Splošno

Na potovanjih na potnike prežijo tudi številne neprijetnosti in različna tveganja. Ta so lahko večja za otroke kot za odrasle. In vendar se je z otroki prav tako mogoče odpraviti tudi na daljšo pot. Kako se bomo pripravili, pa je v veliki meri odvisno od izbire načina potovanja in trajanja potovanja.

V domačem okolju smo prilagojeni na nadmorsko višino, podnebne razmere, živimo  v nekem ravnovesju z mikrobi in drugimi tveganji. Na potovanju pa se  lahko spremeni nadmorska višina, poslabšajo podnebne razmere, pride do stika z novimi mikrobi, zamenja se časovni pas… Vsi ti dejavniki lahko vplivajo na otrokovo zdravstveno stanje oziroma lahko privedejo do bolezni, zaradi katere je treba poiskati zdravstveno pomoč ali potovanje celo prekiniti. Priporočljivo je, da se vsaj mesec pred potovanjem z otrokom oglasite v ambulanti za potnike. Z zdravnikom se boste pogovorili o splošnih in posebnih  tveganjih na potovanjih. Glede na starost in zdravstveno stanje otroka, vam bo predlagal izbiro varnejših  potovalnih ciljev oziroma boste skupaj pripravili ustrezno prilagojen  potovalni načrt.

Zdravnik vam bo svetoval glede:

 • Cepljenja
 • Zaščite z antimalariki in repelenti
 • Vsebine potovalne lekarne
 • Zaščite pred soncem, dehidracijo
 • Potovalne slabosti, višinske bolezni…

Če ima otrok kronično bolezen, je priporočljivo pred daljšim potovanjem obiskati tudi izbranega pediatra, da opravi kontrolni pregled. Pediater vam bo svetoval o morebitni spremembi režima jemanja zdravil med potovanjem. Če potrebujete pribor (injekcijske igle za enkratno uporabo), naj vam napiše spremno pismo v angleščini. Če ima otrok hudo bolezen (npr. motnje imunskega stanja, stanja zaradi katerega so potrebne pogoste transfuzije, cistično fibrozo…), je bolje, da o daljšem potovanju dobro premislite oziroma ga  odložite.

Ustrezna priprava pred potovanjem - seznam potrebščin

Otroci, predvsem dojenčki, potrebujejo neverjetno veliko reči Seznam lahko seveda sproti prilagajate svojim potrebam:

 1. Plenice – s seboj vzemite toliko plenic, da jih boste otroku lahko zamenjali vsako uro. Za nepredvidene primere priložite še kakšno dodatno.
 2. Previjalna podloga – lahko uporabite podloge za enkratno uporabo, ki jih zavržete, ali predlogo, ki jo lahko uporabite večkrat.
 3. Odejice – s sabo jih vzemite več – nanjo lahko položite otroka in ga pokrijete. Lahko pokrijete sebe, ko dojite. Uporabne so, kadar podirate kupček ali morate narediti otroku senco. V poštev pridejo tudi plenice iz blaga.
 4. Plastične vrečke S seboj vzemite plastične vrečke različnih velikosti, v katere boste odlagali umazane plenice in oblačila. Prav priročne so take, ki imajo plastično zadrgo.
 5. Krema za ritko
 6. Negovalni robčki
 7. Majhna steklenička razkužila za roke, otroški milo in losjon
 8. Papirnati ročki ali brisačke
 9. Dodatne igralne dude (če jo ima otrok rad)
 10. Nekaj najljubših otrokovih igrač
 11. Oblačila, nogavičke, copatki ali čevlji
 12. Slinček, ki ga po hranjenju lahko hitro obrišete.
 13. Klobuček za zaščito pred soncem, senčnik
 14. Lahka plastična torba, v katero zložite pribor za hranjenje in otroško hrano.
 15. Formula v prahu, voda in sok, če otrok ni dojen.
 16. Dodatne stekleničke, dude in nastavek za pitje, če ga otrok uporablja.
 17. Energetski prigrizek za vas
 18. Pumpica za izbrizganje mleka, če jo uporabljate.
 19. Nočna lučka, s katero boste ponoči nežno osvetlili prostor, ko vas bo otrok potreboval.
 20. Kenguru ali podporni pas
 21. Zložljiva ali napihljiva posteljica, v kateri bo vaš otrok mirno spal ali se igral.
 22. Napihljiva kopalna kad, ki vam bo na poti olajšala kopanje.
 23. Otroški sedež za v avto ali na letalo
 24. Zložljiv otroški voziček ali zložljivo ogrodje, na katerega namestite sedež za v avto.
 25. Prenosni stolček za hranjenje – v otroških trgovinah lahko kupite mehak in lahek prenosni sedež za hranjenje otroka, ki je uporaben od tretjega meseca naprej.
 26. Komplet prve pomoči – najosnovnejši komplet prve pomoči naj bi vseboval mazilo za vneto ritko, aspirator za čiščenje noska, termometer, vazelin, termofor, razkužilo in mazilo za rane, sterilno gazo, povoje, obliže, škarje, pinceto, varnostne zaponke, pinceto za klope, antihistamnike pri alergijah za blažitev srbenja po ugrizih in pikih insektov, krema za zaščito pred soncem (šele po prvem letu starosti). Ne pozabite vzeti zdravil, ki jih otrok morebiti jemlje na recept. Če potujete iz države, s seboj vzemite tudi rezervna zdravila, ki jim v tem času zagotovo ne bo potekel rok. V vašo počitniško lekarno vsekakor sodi tudi zdravstvena kartica zdravstvenega zavarovanja, potrdilo o zdravstvenem zavarovanju za tujino in pri potovanju v območja z nalezljivimi boleznimi tudi potrdilo o cepljenju.
 27. Ne pozabite na osebno izkaznico ali potni list za otroka. Otroci, tudi novorojenčki, potrebujejo za potovanje v tujino samostojen potovalni dokument, opremljen s fotografijo. Slovenskim državljanom z veljavno osebno izkaznico je omogočen vstop in prebivanje do 90 dni v vseh državah članicah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora (Islandija, Norveška, in Liechtenstein). Če bo dojenček ali majhen otrok potoval s potnim listom, mora imeti svojega, kajti vpis otroka v potni list staršev ni več mogoč.

