Kje najdem informacije o vstopnih pogojih glede cepljenja in testiranja na covid-19?

Pred potovanjem pridobimo informacije glede cepljenja proti covid-19 in testiranja ter  nasvete in navodila za zaščito pred in na potovanju.

Vstopni pogoji glede cepljenja in testiranja na covid-19 so specifični za vsako državo in se tudi hitro spreminjajo. Tudi interpretacije o “polnem cepljenju” se razlikujejo med državami.

Informacije o aktualnih pogojih za vstop v posamezno najdete na uradnih spletnih straneh posamezne države in/ali na predstavništvu določene države v Sloveniji ali EU.

Aktualizirane pogoje za vstop v posamezno državo lahko najdete tudi na:

https://www.gov.si/podrocja/zunanje-zadeve/informacije-za-popotnike/

https://www.gov.si/drzave/

https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/

https://travelbans.org/

Vsak potnik bi moral izvajati ukrepe za zaščito sebe in drugih. Pomembna je higiena rok in ohranjanje fizične razdalje. Ne glede na status cepljenja nosimo dobro prilegajočo masko, ki pokriva nos in usta, če je gneča (letališča, postaje, pristanišča, nakupovalna središča) ali je  prostor slabo prezračen (letala, vlaki, avtobusi, ladje/trajekti).

Ali ljudje, ki so preboleli COVID-19 lahko potujejo?

DA, ljudje, ki so preboleli COVID-19, lahko potujejo, če izpolnjujejo ostale pogoje za potovanje. Potniki bi morali upoštevati vsa potovalna priporočila in zahteve za domača in mednarodna potovanja.

Če ste v zadnjih 90 dneh preboleli COVID-19, se vam NI treba testirati, vendar morate vsekakor upoštevati vsa druga priporočila (vključno s testiranjem, če se vam pojavijo simptomi covid-19).

Če se vam pred, med ali po potovanju pojavijo simptomi covid-19, se morate izolirati in posvetovati z zdravstvenim delavcem glede priporočil za testiranje.

Kdaj naj ljudje NE potujejo?

NE potujte, če …

  • imate simptome COVID-19 (vročina, kašelj, težave z dihanjem), tudi če ste v zadnjih 90 dneh že preboleli COVID-19 ali ste bili ustrezno cepljeni proti COVID-19.
  • je vaš test na COVID-19 pozitiven. Ne potujte znotraj 10 dni po pojavu simptomov ali datumu, ko je bil vaš pozitiven test opravljen in niste imeli simptomov.
  • če ste imeli tesen stik z osebo s COVID-19 in vam je bila priporočena karantena, vsaj 5 dni po zadnjem tesnem stiku z osebo s COVID-19 ne potujte. Najbolje je, da se kar 10 dni izognete potovanju.

Če morate potovati v času med 6. in 10. dnem po zadnji izpostavljenosti okužbi:

  • se pred potovanjem prepričajte, da je rezultat vašega testa negativen in da ste brez simptomov. Testirajte se vsaj 5. dan po zadnjem tesnem stiku. Če se ne testirate, je najbolje, da se izognete potovanju kar 10 dni.
  • nosite dobro prilegajočo se masko ves čas potovanja med 6. in 10. dnem po izpostavljenosti, ko ste v bližini drugih. Če ne morete nositi maske, v tem času ne potujte.

(Povzeto po CDC, 13. junij 2022)

Kaj naredim, če med potovanjem na letalu, ladji ali vlaku zbolim?

Če med potovanjem  (letalo, ladja, vlak itd.) zbolite, obvestite kabinsko osebje. Morda boste premaknjeni na sedež, ki je bolj oddaljen od drugih. Če je le mogoče, vzdržujte vsaj 1 meter razdalje od drugih. Med potovanjem nenehno pravilno nosite masko, pogosto čistite roke z razkužilom, pokrijte z robčkom usta in nos, ko kašljate ali kihate oziroma to naredite v  upognjeni komolec.  Čim prej prekinite potovanje, pridobite informacije o tem, kako najdete  zdravstveno pomoč in jo takoj poiščite.

(Povzeto po WHO, 2022)

Priporočamo tudi, da preberete opozorila na: