Bosna in Hercegovina

Bosna in Hercegovina (Bosna i Hercegovina - BiH) je država na Balkanskem polotoku, nekdanja socialistična republika SFRJ. Na zahodu in severu meji na Hrvaško, na vzhodu na Srbijo in Črno goro, na jugu pa ima pri kraju Neum dostop do Jadranskega morja.

Po površini je na 125., po številu prebivalcev pa na 122. mestu.

Zdravstvena tveganja

Cepljenja

BolezenCepljenje
Klopni meningoencefalitisZa potnike priporočamo cepljenje
TetanusZa potnike priporočamo cepljenje
SteklinaZa določene skupine potnikov priporočamo cepljenje
Hepatitis BZa potnike priporočamo cepljenje
Hepatitis AZa določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

DOBRO JE VEDETI

Bosna in Hercegovina je povečini gorata država z malo ravninami (velika kraška polja na zahodu, kotline v osrednji Bosni, območja nizke submediteranske Hercegovine in obrobje Panonske nižine na severu). Rečno omrežje je najbolj razvito v srednjem, severnem in vzhodnem delu države. Največji hidroenergetski potencial ima reka Drina, dolina Bosne in Neretve je najpomembnejša prometna os. Podnebje je zmerno celinsko, v dolini Neretve je čutiti vpliv Sredozemlja.  Veliko naravno bogatstvo so gozdovi (48% površine).


Leta 1992 se je začela vojna, ki je popolnoma spremenila demografsko strukturo in gospodarsko stanje BIH. Po zadnjih popolnejših podatkih iz leta 1991 je v Bosni in Hercegovini živelo 44% Bošnjakov (povečini sunitski muslimani), 31% Srbov (pravoslavni) in 17% Hrvatov (katoliki). Vojna je povzročila velike migracije in izseljevanje, ogromne človeške žrtve in demografski padec. Naravni prirastek je zelo majhen. Gospodarstvo je pred vojno temeljilo na industriji, rudarstvu in poljedelstvu, po njej pa je doživelo popoln zlom, saj so bili uničeni številni gospodarski objekti. Zdaj se Bosna in Hercegovina sooča s popolno obnovo gospodarstva, ki ne bi bila mogoča brez mednarodne pomoči.

 

Zadnje novice iz države
Bosna in Hercegovina

Bosna in Hercegovina

19. julija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jeziki: bosanščina, srbščina, hrvaščina
Državna himna: Intermeco
Glavno mesto: Sarajevo
Površina: 51.197 km²
Prebivalstvo: 3.871.643
Gostota : 75,6/km²
Valuta: konvertibilna marka
Časovni pas: UTC+1
Poletni čas: UTC + 2

Vrhnja internetna domena: .ba
Nacionalna klicna koda: ++ 387

Bosno in Hercegovino sestavljata dve entiteti, Federacija Bosna in Hercegovina in Republika Srbska. Okrožje Brčkega ni del nobene od entitet. Federacija BiH se nadalje deli na 10 kantonov: Unsko-Sanski kanton, Posavinski kanton, Tuzlanski kanton, Zeniško-Dobojski kantonj, Bosansko Podrinjski kanton, Osrednjebosanski kanton, Hercegovsko-Neretvanski kanton, Zahodno Hercegovski kanton, Sarajevski kanton, Zahodnobosanski bosanci