Nekaj uporabnih napotkov

 • Vprašajte svojega potovalnega agenta za predloge.
 • Izberite primerno namestitev, kot so samostojni apartmaji z dvema ali več spalnicami.
 • Najemite otroško pohištvo, kot so otroški voziček, voziček, otroška posteljica in visoki stolček, namesto da vlečete svoje.
 • Ko obiščete zanimivosti s starejšimi otroki, poskusite metodo ‘trade-off‘ – aktivnosti za odrasle zjutraj, uravnotežene z dejavnostmi za otroke pa po kosilu.
 • Občasno uporabite varstvo otrok v vašem hotelu, da si lahko privoščite počitek in čas za vaj
 • Ne pozabite, da je cena ‘otroških klubov’ v nekaterih letoviščih dodaten strošek.
 • Starejši otroci bodo radi imeli svoj fotoaparat (za enkratno uporabo) in počitniški dnevnik, da si bodo lahko zapisovali svoje vtise.

Zabavajte svojega otroka med potovanjem

Predlogi za zabavanje otrok, medtem ko družina potuje od točke A do točke B, vključujejo:

 • Spakirajte veliko igrač.
 • Ponudite igrače eno po eno in vsako igračo zamenjajte s svežo, ko otrok pokaže znake dolgčasa.
 • Če želite zmanjšati prepire zaradi skupne rabe, poskrbite, da ima vsak otrok svojo zalogo igrač.
 • Igrajte družinske igre.
 • Spakirajte kosilo za piknik.
 • Starejšim otrokom vnaprej pokažite zemljevid in med potjo pokažite znamenitosti.

Prehrana za otroke na poti

Malčki in majhni otroci so pogosto izbirčni jedci. Potovanje v neznane kraje z novo hrano in drugačno rutino obrokov lahko dodatno poruši prehranjevalne navade vašega otroka. Predlogi vključujejo:

 • Sprostite se in ne pozabite, da se zdrav otrok nikoli ne bo prostovoljno stradal.
 • Zaupajte jim, da jedo, ko so lačni.
 • Poskusite obdržati malo znane rutine obrokov, kot je zajtrk na običajen način.
 • Ne predvidevajte, da boste na jedilniku restavracije vedno našli nekaj, kar jim bo všeč.
 • Med potovanjem imejte s seboj veliko njihovih najljubših prigrizkov in pijač.
 • Pokličite v naprej in preverite, ali ima restavracija, ki jo nameravate obiskati, otroški meni.

Potovanje z otrokom v daljne eksotične kraje

Na kaj moramo pomisliti, če z otrokom odhajamo na potovanje v daljne ”eksotične” kraje?

