Zdravstvena tveganja

Cepljenje in zaščita

Bolezen

Cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis A

Za potnike priporočamo cepljenje

 

Zdravstvena tveganja

Priporočljiva rutinska cepljenja:

Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju tropske južne Amerike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi sesalci. Ti potniki vključujejo strokovnjake in raziskovalce divjine, avanturiste, ki obiskujejo področja, kjer se pogosto nahajajo netopirji, mesojede živali in drugi sesalci.

Zadnje novice iz države
Čile

Čile

21. junija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: španščina
Državna himna: Himno Nacional
Glavno mesto: Santiago
Površina: 756.950 km² ¹ (1- Čile zahteva 1.250.000 km² Antarktike)
Prebivalstvo: 18.006.407
Gostota: 24/km²
Valuta: čilenski peso (CLP)
Časovni pas: UTC-4
Vrhnja internetna domena: .cl
Nacionalna klicna koda: ++ 56