Črna Gora

Črna gora je majhna gorata republika na Balkanu, ki na severovzhodu meji na Srbijo, na vzhodu meji na Kosovo, na jugozahodu meji na Jadransko morje, na zahodu na Hrvaško ter Bosno in Hercegovino, na jugovzhodu pa na Albanijo. Po osamosvojitvi 3. junija 2006 je ena od najmlajših držav na svetu.

Zdravstvena tveganja

Cepljenja

BolezenCepljenje
Klopni meningoencefalitisZa določene skupine potnikov priporočamo cepljenje
TetanusZa potnike priporočamo cepljenje
SteklinaZa določene skupine potnikov priporočamo cepljenje
Hepatitis BZa potnike priporočamo cepljenje
Hepatitis AZa določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

DOBRO JE VEDETI

Črna gora zavzema najbolj južne dele Dinaridov, Jadransko primorje je ozko, razen Boke Kotorske je malo razčlenjeno. V notranjosti prevladuje hribovit in gorski relief z globokimi rečnimi kanjoni. Največ travnatih površin ima na kamnitih poljih, v razširitvah dolin in na planotah. Reke na severu (Pliva, Tara, Lim, Ibar) se zlivajo v Črno morje, na jugu (Morača, Zeta, Bojana) pa v Jadran. Skadarsko jezero je največje v jugovzhodni Evropi (manjši del pripada Albaniji). LEdeniški izvor imajo manjša jezera (npr. Crno, Biogradsko in Plavsko jezero). Podnebje je sredozemsko v primorju in neposrednem zaledju (Skadarsko jezero in dolina Zete), v notranjosti pa zmerno celinsko do gorsko. Gozdovi prekrivajo približno 2/5 ozemlja Črne gore: v primorju prevladuje grmičevje (makija), v notranjosti os zimzeleni bukovi in planinski gozdovi, še višje so planinski pašniki. Večina prebivalstva so Črnogorci (43%) i nSrbi (32%), od ostalih pa so najštevilčnejši Bošnjaki (12%) in Albanci (5%). Po veroizpovedi so večinoma pravoslavci. Naravni prirastek je majhen. Črna gora je redko naseljena država, najbolja naseljena dela sta primorje in širše območje Podgorice. Črna gora je ena najslabše razvitih tranzicijskih držav v Evropi. Obdelovalnih površin ima malo, živinoreja pa je tradicionalno bolj pomembna gospodarska veja od poljedelstva. Med rudnimi viri sta pomembna boksit in premog, ob Ulcinju pa so obširne morske soline. Velik vodni potencial je le delno ozkoriščen.

Turizem je najbolj perspektivna veja gospodarstva (primorje, zimski turizem v notranjosti).

V industriji imata večji pomen metalurgija in prehrambena industrija. V prometni ureditvi izstopajo del železniške proge Beograd-Bar, jadranska cesta, letališča pri Podgorici in Tivatu ter pristanišče Bar.

Zadnje novice iz države
Črna Gora

Črna Gora

19. julija, 2022
Opičje koze (Monkeypox)

Opičje koze (Monkeypox)

23. junija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: črnogorščina
Državna himna:
Oj svijetla majska zoro
Glavno mesto: Podgorica
Površina: 13.812 km²
Prebivalstvo : 620.029
Gostota: 73/km²
Valuta: evro
Časovni pas: CET (UTC+1)
Poletni čas: CEST (UTC +2)
Vrhnja internetna domena:.me
Nacionalna klicna koda: +382