 • Otroke je treba na potovanjih zaščititi proti nekaterim nalezljivim boleznim s cepljenji. Zlasti predšolske otroke je treba cepiti proti več nalezljivim boleznim kot odrasle.
 • Otroci so bolj dovzetni za večino nalezljivih bolezni kot odrasli. Taka so na primer potovalna driska, malarija… Pri otrocih omenjene nalezljive bolezni potekajo dlje in s hujšo klinično sliko kot pri odraslih, lahko pa se končajo tudi s smrtjo.
 • Med potovanjem otroci pogosto zbolijo za ”običajnimi” nalezljivimi boleznimi, na primer prehladom, angino, vnetjem ušes, vročino…
 • Zlasti manjši otroci se pogosto lažje poškodujejo. Del poškodb lahko preprečimo s primernimi oblačili in zaprto a zračno obutvijo.
 • Otroci so bolj občutljivi na sonce kot odrasli. Otroška koža je tanjša in bolj dovzetna za opekline. Zaradi visokih zunanjih temperatur lahko nastane toplotni udar.
 • Tudi v urejenih kopališčih, bazenih ni vedno poskrbljeno za varno kopanje. Na kopališčih ni vedno osebja, ki bi skrbelo za varnost kopalcev. Kopalna voda je lahko kontaminirana. Kopanje v takšni vodi lahko povzroča črevesne nalezljive bolezni, kožne nalezljive bolezni, vnetje ušes in podobno.
 • Pri otrocih se višinska bolezen pojavlja enako pogosto kot pri odraslih, le da so znaki nespecifični (izguba apetita, razdražljivost, spremenjen vzorec obnašanja, nespečnost, spremenjen ritem spanja…)
 • Tako imenovana potovalna slabost se lahko pogosto pojavi ne le pri otrocih, temveč tudi pri dojenčkih.
 • Prometne nesreče so glavni vzrok smrti pri potnikih. Otrokom je treba zagotoviti primeren sedež in varnostne pasove. Omenjena oprema ni na voljo v vseh državah oz. jo je ponekod težko dobiti.
 • Potovanje z letalom je za majhne otroke in dojenčke lahko naporno. Poskrbeti moramo za izenačevanje pritiska v ušesih (med spustom letala naj otrok pije ali žveči), za primerno hidracijo…

Otrok na letalu

Tegobe potovanja z letalom otroci kar dobro prenašajo, vsaj dokler se jim vse zdi novo in zanimivo. Na večjih letališčih imajo poleg igralnih kotičkov tudi sobe za previjanje in dojenje. Če otrok že hodi, v letališki zgradbi uporabljajmo zapestni trak (ki bo prav prišel tudi ob drugih priložnostih), da se otrok ne bi izgubil. Še pri prijavi (čekiranju) za polet je treba uslužbence opozoriti na otroka. Če je mlajši od dveh let, zaprosite za sedež ob stenskih pregradah, kjer so v večjih letalih nameščene zložljive mize z zasilno posteljico. Vanjo lahko malčka odložimo med obroki hrane, pa tudi spal bo veliko bolje kot v naročju. Najboljša mesta so pri oknu. Na sredinske pregrade namreč prikazujejo filme, kar pomeni, da bo otroka med spanjem motila migetajoča svetloba. Pri vzletanju in pristajanju je treba polico, na kateri je posteljica, zložiti, otroka pa vzeti v naročje in ga na svoj varnostni pas privezati z dodatnim varnostnim pasom. Previjanju je namenjena posebna zložljiva mizica v toaletnih prostorih. V skrajni sili lahko malčka previjemo kar na sedežu. Otrokom je pri boljših letalskih družbah na voljo tudi otroška hrana, vendar je treba tovrstno željo sporočiti vnaprej, po možnosti že pred poletom. Otroški voziček lahko vzamemo v letalo, vendar ga je treba označiti kot ostale kose prtljage. Voziček prevzamejo stevardese šele pred vstopom v letalo in ga shranijo na primerno mesto.

 • Preverite možnosti namestitve dojenčka ali malčka
 • Poskušajte dobiti sedeže ob posteljici, v prednjem delu letala
 • Poskusite izbrati let, ki je najmanj zaseden, saj bo udobneje leteti
 • Skrbno si pripravite ročno prtljago
 • Na letališču bodite dovolj zgodaj
 • Na letalo vstopite med zadnjimi, da bo otrok najmanj časa utesnjen
 • Pri vzletu in pristanku naj otrok pije iz steklničke ali žveči dudo, da bo lažje prenesel spremembo pritiska. * Nasvet ne velja za dojene otroke.
 • S seboj imejte nekaj prigrizka

Otrok v avtu

 • Osnova družinskega potovanja z avtom naj bo pravilen otroški sedež!
  Otroci (do višine 150 cm) morajo sedeti v starosti primernem varnostnem sedežu, kar predpisuje tudi zakon o varnosti cestnega prometa.
 • Vse potrebno, od prigrizkov, pijače, igrač pa do plenic, naj bo pri roki, in ne v prtljažniku.
 • S seboj vzemimo tudi priljubljeno igračo, da otroku ne bo dolgčas in bo laže zdržal pripet v sedežu.
 • Poleg igrač ter kaset s pravljicami in pesmicami je vsaj za nekaj časa učinkovita tudi igra s sopotnikom.
 • Namestite si dodatno vzvratno ogledalo, da boste lahko vsak hip videli, kaj se dogaja z otrokom.
  Če z otrokom potujemo sami, nas lahko njegov jok hitro premoti in se obrnemo nazaj, kar pa je lahko zelo nevarno.
 • Nikoli ne puščajte otroka v avtu samega z izgovorom, da je avto varno zaklenjen ali da otrok sam tako želi.
 • Če v avtomobilu nimamo klimatske naprave, se je dobro izogibati najhujši vročini.
  V vsakem primeru poskrbimo za pogoste postanke in ob tem dobro prezračimo notranjost vozila.

