Vsi komarji niso prenašalci bolezni – večina je le nadloga. Vendar pa lahko nekateri komarji prenašajo vrsto virusov, ki povzročajo bolezni, vključno z virusom Ross River in virusom Barmah Forest. Medtem ko so razmere po vsej državi endemične, se te bolezni, ki jih prenašajo komarji, pogosteje pojavljajo v regionalnih rečnih in obalnih območjih, občasno pa tudi v zunanjih metropolitanskih območjih.

Do danes v tej sezoni so virus Ross River in virus Barmah Forest odkrili pri komarjih v LGA Campaspe, Horsham in Loddon.

Redkeje lahko komarji prenašajo virus japonskega encefalitisa, virus Kunjin in virus encefalitisa Murray Valley, ki lahko povzroči resno bolezen. Trenutno ni na voljo cepiva za zaščito pred virusom Ross River ali virusom Barmah Forest.

Kdo je ogrožen?

Vsakdo je potencialno v nevarnosti, da ga pičijo komarji. Medtem ko večina ugrizov povzroči le manjšo oteklino in draženje, lahko okuženi komar prenaša bolezni, ki so lahko resne.

Simptomi in prenos

Okužba z virusom Ross River in virusom Barmah Forest lahko povzroči vročino, mrzlico, glavobol, izpuščaj, otekanje sklepov in bolečine, utrujenost in bolečine v mišicah. Simptomi lahko vztrajajo več mesecev. Traja od 3 do 10 dni, da se po izpostavljenosti pojavijo simptomi okužbe z virusoma Ross River in Barmah Forest, občasno pa tudi do 21 dni.

Te okužbe širijo okuženi komarji in se ne širijo neposredno od osebe do osebe.

Testiranje in obveščanje

Zdravniki morajo razmisliti o možnosti bolezni, ki jih prenašajo komarji, pri bolnikih s podobno boleznijo, zlasti pri ljudeh, ki živijo ali so potovali v regionalno državo Viktorija. Krvni test na začetku bolezni lahko kaže na morebitno akutno okužbo in ga je treba ponoviti dva tedna pozneje za potrditev bolezni.

Zdravljenje

Zdravljenje je podporno. V akutnih fazah virusne bolezni Ross River in virusne bolezni Barmah Forest se priporoča počitek.

Preprečevanje

Obstajajo preprosti koraki za zaščito pred boleznimi, ki jih prenašajo komarji:

  • Pokrijte se – nosite dolga, ohlapna svetla oblačila.
  • Uporabite repelente proti komarjem, ki vsebujejo pikaridin ali DEET, po vsej izpostavljeni koži.
  • Omejite dejavnosti na prostem, če je okoli veliko komarjev.
  • Okoli vašega bivališča ali kampa odstranite stoječo vodo, kjer se lahko razmnožujejo komarji.
  • Na počitnicah poskrbite, da bo vaša nastanitev opremljena z mrežami proti komarjem ali mrežami.
  • Ne pozabite na otroke – vedno preverite oznako repelenta proti insektom. Pri dojenčkih boste morda morali repelent popršiti ali podrgniti po oblačilih namesto po koži. Izogibajte se nanašanju repelenta na roke dojenčkov ali majhnih otrok.
  • V zaprtih prostorih uporabljajte razpršila proti mrčesu in vtičnice za odganjanje.
  • Spite pod mrežami proti komarjem, obdelanimi z insekticidi, če na oknih doma nimate komarnikov ali spite v šotoru ali na prostem.

Zadnje novice