Nosečnice na poti

Potovanja v nosečnosti praviloma niso odsvetovana, saj imajo lahko tudi zelo pozitivne učinke. Da bi zagotovili čim večjo varnost in čim manj skrbi, je dobro, če nosečnice upoštevajo nekatera pravila. Z njimi lahko občutno zmanjšajo predvsem zdravstvena tveganja na potovanju.

Kdaj potovati?

Potovanja v nosečnosti je potrebno skrbno načrtovati. Nosečnicam, ki se odpravljajo na pot naj bosta  prva svetovalca osebni zdravnik in ginekolog, ki z informacijami izdatno pripomoreta k pravilni odločitvi glede potovanja. Nasveti glede cepljenja in zaščite pred malarijo ter   drugimi tveganji so na voljo v Ambulantah za cepljenja v območnih enotah NIJZ. Na vprašanja odgovarjajo  prek elektronske pošte.

Nekaj osnovnih informacij in nasvetov, ki se jih je dobro držati pred potovanjem in lahko bodočim mamicam pomagajo pri prvem koraku načrtovanja potovanja: 

 • Ženskam, ki šele načrtujejo zanositev,  so  odsvetoavna potovanja na endemska območja okužb.
 • Odsvetovana je  zanositev vsaj štiri tedne po cepljenju z živimi cepivi. Več  o tem je na spletni strani NIJZ.
 • Nosečnicam, s  tvegano nosečnostjo, se potovanja močno odsvetujejo.

Zlasti v prvi tretjini nosečnosti je možnost spontanega splava visoka.

Druga tretjina nosečnosti naj bi predstavljala ‘’idealno’’ obdobje za potovanje. Med 14. in 27. tednom je tudi najboljše obdobje, ko nosečnice lahko potujejo z letalom. V tem obdobju navadno popustijo jutranja slabost, bruhanje in utrujenost, zmanjša se  možnost za spontani splav.

V zadnji tretjini nosečnosti ni več tako “idealno” za potovanje. Razlogov je več, predvsem pa gre tu že za možnost zgodnjega poroda. Paziti je tudi treba, da se izognemo nevarnosti pomanjkanja kisika. V tem obdobju je nosečnica tudi bolj gibalno omejena. Nekateri letalski prevozniki izrecno prepovedujejo lete nosečnicam v zadnjem mesecu nosečnosti.

Nekaj več o potovanju z letalom med nosečnostjo je v nadaljevanju.

Zdravstveno zavarovanje

Čeprav se nosečnost, ki poteka normalno, ne obravnava kot bolezensko stanje, priporočamo, da vsaj dva  meseca pred načrtovanim potovanjem obiščete zdravnika in se z njim posvetujete o potovanju. Prav tako je dobro, da preverite ali vaše zdravstveno zavarovanje krije stroške morebitnih zapletov  glede na nosečnost. Medicinska asistenca in materinska nega lahko  nista všteti v zavarovanje v obdobju devetih mesecev nosečnosti. Pred odhodom je treba preveriti  in urediti ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki vključuje tudi še nerojenega otroka ter nujni transport v domovino. Potrebno je preveriti tudi zdravstveno oskrbo v krajih, kamor nameravate potovati in transportne možnosti do najbližjega zdravstvenega centra.

Potovanje z letalom

Večina letalskih prevoznikov dovoljuje letenje nosečnicam vse  do 36. tedna nosečnosti pod pogojem, da je dotedanja nosečnost potekala brez zapletov. Po mednarodnih standardih je letenje nosečnicam dovoljeno tudi med 36. in 38. tednom, če čas letenja ne presega štirih ur. So pa ti pogoji odvisni od letalskih prevoznikov, zato se pred potovanjem o pogojih prepričajte. Veliko letalskih prevoznikov prepoveduje letenje nosečnicam, ki so v prejšnjih nosečnostih imele prezgodnji porod ali če imajo krvne strdke v nožnih venah. Ti pogoji se nanašajo tudi na povratno potovanje domov. V kolikor se odpravite na pot v sedmem mesecu nosečnosti, obstaja nevarnost, da boste imeli težave s povratkom, če je le-ta predviden v osmem ali devetem mesecu nosečnosti. Sicer pa ima lahko vsak način potovanja svojo specifiko in zahteve.

