Znaki obolenja

Značilni znaki so zvišana telesna temperatura, krvavitve in okvare ledvic, po čemer se Hantaan mrzlica razlikuje od drugih hemoragičnih mrzlic. Čas od okužbe do obolenja je 1 mesec ali več. Obolenje poteka v več stopnjah. Najprej se 2 do 5 dni kažejo mrzlica, vročina, glavobol, bolečine v trebuhu, drobne krvavitve v koži. Nato se stanje poslabša in bolnik postane nemiren, deliranten, komatozen. Kasneje se pojavijo znaki odpovedi ledvic, krvavitve, pljučni edem. Po daljšem okrevanju lahko pride do popolne ozdravitve.

Umrljivost bolnikov je 1 do 15% (odvisno od povzročitelja).

Zdravljenje & način prenosa

Zdravljenje
V začetku obolenja je uspešno protivirusno zdravilo. Pri nekaterih bolnikih je potrebna dializa.

Način prenosa
Človek se okuži če pride v stik z glodavci (miši, podgane, voluharji), oziroma njihovimi izločki. Virus vstopi v človeka preko kože ali z vdihavanjem delcev posušenih izločkov okuženih glodavcev.

Preprečevanje

Prvi ukrep je nadzor števila in vrste glodavcev v našem okolju. Zato se opravlja deratizacije. Preprečujemo dostop glodavcem v domove in onesnaženje hrane z njihovimi izločki. Potrebna je tudi velika previdnost pri čiščenju prostorov, kjer so bili glodavci in so ostali njihovi iztrebki.

Razširjenost

  • Haantan virus: v vzhodni Aziji , posebej Kitajska, Rusija in Koreja.
  • Puumala virus: Skandinavija, zahodna Evropa, ruske države
  • Dobrava virus: Balkan in Slovenija
  • Seoul virus: povsod.

Letno zboli okrog 200.000 ljudi, v glavnem iz Evroazije.

V Ameriki virusi iz te družine povzročajo pulmonalni sindrom (ne renalni).