Rusija

Ruska federacija ali krajše Rusija (rusko Россия – Rossija) je največja država sveta, saj pokriva preko 17 milijonov kvadratnih kilometrov v Evropi in Aziji; vsaka od naslednjih največjih petih držav je približno za polovico manjša od nje. Rusi sami ločijo med pojmoma Ruska federacija in Rusija, poleg tega pa dodajajo še tretjega.

Zdravstvena tveganja

Cepljenje in zaščita z zdravili

CEPLJENJE
proti bolezni
Obveznonobeni
Obvezno za določene skupine potnikov*
nobeni
Priporočeno za vse potnikeHepatitis A

Hepatitis B

Tetanus

Klopni meningoencefalitis

Priporočeno za določene skupine potnikov**Steklina
ZAŠČITA Z ZDRAVILI / ANTIMALARIKIni potrebna

*cepljenje (za navedeno bolezen) zahteva država ob prihodu iz ednemičnih držav ali prestopu na letališču endemične države več kot 12 ur  ali pa se potuje v endemični del države (kjer se bolezen pojavlja)

**cepljenje se svetuje glede na dolžino in način potovanja, poklicno izpostavljenost in določene aktivnosti na potovanju, občasen pojav posamičnih primerov ali izbruhov bolezni, stik s prijatelji in sorodniki (obisk), starost potnika,…

Predhodna rutinska cepljenja

Potnik naj preveri, da je v predšolski in šolski dobi opravil vsa rutinska cepljenja iz Programa cepljenja za Slovenijo: davica, tetanus, oslovski kašelj, otroška paraliza, hemofilus inf., hepatitis B, ošpice, mumps in rdečke. Če tega ni opravil, priporočamo cepljenje proti omenjenim boleznim (v celoti ali z manjkajočimi odmerki)

Druga zdravstvena tveganja

Višinska bolezen

V državi obstajajo območja z visoko (2500 m nm) in  tudi zelo visoko (nad 3500 m nm) nadmorsko višino. Potniki, ki gredo na trekinge na področja nad 3000m nm, naj upoštevajo vsa splošna pripročila za preprečevanje nastanka višinske bolezni. Pri postopnem dvigovanju (300 m na /24 ur) je dovolj časa za prilagoditev telesa na znižan tlak kisika v zraku po naravni poti. Vsekakor pa je treba pozornost usmeriti tudi v pojavljanje prvih znakove akutne višinske bolezni, saj se lahko razvije v življenjsko nevarno stanje. Za dodatne informacije si preberite sklop višinska bolezen.

Zadnje novice iz države


Rusija

Rusija

8. septembra, 2022

Rusija

Rusija

20. julija, 2022

Preberi vse novice

Osnovni podatki

Uradni jezik: ruščina (med mnogimi drugimi v političnih podenotah) Državna himna: Himna Ruske federacije
Uradna pisava: cirilica
Glavno mesto: Moskva
Površina: 17.075.200 km²
Prebivalstvo:143.975.923
Gostota: 8.4/km²
Valuta: rubelj (RUR)
Časovni pasovi: UTC od +2 do +12
Vrhnja internetna domena: .ru
Nacionalna klicna koda: ++ 7 Rusija meji na Norveško, Finsko, Estonijo, Latvijo, Litvo, Poljsko (zadnji dve prek enklave na obali Baltskega morja), Belorusijo, Ukrajino, Gruzijo, Azerbajdžan, Kazahstan, Kitajsko, Mongolijo, in Severno Korejo. Njena obsežna obala se na odprtem morju razteza od Arktičnega oceana do severnega Pacifiškega oceana; prek bolj zaprtih vodnih površin, Črnega morja, Baltskega morja in Kaspijskega jezera, je obrnjena tudi proti več drugim državam.
 Večina površine, prebivalstva in industrijske proizvodnje nekdanje Sovjetske zveze, takrat ene od dveh svetovnih supersil, je v današnji Rusiji. Posledično od razpada Sovjetske zveze naprej Rusija spet skuša dobiti vplivno vlogo v svetu. Njen vpliv je opazen, a še vedno daleč od tistega iz časov bivše Sovjetske zveze.
 Voditelj države je predsednik Ruske federacije, ki je hkrati tudi glavni poveljnik Oboroženih sil. Volijo ga vsake štiri leta na podlagi splošne volilne pravice s tajnim glasovanjem.

Upravne delitve

Rusko federacijo sestavlja veliko število različnih političnih podrazdelitev, ki jih je skupaj 89. Znotraj federacije obstaja 21 republik z visoko stopnjo neodvisnosti. Nekaj republik odgovarja ozemljem nekaterih etničnih manjšin. Ostalo ozemlje sestavlja 49 oblasti (oziroma pokrajin) in 6 regij (upravnih območij), kjer je 10 avtonomnih okrožij in 1 avtonomna pokrajina. Poleg tega obstajata 2 zvezni mesti, Moskva in Sankt-Peterburg.

Nekdaj je bila ena od višjih upravnih enot v carski Rusiji gubernija, njen sestavni del pa okraj.

Zvezna okrožja
Rusija je od nedavnega razdeljena na 7 zveznih okrožij (štiri v Evropi, tri v Aziji): Osrednje zvezno okrožje, Severno-kavkaško zvezno okrožje imenovano tudi Južno zvezno okrožje, Severozahodno zvezno okrožje, Daljnjevzhodno zvezno okrožje, Sibirsko zvezno okrožje, Uralsko zvezno okrožje, Privolžsko zvezno okrožje.