Kaj je dobro upoštevati pri potovanju z letalom?

 • Vlažnost zraka v avionski kabini je vzdrževana na 8%, zato morajo nosečnice med poletom uživati veliko tekočine. To še posebej velja za daljše razdalje.
 • Nosečnice so v večji meri izpostavljene različnim vnetjem in krvnim strdkom v nožnih žilah, zato se morajo izogibati daljšemu sedenju.
 • Nosečnica naj si poizkuša rezervirati sedež ob prehodu in se čim več gibati – vsaj petnajst minut vsako uro. Hojo lahko nadomestijo z vajami, ki pospešujejo prekrvavitev nog. Omenjeno velja tudi za vožnje z avtomobilom ali avtobusom.
 • Uporaba varnostnega pasu je zaželena za vse nosečnice, tako v avionu kot v avtomobilu. Varnostni pas naj bo položen kar se da nizko preko medenice. Uporaba varnostnega pasu naj bi za nosečnico predstavljala manjšo nevarnost kot njegova neuporaba.

Zdravila in cepiva

Uporaba zdravil in cepiv med nosečnostjo velikokrat predstavlja problem. V večini primerov izdelovalci zdravil in cepiv za svoje izdelke niso izvedli kliničnih študij in preizkusov na nosečnicah, s katerimi bi lahko s 100% gotovostjo zagovarjali varnost določenega zdravila ali cepiva. Razlog temu je povsem preprost, saj je nemogoče testirati določena zdravila ali cepiva na nosečnicah ter na njihovih reakcijah ugotavljati varno ali škodljivo uporabo le-teh. Večina takih študij je bila narejena na živalih ali pa na primerih, ko so nosečnice jemale zdravila ali prejemala odmerke cepiv ter niso vedele, da so bile že v zgodnji fazi nosečnosti. Večina strokovnjakov svetuje nosečim ženskam, da se cepivom izogibajo, če je le to mogoče. Pred rezervacijo potovanja se prepričajte ali so potrebna kakšna cepljenja. Priporočljivo je, da se o tem pogovorite z vašim osebnim zdravnikom, ginekologom ali pa se obrnete na ambulanto za potnike pri NIJZ. Pri mrtvih virusnih in bakterijskih cepivih ni opisanih nevarnosti. Za te se smatra, da so prednosti cepljenja večje od tveganja. To ne velja za cepiva z živimi virusi, zato jih v nosečnosti ne dajemo.   V spodnji tabeli so prikazana tveganja in priporočila za posamezna cepljenja.

Tabela 1. Cepljenja v nosečnosti

VRSTA CEPIVA

MED NOSEČNOSTJO

OPOMBE

hepatitis A

če je nujno

varnost ni jasna

hepatitis B

da

 

gripa – inaktivirana

da

priporočeno, delna zaščita tudi za novorojenčka

gripa – živa

kontraindicirano

na zanositi vsaj 28 dni po cepljenju

ošpice

kontraindicirano

na zanositi vsaj 28 dni po cepljenju

mumps

kontraindicirano

na zanositi vsaj 28 dni po cepljenju

pnevmokok

 

ni opisanih posledic

poliomielitis

ne. Sicer pa  samo, če je nujno

 

rdečke

kontraindicirano

na zanositi vsaj 28 dni po cepljenju

davica, tetanus, oslovski kašelj

da, najbolje v 3. tretjini nosečnosti

 

tuberkuloza

kontraindicirano

 

japonski encefalitis

da, le za endemično področje, drugače ne

 

meningokok

da

 

steklina

da, profilaktično po izpostavitvi

 

tifus (parenteralni in Ty2la)

 

ni podatkov

rumena mrzlica

da, samo če je nujno

 

Vir: Med R azgl 2004; 43: S3: 4

Opozorilni znaki

Številna obolenja lahko predstavljajo na potovanju nevarnost za nosečnico in nerojenega otroka. To so  infekcijska obolenja, ki so prisotna v tropskih krajih in se jih je zato priporočljivo izogibati. Enako velja za kraje, kjer obstaja nizek higienski standard. Nosečnicam se svetuje potovanja v kraje z zadovoljivim higienskim standardom in izogibanje potovanjem v neznano. Odsvetuje se ukvarjanje z ekstremnimi športi, kjer lahko pride do pomanjkanja kisika – kot je potapljanje in izleti v visoko ležeče kraje – možnost višinske bolezni.