Otrok v avtobusu

 • Pred potovanjem z avtobusom se je dobro založiti s kakšnim prigrizkom in pijačo ter s primernimi igračami, ki bodo zamotile otroka.
 • Za udobje je treba poskrbeti s čim bolj ohlapnimi oblačili in blazinico za podporo glave, s katero je veliko laže zadremati.
 • Ker je danes večina avtobusov klimatsko hlajenih, je treba biti pripravljen na mraz tudi sredi poletja. Pulover ali manjša odeja na daljših vožnjah vedno pride prav.
 • Otroci naj med vožnjo ne vstajajo in ne hodijo po avtobusu.
 • Za manjše otroke niso primerni sedeži v bližini televizorja, saj jih ta lahko moti med spanjem.
 • Dobro se je izogibati sedežem v bližini koles, ker so tam tresljaji na slabem cestišču najmočnejši.
 • Slabost med vožnjo je najpogostejši pojav prav med potovanjem z avtobusom.
  Posebno občutljivi so otroci do desetega leta starosti. Pred vožnjo je priporočljivo pojesti na rezine narezano jabolko ali pa lahek obrok z minimalno količino tekočine. Izogibati se je treba predvsem mleku, jogurtu, sladoledu in gaziranim pijačam. Pomaga tudi žvečenje limone. Upoštevati velja, da so prebavila bolj občutljiva zgodaj zjutraj in dopoldne, zato se je na pot bolje odpraviti popoldne. Če ne pomaga nič od omenjenega, so za preprečevanje slabosti na voljo zdravila v obliki kapljic, pastil, tablet, dražejev ali obližev.

Otrok na ladji

 

Potovanje z ladjo še najbolj buri otroško domišljijo.

 • Na manjših ladjah in jadrnicah moramo računati na majhno kabino, v katerih bo treba preživeti nekaj dni. To zahteva več strpnosti in prilagajanja.
 • Pri potovanju z ladjo je prisoten spremenjen ritem življenja, drugačna prehrana ali celo resna preizkušnja v nepredvidljivi situaciji na morju.
 • Pogosta težava je lahko slabost zaradi zibanja.
  Kadar nas morska bolezen zaloti nepripravljene, si lahko za prvo silo pomagamo s kakšno aktivnostjo: igro, opazovanjem okolice …
 • Pred začetkom potovanja je dobro izbrati najustreznejši prostor. Na ladji je najmirnejši del tam, kjer je najmanjši kot gibanja, torej na sredini spodnjega dela ladje. Najslabše je na palubi, še posebno ob ograji, kjer obstaja tudi nevarnost padca v morje.
 • Manjših otrok na palubi nikoli ne smemo puščati samih, še posebno v primeru poslabšanja vremena.
 • V lepem vremenu moramo upoštevati nevarnosti sonca.
  Poskrbimo za ustrezna oblačila, pokrivalo in kreme z visokim zaščitnim faktorjem.

 

Otrok na vlaku

Potovanje z vlakom je lahko za otroka še najmanj naporno, saj ima na voljo veliko več prostora kot v drugih prevoznih sredstvih.

  • V vlaku, ki nima kupejev, si je najbolje izbrati prostor na sredini vagona, kjer je praviloma manj ropota in gneče kot pri vratih.
  • Pozorni bodimo tudi na prostore za kadilce in nekadilce.
  • Tudi starejši otrok naj se med vožnjo ne sprehaja sam po vlaku. Še posebno pozorni moramo biti na postajah.
  • Izogibajmo se prostorov med vagoni. Nevarnost preži tudi v bližini oken in vrat.
   Na vrata se je nevarno naslanjati – nenaden sunek nas namreč lahko potisne ob vrata in ta se lahko odprejo. Tudi nagibanje skozi okno ni brez nevarnosti, še posebno ob srečanju z mimo vozečimi vlaki ali z vejami, ki štrlijo nad progo
   .
  • Prtljaga mora biti dobro zložena na prtljažnike. Težji kosi naj bodo po možnosti pritrjeni, da zaradi sunkov ne bi padli na potnike.
  • S seboj je dobro imeti kak prigrizek in pijačo.