronične zaplete in tudi druge kronične bolezni, ki jih morajo upoštevati pri načrtovanju dopusta in potovanja. Za te sladkorne bolnike še bolj velja priporočilo, naj potujejo le v kraje s primerno zdravstveno službo.

Tisti sladkorni bolniki, ki potrebujejo hemodializo, morajo bivati v bližini centrov hemodialize ali v centrih, kjer imajo turistično dializo. Svojega ritma hemodialize ne smejo spreminjati. Že pred odhodom na dopust si morajo zagotoviti dializno mesto. Nekoliko več svobode si lahko privoščijo bolniki s peritonealno dializo, vendar morajo s seboj voziti vso potrebno opremo. Predvidevati morajo zaplete peritonealne dialize, ko bodo potrebovali specialistično ali bolnišnično zdravstveno pomoč. Sladkorni bolniki s koronarno boleznijo ali popuščanjem srca morajo biti posebno previdni. Tisti s stopnjo I ali II po NYHA (newyorško združenje za srce) nimajo omejitev. Bolnikom s stopnjo III in IV (popuščanje srca, pogoste stenokardije) odsvetujejo potovanja, zlasti dolge polete z letalom. Če je polet nujen, tak sladkorni bolnik potrebuje spremljevalca, ki ima potrebna zdravila in kisik.

Cepljenje

Za sladkorne bolnike, ki potujejo v dežele z nalezljivimi boleznimi, veljajo enaki predpisi kot za nediabetike. Potrebno je cepljenje proti tetanusu, rumeni mrzlici, tifusu, otroški paralizi, črnim kozam in jemanje zdravil proti malariji, koleri itd. Podrobnejše informacije o obveznem cepljenju izdaja vsako leto za vsako državo SZD, dobite pa jih tudi na Območnih enotah NIJZ, ki tudi izvajajo cepljenja in imajo zalogo profilaktičnih zdravil.

Priročna popotna lekarna

Vsak sladkorni bolnik naj si sestavi popotno lekarno, ki bo prilagojena njegovi sladkorni bolezni in drugim njegovim boleznim, ima pa naj tudi splošna zdravila in pripomočke. Vsa zdravila naj ima v zadostni količini. Zavedati se mora, da veliko držav ni tako dobro preskrbljenih z zdravili, kot smo pri nas. Vedeti mora, katera zdravil uporablja, poznati mora tudi njihova kemična imena, ali naj si jih zapiše ali vzame s seboj škatlico zdravila, da bo po potrebi prejel vzporedno zdravilo.

Priročna popotna lekarna sladkornega bolnika naj vsebuje:

  1. insuline ali antidiabetične tablete v zadostni količini,
  2. igle za injiciranje insulina, alkohol,
  3. glikometer, lancete in senzorje,
  4. zdravila, ki jih redno jemlje za zniževanje krvnega pritiska, krvnih maščob itd.,
  5. obvezilni material (zavoji, obliži), škarje, pinceta,
  6. toplomer in tablete proti vročini (paracetamol – npr. Lekadol),
  7. zdravila proti raznim bolečinam (Buscopan, Voltaren, Nalgesin, Naklofen itd.),
  8. zdravila proti driski (živalsko oglje, prašek Nelit za nadomeščanje elektrolitov),
  9. zaščita proti žuželkam (npr. Autan),
  10. kreme za sončenje.

Če potrebujete še kakšna druga zdravila (antialergike, antiemetike, antacide itd.), se je o njih treba posvetovati s svojim zdravnikom, ki jih bo tudi predpisal. Ne pozabite Izkaznice sladkornega bolnika, kjer imate napisan način zdravljenja sladkorne bolezni in kjer je v dveh tujih jezikih napisano, da imate sladkorno bolezen in kako je treba ravnati ob hipoglikemiji. Prav tako ne pozabite na mednarodno zdravstveno zavarovanje.

Vir:
Sladkorna – Glasilo Zveze društev diabetikov Slovenije, št. 59 (2005) – članek Sladkorni bolnik na poti in dopustu