Cepljenje proti davici je nujno za zaščito pred boleznijo. Če potujete na prizadeto območje, morate biti na tekočem s svojimi cepivi proti davici.

Pred potovanjem se o potrebi po poživitvenem odmerku pogovorite s svojim zdravnikom.

Izogibajte se stiku z osebami s simptomi davice, kot so vročina, vneto grlo, težave pri požiranju, sprememba glasu, zasoplost, šibkost ali utrujenost. Izogibajte se dotikanju ran drugih. Pokrijte nos in usta z robčkom, ko kašljate ali kihate. Pogosto si umivajte roke z milom in vodo.

Če vam je med potovanjem slabo, takoj poiščite zdravniško pomoč. Če niste cepljeni ali niste v celoti cepljeni proti davici in zbolite po morebitni izpostavljenosti osebi z davico, je pomembno, da začnete zdravljenje čim prej.

Če vam je po vrnitvi s potovanja slabo, takoj poiščite zdravniško pomoč. Povejte svojemu zdravniku o vašem statusu cepljenja proti davici in vašem nedavnem potovanju, vključno s tem, kam ste bili in kaj ste počeli.

Vsi potniki, stari 2 meseca ali več, ki potujejo na območja z izbruhi, morajo prejeti obdobni primeren odmerek cepiva, ki vsebuje toksoid davice, če niso v celoti cepljeni ali če v 5 letih pred odhodom niso prejeli poživitvenega odmerka.

Zadnje novice