Armenija

Republika Armenija je celinska država v južnem Zakavkazju, ozemeljskem pasu med Črnim morjem in Kaspijskim jezerom. Na severu meji na Gruzijo, na vzhodu na Azerbajdžan (in tudi na samo v Erevanu priznano tvorbo Gorski Karabah), na jugu na Iran, na jugozahodu na azerbajdžansko eksklavo Naxcivan (Nahičevan) in na zahodu na Turčijo.

Zdravstvena tveganja

Cepljenje

BolezenCepljenje
Klopni meningoencefalitisZa določene skupine potnikov priporočamo cepljenje
TetanusZa potnike priporočamo cepljenje
SteklinaZa določene skupine potnikov priporočamo cepljenje
Hepatitis BZa potnike priporočamo cepljenje
Hepatitis AZa potnike priporočamo cepljenje

Pred razpadom Sovjetske zveze je Armeniji po Stalinovem odloku (iz leta 1923, ko je bil minister za narodnosti) pripadala še eksklavica Baškend znotraj ozemlja Azerbajdžana, Azerbajdžanu pa so pripadale štiri eksklave znotraj province Tavuš in še ena znotraj province Ararat. Po razpadu Sovjetske zveze in ob izbruhu napetosti zaradi Gorskega Karabaha sta obe državi zasedli te eksklavice znotraj svojih ozemelj. Trenutno sta odprti le meji z Gruzijo in Iranom, meje s Turčijo in Azerbajdžanom pa so hermetično zaprte. Uradni jezik armenščina Glavno mesto Erevan Koordinate glavnega mesta 40° 16′ S, 44° 34′ V Največje mesto Erevan.

Armenija je celinska država brez izhoda na morje. Povprečna nadmorska višina je 1370 m in le 10% ozemlja leži nižje od 1000 m. Najvišji vrh je 4090 m visok Aragac (ok. 70 km severno od Erevana), najnižja nadmorska višina (400 m) pa je v soteski reke Debed na severu države ob meji z Gruzijo. Večino ozemlja tvori visoka planota, v katero so zarezane soteske rek, npr. Hrazdan, Arpa, Debed, Azat. Gorata sta predvsem severni in severovzhodni del države, kjer se razteza gorska veriga Mali Kavkaz. Jezero Sevan na vzhodu države sodi med največja visokogorska jezera in je največje v Zakavkazju. Na zahodu države (ob meji s Turčijo) se nahaja rodovitna dolina reke Araks.

Po površini je 138., po številu prebivalstva pa 130. med 195 državami na svetu

DOBRO JE VEDETI

Zaradi gora ni izrazitih vplivov Črnega in Kaspijskega jezera. Podnebje je tako celinsko z vročimi poletji in hladnimi zimami, temperatura in količina padavin pa sta odvisna tudi od zemljepisne širine in nadmorske višine. Najhladneje je in največ padavin (do 800 mm) pade v goratih predelih na severu in severovzhodu države, najtopleje pa je ob meji z Iranom. Na osrednji planoti pade do 250 mm padavin na leto, srednja zimska temperatura je okoli 0°C, srednja poletna temperatura pa okoli 25°C. Poleti lahko dnevna temperatura v Erevanu doseže tudi 44°C, v zimski noči pa pade na -15°C. Zima hitro preide v poletje in obratno, tako da sta pomlad in jesen neizraziti in kratki.

Zadnje novice iz države
Ošpice (globalno)

Ošpice (globalno)

14. junija, 2023
Armenija

Armenija

19. julija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: armenščina
Državna himna: Mer Hajrenik (Naša domovina)
Glavno mesto:
Erevan
Površina: 29.800 km²
Prebivalstvo: 3.018.854
Gostota: 101,5/km²
Valuta: dram (AMD)
Časovni pas: UTC+4
Vrhnja internetna domena: .am
Nacionalna klicna koda: ++374