Zdravstvena tveganja

Bolezen

Cepljenje

Tifus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Rumena mrzlica

Za vstop v ciljno državo je obvezen certifikat o cepljenju za potnika, ki potuje iz države z rumeno mrzlico, ali je 12 ur in več v tranzitu na letališču takšne države

Hepatitis A

Za potnike priporočamo cepljenje

 

Priporočljiva cepljenja:

Če niste bili cepljeni proti  ošpicam, mumpsu, rdečkam (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju severne Afrike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi s tifusom preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je cepljenje proti steklini priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci.

Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Dobro je vedeti

Alžirija je druga največja afriška država, katere večjidel ozemlja leži v Sahari. Nekoč je bila prav tako priljubljena počitniška destinacija kot sosednji Maroko, a je turistična industrija praktično presahnila, ko je leta 1992 izbruhnila državljanska vojna.

Po desetletju spopadov so se razmere rahlo izboljšale in v zadnjih nekaj letih je dostop do južne saharske regije spet delno odprt. A potovati po Alžiriji samostojno, brez vozila, je še vedno skorajda nepojmljivo, še posebej po ugrabitvah turistov leta 2003. Tveganje nedvomno obstaja.                                           

Tudi zato verjetno Alžirija v nasprotju s svojimi dobro obiskanimi severnoafriškimi sosedami ni ravno pri vrhu turističnih destinacij, kar je velika škoda, saj gre za eno bolj fascinantnih držav v regiji.

V dramatičnih pokrajinah Tassili N’Ajjer in Hoggar (obe na Unescovem seznamu), blizu mesta Tamanrasset, je plemenska kultura še kako živa, vsakodnevne nadloge, tako domače številnim arabskim državam, pa so tu opazno odsotne.

Alžirija je velika država, ki turistom ponuja širok izbor zanimivosti in dejavnosti. Glavno mesto Alžir ima bogato preteklost, ogled ruševin Djemile , Tipase in Timgada pa ponuja fascinantno doživetje. Ljubiteljem muzejev se priporočata ogleda National Museum of Fine Arts in Bardo Ethnographic and Local Art Museum. Nazaj v preteklost lahko stopite z obiskom Hauts Plateauxa, kjer boste odkrili zgodovinsko mesto Tlemcen kot tudi Grand Mosque, obzidje Almohad in trdnjavo Masourah.

Potovanje proti mogočni Sahari odpira povsem nov svet zanimivosti v Alžiriji.  Sveto mesto Beni-Isguen, s svojimi dobro varovanimi vrati in tržnica bosta na tej poti zanimiva postojanka.  Ouargla, mesto znano tudi kot “zlati ključ v puščavo”, se ponaša z minaretom, tržnico in čudovito arhitekturo.  Naravne znamenitosti v Alžiriji so tudi Kabylia in soteske Chiffa.  Naužite se tudi lepote morja ob obali Turquoise ali polotoka Sidi Fredj.

Dolina M’zab je tista, kamor so se preselili Berberi s severa še v času, ko so jih preganjale islamske vojske. Tukaj, v dolini, so ustanovili pet naselij in se po dolini poimenovali v Mozabite. Najbolj znana oaza je Ghardaja, ki je pomembno trgovsko središče severne Sahare. Zanimivost te doline je islamska sekta Ibadi ali bolj popularno kar Mozabiti.

 

Zadnje novice iz države
Otroška paraliza po svetu

Otroška paraliza po svetu

30. novembra, 2022
Alžirija

Alžirija

15. junija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: arabščina
Državna himna: Kassaman (arabsko: Zaobljuba)
Glavno mesto: Alžir
Površina: 2.381.740 km²
Prebivalstvo: 37.900.000
Gostota: 15,9/km²
Valuta: alžirski dinar (DZD)
Časovni pas: CET (UTC+1)
Poletni čas (DST): CET (UTC+1 ne opazuje)
Vrhnja internetna domena: .dz
Nacionalna klicna koda: +213

