Phnom Penh je imel skupaj s provincami Kandal, Tboung Khmum, Banteay Meanchey in Siem Reap največje število primerov. Cikli obsežnih izbruhov denge približno sledijo 5-letnemu vzorcu in zadnji večji dogodek je bil leta 2019.

Skupnosti so bile opozorjene, naj očistijo stoječe vode okoli svojih domov, da preprečijo širjenje komarjev. Medtem je bilo na Tajskem polletno število mrzlice denga skoraj štirikrat višje kot v istem obdobju leta 2022. Tri najbolj prizadeta območja so južna regija, Bangkok in province Central Plains. Zabeleženih je bilo več kot 27.000 primerov in 33 smrti, največje število prenosov pa bo trajalo do oktobra. In tajvanski CDC je prejšnji teden objavil močno povečanje okužb z mrzlico denga, ki je prizadela južna območja, zlasti v Tainanu (tudi okrožje Yunlin in Kaohsiung).

Nasvet za popotnike

Izogibajte se pikom komarjev, da se zaščitite pred mrzlico denga. Da bi se izognili ugrizom žuželk, nanesite repelent, ki vsebuje aktivno sestavino, kot je DEET, na vso izpostavljeno kožo, ko ste na prostem (tudi podnevi). Dengo širita dve vrsti komarjev Aedes. Oba se razmnožujeta blizu bivališč, najdemo jih v senčnih območjih in grizejo predvsem podnevi, zaradi česar se jim je težko izogniti na prostem. Popotniki bi se morali pokriti tudi z majicami z dolgimi rokavi, dolgimi hlačami ter čevlji in nogavicami, ko so komarji najbolj aktivni.

Več o dengi si lahko preberete na tej povezavi.

Zadnje novice