Znaki bolezni

Večinoma se okužijo otroci do petega leta starosti.

V začetni fazi večina ljudi nima zdravstvenih težav (dokler odrasli parazit, ki lahko živi tudi 4-6 let, ne umre). Obolenje ne ogroža življenja, ampak konstantno prizadeva limfatični sistem in onemogoča aktivno življenje obolelemu. Obolenje prizadene limfni sistem (žile in bezgavke).

Kaže se v dveh oblikah: limfedem (oteklina okončin in genitalnih organov) in elefantiaza (hude otekline in stanjšanje kože, predvsem nog).

Način prenosa

Med pikom človeka okužen komar spusti povzročitelja – parazita v kri in ga na ta način okuži. Parazit živi v limfnem sistemu človeka (žilice in bezgavke). Da zbolimo je potrebnih več pikov komarja skozi daljše obdobje, zato bolj zbolevajo domačini v tropski in subtropski Aziji, Afriki, zahodnem Pacifiku in delih karibskih otokov ter Južni Ameriki. Turisti, ki potujejo za krajši čas, imajo manj možnosti da zbolijo.

Zdravljenje

Obolenje zdravimo z zdravili, ki uničujejo parazita. Zdravljenje traja več let (vsaj 5 let). Pri tistih z razvitimi kroničnimi spremembami na okončinah ali spolovilu pa je potrebno tudi simptomatsko zdravljenje (primerna telesna aktivnost, počitek z dvignjenimi nogami, umivanje nog in zaščitna obutev).