Češka

Češka republika je celinska država v Srednji Evropi. Republika meji na Poljsko na severu, Nemčijo na severozahodu in zahodu, Avstrijo na jugu in Slovaško na vzhodu. Njeno glavno in največje mesto je zgodovinska Praga, glavna turistična atrakcija. Češko sestavljata dve starejši pokrajini, Bohemija (češko Čechy) in Moravska (češko Morava), in del tretje, Šlezije (češko Slezsko).

Zdravstvena tveganja

Cepljenja

BolezenCepljenje
Klopni meningoencefalitisZa potnike priporočamo cepljenje
TetanusZa potnike priporočamo cepljenje
Hepatitis BZa določene skupine potnikov priporočamo cepljenje
Hepatitis AZa določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

DOBRO JE VEDETI

Osrednji del Češke obsega dve kotlini, Češko na zahodu in moravsko na vzhodu. Med njima je Moravska planota (843 m ). Obdajajo jih višji gorati predeli Šumava (1378 m ) in Češki gozd (1042 m) na jugozahodu, Rudna gora (1244 m) na severozahodu in Sudeti (1602 m) na severu in severovzhodu. Podnebje je zmerno celinsko in precej sušno (500-700 mm, le v višjih legah več kot 1000 mm). Dve tretjini površja pripada porečju Labe, ki se zliva v Severno morje, reka Morava pa se izliva v Donavo. Kljub velikemu izkoriščanju gozdov ti še vedno poraščajo večino ozemlja. Prebivalci so povečini Čehi (90%), 13% je Moravcev, ki se pojmujejo kot posebna slovanska etnična manjšina. Drugi so Slovaki, sudetski Nemci in Poljaki. Po veroizpovedi prevladujejo katoliki, približno 3/5 je ateistov. V novejšem času je v posameznih letih več umrlih kot rojenih. Češka je poleg Slovenije najbolj razvita tranzicijska država z dolgo industrijsko tradicijo. Med rudnimi bogatstvi velja omeniti lignit, ki ga potrebujejo kemična industrija in termoelektrarne. V poljedelstvu prevladujejo orne kulture (sladkorna pesa, krompir, žita), pomembno je hmeljarstvo za češko pivovarstvo.

Vse bolj se razvija turizem. Praga je ena izmed najbolj obiskanih evropskih prestolnic.

Zadnje novice iz države
Češka

Češka

19. julija, 2022
Opičje koze (Monkeypox)

Opičje koze (Monkeypox)

23. junija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: češčina 
Državna himna: Kde domov můj
Glavno mesto: Praga
Površina: 78.866 km²
Prebivalstvo: 10.538.275
Gostota: 134/km²
Valuta: češka krona
Časovni pas: UTC+1 (+2 poletni čas)
Vrhnja internetna domena: .cz
Nacionalna klicna koda:
++ 420

 

Češka je razdeljena na 13 okrajev (češ. »kraj«), poseben status pa ima glavno mesto Praga: Južnočeški okraj (Jihočeský kraj), Južnomoravski okraj (Jihomoravský kraj), Karlovarski okraj (Karlovarský kraj), Kralovehraški okraj (Královéhradecký kraj), Libereški okraj (Liberecký kraj), Moravsko-šlezijski okraj (Moravskoslezský kraj), Olomouški okraj (Olomoucký kraj), Osrednječeški okraj (Středočeský kraj), Pardubiški okraj (Pardubický kraj), Plzenski okraj (Plzeňský kraj), Praga (Praha), Usteški okraj (Ústecký kraj), Visočinski okraj (Vysočina), Zlinski okraj (Zlínský kraj).