Andora

Andora je neodvisna država v Evropi, v Pirenejih med Španijo in Francijo. Ustanovljena je bila 8. septembra 1278 in je največja med šestimi najmanjšimi državami v Evropi. Država leži v visokogorski dolini v Pirenejih. Več kot tretjina Andore leži nad zgornjo mejo gozdov. Najvišja gora je Coma Pedrose, visoka je 2.946 metrov. Andora je ena izmed katalonskih držav in edina, ki ni del Španije. Nima neposrednega dostopa do morja.

Zdravstvena tveganja

BolezenCepljenje
TetanusZa določene skupine potnikov priporočamo cepljenje
Hepatitis BZa določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Zdravstvena tveganja

Priporočljivo je celotno potovalno in zdravstveno zavarovanje, ki ga uredite pred potjo. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja (EHIC), ki je sedaj zamenjana z obrazcem E111, ne zagotavlja zdravstvenega zavarovanja v Andori. Preverite vse izključujoče situacije, ki jih zavarovanje na pokriva in bodite prepričani, da vaše zavarovanje pokriva vse dejavnosti in poti, ki jih na potovanju nameravate izpeljati.

DOBRO JE VEDETI

Andora leži na južnih pobočjih Pirenejev, v dolini zgornjega toka reke Valiro, ki jo obkrožajo visoki vrhovi. Dolina leži na 1000 m nadmorske višine, vrhovi okoli nje pa segajo do 2700-2900 m.

Podnebje je celinsko, v višjih predelih gorsko, z letno višino padavin 1000-2000 mm. Večina površja je porasla z gozdom ali s pašniki. Prebivalci so povečini Katalonci in Španci, po veroizpovedi prevladujejo katoliki. Naravni prirastek je zmeren.

Gospodarstvo temelji na ovčereji, storitvenih dejavnostih ter predelovalni industriji. Med kulturnimi rastlinami prevladujejo žita, krompir, zelenjava in tobak, ki ga predelujejo v lastni tovarni.

Razvoj turizma spodbuja ugodna lega med Španijo in Francijo. Andora ustvarja velik prihodek s prodajo spominkov, luksuznih izdelkov, poštnih znamk in izvozom električne energije.

Terorizem

Nevarnost terorističnih napadov obstaja tako kot drugod po Evropi. Napadi so lahko brez posebnih razlogov in so izvedeni na civilno prebivalstvo.

Kriminal

Uličnega kriminala v Andori skoraj ne poznajo. Vseeno je priporočljivo paziti na osebne dokumente in denar.


Lokalni zakoni in običaji

Andora ima stroga pravila o posedovanju in uporabi nedovoljenih drog. Pri prestopkih ni pouščanja in izjem. Andora ni članica Evropske Unije, zato se za neobdavčen tobak, alkohol in dragocenosti ob vrnitvi v EU plačuje davke za kupljene stvari. Francija in Španija uvajata stroga pravila na količino tobaka prinešenega iz Andore za osebno rabo (300 cigaret/400 g toabaka za pipe/75 cigar). Presežene količine lahko zasežejo, kot tudi avtomobil, v katerem je bila roba odkrita.

Zadnje novice iz države
Andora

Andora

11. julija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik:
katalonščina
Državna himna:
El Gran Carlemany
Glavno mesto:
Andorra la Vella
Površina:
468 km²
Prebivalstvo:
85.458
Gostota:
180/km²
Valuta:
evro
Časovni pas:
CET (UTC+1)
Poletni čas:
CEST (UTC +2)
Vrhnja internetna domena:
.ad
Nacionalna klicna koda:
+376
 
Po površini je na 180. mestu, po številu prebivalcev pa na 184. mestu med 195 državami sveta.