Belgija

Belgija (België po nizozemsko, Belgique po francosko, in Belgien po nemško) je majhna država v zahodni Evropi, ki na severu meji na Severno morje in Nizozemsko, na vzhodu na Nemčijo, na jugu pa na Luksemburg in Francijo.

Po površini je na 136., po številu prebivalcev pa na 75. mestu.

Zdravstvena tveganja

Cepljenja

 

Bolezen

Cepljenje

Tetanus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

DOBRO JE VEDETI

Belgija obsega nižinski primorski pas s peščeno obalo in do 30 m visoki nasipi, širokimi nekaj kilometrov, ki ščitijo pred poplavami pas rodovitnih polderjev. Osrednji del obsega nizko planoto, ki se ponekod dvigne v gričevja, na skrajnem jugovzhodu pa prehaja v Ardene (694 m). Rečna mreža je gosta, največji reki sta Šelda in Meuse (Maas). Podnebje je vlažno oceansko, gozda je največ v Ardenih.

Prebivalci so povečini Flamci (54%, germansko poreklo, sever) in Valonci (33%, potomci romaniziranih Keltov, jug). Po veroizpovedi prevladujejo katoliki (88%), drugi so protestanti. Naravni prirastek je zelo majhen. Belgija je ena izmed najbolj gosto poseljenih držav na svetu. Poselitev je v flamskem delu enakomerna, v valonskem delu pa so redkeje poseljeni Ardeni.

Belgija je razvita država, katere gospodarstvo temelji na industriji in storitvenih dejavnostih. Velik pomen za rudarstvo so imala nahajališča premoga, ki so omogočila  zgodnjo industrializacijo (črna metalurgija, kemična industrija, termoelektrarne). Tekstilna industrija ima dolgo tradicijo. Precej rodovitna prst in ugodne podnebne razmere so omogočile razvoj kmetijstva (poljedelstvo, sadjarstvo in mlečna živinoreja).

Prometno omrežje je med najbolj gostimi na svetu, posebno razvite so rečno-kanalske poti.

(vir: Geografski atlas Evrope, DZS, 2010)

 

Zadnje novice iz države
Belgija

Belgija

19. julija, 2022
Opičje koze (Monkeypox)

Opičje koze (Monkeypox)

23. junija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jeziki: nizozemščina, francoščina, nemščina
Državna himna: La/de Brabançonne
Glavno mesto: Bruselj
Površina:
30.528 km²
Prebivalstvo:
11.239.755
Gostota:
368,2/km2
Valuta:
evro, belgijski kovanci za evro
Časovni pas:
UTC+1
Poletni čas: UTC+2
Vrhnja internetna domena: .be
Nacionalna klicna koda:
++ 32

Belgija je razdeljena na tri federalne regije, dve regiji pa sta nadalje razdeljeni še vsaka na pet provinc.

Flamska (nizozemsko Vlaanderen, francosko Flandre ali Flandres): Antwerpen, Limburg, Vzhodna Flamska (Oost-Vlaanderen), Zahodna Flamska (West-Vlaanderen), Flamski Brabant (Vlaams-Brabant)

Valonska (francosko Wallonie, nizozemsko Wallonië): Valonski Brabant (Brabant Wallon), Namur, Liège, Hainaut, Luksemburg (Luxembourg)

Regija glavnega mesta Bruslja (nizozemsko Brussels Hoofdstedelijk Gewest, francosko Région de Bruxelles-Capitale, nemško Die Region Brüssel-Hauptstadt).