V primerih, ko nosečnica na poti opazi katerega od navedenih simptomov, se svetuje takojšen obisk pri zdravniku:

 • krvavenje;
 • močne bolečine v trebušni votlini, tudi brez znakov krvavitve, še posebej v drugem, tretjem in četrtem mesecu nosečnosti. Bolečine so lahko posledica izvenmaternične nosečnosti;
 • močno in dolgotrajno bruhanje;
 • zastajanje vode/otekanje;
 • močni in nenehni glavoboli, zabuhlost, posebno po šestem mesecu nosečnosti. Potrebno je preveriti krvni tlak in narediti analizo urina;
 • močna prebavne težave s pogostim bruhanjem in drisko;
 • odtekla voda, nastajanje madežev oz. peg ali popadki v pozni nosečnosti.

Nekaj nasvetov, kako si nosečnica olajša potovanje

Nosečnica marsičesa ‘’ne sme’’ delati ali pa ‘ mora nujno’’ postoriti.

So pa nasveti, kako si potovanje narediti čim bolj prijetno.

Zmanjšajte stres na mimum

Vedno imejte v mislih, da  na letališče, avtobusno ali železniško postajo pridete pravočasno.  Potujte lahkotno, s čim manj prtljage. Držite se pravila, da vzamete s seboj le toliko, kolikor lahko sami nesete. Če je prtljage več, uporabite kovček ali torbo s  koleščki. Bodite umirjeni  in sproščeni, da vas s tira ne vržejo morebitne dolge vrste in zastoji. Delajte to, kar vas pomirja – berite ali poslušajte glasbo medtem, ko čakate.

Povečajte svojo energijo

 Ko prispete na končno destinacijo vašega potovanja, si zagotovite čas zase in to poskušajte vnesti v vsakodnevni ritem. Privoščite si topel tuš, krajši spanec večkrat dnevno, branje na plaži ali pa obrok hrane v hotelski sobi – vsi ti opravki vas lahko napolnijo z energijo.

Jejte zdravo in pametno

Pripravite si primerno hrano, ki jo lahko vzamete s seboj na pot: oreščki, suho sadje, energijske ploščice, ustekleničena voda.  Uživanje dodatne količine tekočine na letalu bo preprečilo tudi otekanje stopal in gležnjev. Vaš prehranjevalni ritem je lahko med potovanjem nekoliko moten. Takoj po prihodu na cilj ga je potrebno spet spraviti v normalen, rutinski tek. Dobro uravnoteženi obroki so pomembni tako za nosečnico kot za otroka. V kolikor obstaja verjetnost, da dnevno ne boste mogli zagotoviti zadovoljive količine svežega sadja in zelenjave ter beljakovin, povprašajte osebnega zdravnika pred potovanjem glede dodajanja vitaminov in  mineralnov. V kolikor vam določena hrana povzroča slabost ali zgago, poizkusite s pogostejšimi manjšimi obroki.

Med potjo potrebujete stranišče

Med nosečnostjo je treba stranišče obiskati večkrat  kot prej. Ko imate možnost uporabiti čisto stranišče, to izkoristite.  

Izogibajte se možnostim različnih vnetij

Nosečnice so v večji meri dovzetne za različna vnetja in podobne tegobe, kar topli in vlažni kraji  še povečujejo. Za premostitev teh težav je pomembna izbira bombažnih in dovolj širokih oblačil in udobna obutev. Morda s seboj vzemite svojo najljubšo blazino. Vaš zdravnik vam bo svetoval glede preventive oziroma zdravljenja morebitnega glivičnega vnetja.

Izbirajte varne aktivnosti

Ne lotite se vodnega smučanja, deskanja na snegu, smučanja, surfanja  ali potapljanja.

Predvsem se izogibajte vsem športom, pri katerih padec predstavlja potencialno tveganje za otroka. Prav tako se izogibajte savni in masažnim bazenom. Morda vam ustreza telovadba za nosečnice, joga, lažji sprehodi, plavanje ali rahel tek, če ste se s tem ukvarjali že pred nosečnostjo.