Zdravstvena tveganja

BolezenCepljenje
Klopni meningoencefalitisZa potnike priporočamo cepljenje
TetanusZa potnike priporočamo cepljenje
SteklinaZa določene skupine potnikov priporočamo cepljenje
Hepatitis BZa potnike priporočamo cepljenje
Rumena mrzlicaZa vstop v ciljno državo* je certifikat o cepljenju obvezen za potnika, ki potuje iz države z rumeno mrzlico
Hepatitis AZa določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

 

DOBRO JE VEDETI

Albanija je precej gorata država. Na severu so najjužnejši obronki Dinarskega gorstva (Prokletije), na vzhodu je Šarsko-Pindsko gorstvo. Obala je nizka, malo razčlenjena in ponekod zamočvirjena. Nejvečje reke (Drim, Mali, Shkumbini, Vjoses, Semani) se izlivajo v Jadransko in Jonsko morje.

V Albanijo segajo deli največjih jezer jugovzhodne Evrope (Skadarsko, Prespansko in Ohridsko jezero). Podnebje je v primorskem pasu sredozemsko, v notranjosti države pa celinsko in gorsko.

Gozdovi prekrivajo tretjino površja, v primorju prevladuje makija, v notranjosti pa listopadni in iglasti gozd ter planinski pašniki.

Albanci (98%) so trekijsko-ilirskega izvora; delimo jih na Gege (54%, na severu) in Toske (46%, na jugu).

(vir: Geografski atlas Evrope, DZS, 2010)

Zadnje novice iz države
Albanija

Albanija

11. julija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: albanščina 
Državna himna: Hymni i Flamurit (”Himna zastavi”)
Glavno mesto: Tirana
Površina: 28.748 km²
Prebivalstvo: 2.821.977
Gostota: 98/km²
Valuta: albanski lek (ALL)
Časovni pas:
CET (GMT+1)
Poletni čas: CEST (GMT+2)
Vrhnja internetna domena: .al
Nacionalna klicna koda:+ 355

 

Po veroizpovedi so povečini sunitski muslimani. naravni prirastek je zmerno velik, zadnja leta pa se zmanjšuje. Gospodarstvo temelji na poljedelstvu, rudarstvu in predelovalni industriji. Največ pridelajo žitaric, vinske trte, agrumov, sladkorne pese, bombaža in tobaka.

V živinoreji prevladuje ovčereja. Velik pomen ima rudarstvo (nafta, krom, baker, nikelj) in izkoriščanje hidroenergetskega potenciala rek. Nekoč politično in gospodarsko najbolj zaprta evropska država se je začela v devetdesetih letih prejšnjega stoletja postopoma odpirati in s pomočjo tujih vlaganj zmanjševati zaostanek za drugimi manj razvitimi evropskimi državami.
(vir: Geografski atlas Evrope, DZS, 2010)