Mrzlica Hantan

Mrzlica Hantaan je skupno ime za več podobnih bolezni (epidemična hemoragična nefroza, korejska hemoragična mrzlica, epidemična nefropatija,), ki se pojavljajo na različnih geografskih področjih. Povzročajo jo različni virusi (Hantaan, Dobrava-Belgrade, Seoul, Puumala).

Znaki obolenja

Značilni znaki so zvišana telesna temperatura, krvavitve in okvare ledvic, po čemer se Hantaan mrzlica razlikuje od drugih hemoragičnih mrzlic. Čas od okužbe do obolenja je 1 mesec ali več. Obolenje poteka v več stopnjah. Najprej se 2 do 5 dni kažejo mrzlica, vročina, glavobol, bolečine v trebuhu, drobne krvavitve v koži. Nato se stanje poslabša in bolnik postane nemiren, deliranten, komatozen. Kasneje se pojavijo znaki odpovedi ledvic, krvavitve, pljučni edem. Po daljšem okrevanju lahko pride do popolne ozdravitve.

Umrljivost bolnikov je 1 do 15% (odvisno od povzročitelja).

Zdravljenje & način prenosa

Zdravljenje
V začetku obolenja je uspešno protivirusno zdravilo. Pri nekaterih bolnikih je potrebna dializa.

Način prenosa
Človek se okuži če pride v stik z glodavci (miši, podgane, voluharji), oziroma njihovimi izločki. Virus vstopi v človeka preko kože ali z vdihavanjem delcev posušenih izločkov okuženih glodavcev.

Preprečevanje

Prvi ukrep je nadzor števila in vrste glodavcev v našem okolju. Zato se opravlja deratizacije. Preprečujemo dostop glodavcem v domove in onesnaženje hrane z njihovimi izločki. Potrebna je tudi velika previdnost pri čiščenju prostorov, kjer so bili glodavci in so ostali njihovi iztrebki.

Razširjenost

  • Haantan virus: v vzhodni Aziji , posebej Kitajska, Rusija in Koreja.
  • Puumala virus: Skandinavija, zahodna Evropa, ruske države
  • Dobrava virus: Balkan in Slovenija
  • Seoul virus: povsod.

Letno zboli okrog 200.000 ljudi, v glavnem iz Evroazije.

V Ameriki virusi iz te družine povzročajo pulmonalni sindrom (ne renalni).