5 priporočil Lonely Planeta za Alžirijo:

1. Alžir: Živahno mesto z odlično otomansko arhitekturo, kazbo, uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine in izvrstne restavracije z morsko hrano.
2. Djemila: Eno od najbolj spektakularnih starodavnih mest Severne Afrike, kjer zaživi statorimska zgodovina.
3. Annaba: Dom Hippo Regius, ki ga je sveti Avguštin klical dom, in elegantno moderno mesto.
4. Timgad: Veličastna estetska vizija rimljanskega načrtovanja mest med severnimi zelenimi griči.
5. Tlemcen: S svojo izjemno Veliko mošejo in grobnico Sidi Boumediene spominja na Andaluzijo.

Alžirci ohranjajo živahno mešanico tradicije in modernizma, močno pa je zastopana tudi njena kolonialna preteklost. Timimoun pooseblja pravljično oazno mesto sredi Sahare, do prišlekov toplo mesto In Salah pa deli na pol zlovešča peščena sipina.
Vaše možnosti za potovanje so sicer omejene, še zlasti, če potujete z nahrbtnikom, a možnosti, videti celo samo delček te prostrane dežele, nikakor ne bi smeli zamuditi.

26 zanimivosti, ki jih morda niste vedeli o Alžiriji:

1. Alžirija je druga največja država v Afriki.
2. Prek milijon Alžircev je umrlo v bitki za neodvisnost od Francije, ki so jo dosegli leta 1962.
3. Alžirija je največja izvoznica propana/butana na svetu.
4. Najvišja izmerjena temperatura v Alžiriji je bila 60,5 stopinje Celzija.
5. Alžirija ima največjo žitno tržnico v Afriki.
6. Območje je bilo nekdaj poznano kot Numidia.
7. Constantine je pobraten s carigradom in francoskim Grenoblom.
8. Izmed 132 prestolnic, zajetih v raziskavo o kakovosti življenja, je Alžir obravnavan kot eno najmanj ugodnih.
9. 80-90 odstotkov Alžirije leži v Sahari.
10. Ime Orana, drugega največjega alžirskega mesta, prihaja iz berberske besede Vahran, kar pomeni Dva leva. Ime je mesto dobilo potem, ko so na tem območju okoli leta 900 pred Kristusom videli te živali.
11. Nekdanji francoski reprezentant in igralec leta Zinedine Zidane je alžirskega rodu.
12. V Alžiriji govorijo tri jezike: arabsko, francosko in berbersko.
13. V 19. stoletju je imela Alžirija sloves kot oporišče za trgovce s sužnji in pirate.
14. V Alžirju so življenjski stroški najvišji v Severni Afriki.
15. Mount Tahat v gorovju Ahagar je s 3.003 metri najvišji alžirski vrh.
16. Država je znana po olivnem olju Bertolli’s, čeprav izvira iz Italije.
17. Državni dan praznujejo 1. novembra in se imenuje dan revolucije.
18. Alžirija je trikrat večja od Teksasa.
19. V Alžiriji najdemo največje peščene sipine na svetu.
20. “Preudaren sovražnik je boljši od ozkoglednega prijatelja,” je eden izmed alžirskih pregovorov.
21. Mesto Chlef (nekdanji Al Asnam) je dobilo ime po najdaljši reki v državi in naj bi bilo eno izmed najbolj vročih mestnih območij v Alžiriji.
22. Približno 25 odstotkov prebivalstva se preživlja z manj kot dvema dolarjema na dan.
23. Narodna jed Alžirije je kuskus.
24. Alžirski pravni sistem temelji na francoskem in islamskem zakonu.
25. Alžirija je največji uvoznik kmetijskih pridelkov v Afriki.
26. Vzdevek alžirske nogometne reprezentance je Les Fennecs (Puščavske lisice)

vir: http://www.rtvslo.si/tureavanture/vagabund/alzirija-90-odstotno-puscava-100-odstotno-pristna/231542