Ekvador

Republika Ekvador je država v Južni Ameriki. Na severovzhodu meji na Kolumbijo, na vzhodu in jugu na Peru, na zahodu pa na Tihi ocean. Približno tisoč kilometrov zahodno od celinske obale leži Galapaško otočje, ki je prav tako del države Ekvador.

Ekvador je razdeljen na 22 provinc: Azuay, Bolivar, Canar, Carchi, Chimborazo, Cotopaxi, El Oro, Esmeraldas, Galapagos, Guayas, Imbabura, Loja, Los Rios, Manabi, Morona-Santiago, Napo, Orellana, Pastaza, Pichincha, Sucumbios, Tungurahua in Zamora-Chinchipe.

Zdravstvena tveganja

Cepljenje in zaščita

Bolezen

Cepljenje

Tifus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Malarija

Zaščita pred malarijo je obvezna v delu države, del leta

Rumena mrzlica

Za potnike, ki potujejo v državo z rumeno mrzlico, je cepljenje obvezno, certifikat o cepljenju pa je obvezen, če v ciljno državo vstopa iz države z rumeno mrzlico

Hepatitis A

Za potnike priporočamo cepljenje

 

Zdravstvena tveganja

Priporočljiva rutinska cepljenja:

Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Rumena mrzlica:

Cepljenje proti rumeni mrzlici se zahteva za vse potnike, starejše od 1 leta, ki prihajajo iz držav z velikim rizikom prenosa rumene mrzlice. Prebivalci Ekvadorja morajo imeti certifikat o cepljenju ob odhodu na področja visoke rizičnosti prenosa rumene mrzlice.
Priporočila CDC: Za vse potnike starejše od 9 mesecev, ki potujejo na naslednje province v Amazon Basin: Moronsa-Santiago, Napo, Orellana, Pastaza, Sucumbios, Zamora-Chinchipe in vsa ostala področja vzhodnega predela Andov. Ne vključujejo mest Quito in Guayaquil ali otokov Galapagos.

Cepiti se je potrebno 10 dni pred potovanjem z enim odmerkom cepiva. Veljavnost certifikata je neomejena.

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju tropske južne Amerike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Ni potrebno za potnike, ki obiščejo otoke Galapagos.

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Malarija:  

Področja Ekvadorja z malarijo:  vsa področja pod 1500 m (<4921 ft). Ni prisotna v mestih Guayaquil, Quito, otoki Galapagos

V kolikor potujete v predele Ekvadorja z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.

Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Ekvadorju in naj ga ne bi uporabljali.

Zadnje novice iz države
Ekvador

Ekvador

21. junija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: španščina
Glavno mesto: Quito
Površina: 283.560 km²
Prebivalstvo:15.223.680
Gostota: 59/km²
Valuta: ameriški dolar
Časovni pas: UTC-5
Državna himna: Salve, Oh Patria
Vrhnja internetna domena: .ec
Nacionalna klicna koda: ++ 593

Ekvador se nahaja v zahodni Južni Ameriki, med Perujem in Kolumbijo. Skupne površine je 283.560 km², od česar 6.720 km² pokriva voda. Del Ekvadorja je tudi slavno otočje Galapagos.

Ekvadorjev tihooceanska obala je dolga 2.237 kilometrov. Meja s Kolumbijo je dolga 590 km, s Perujem pa 1.420 km. Najvišja gora je Chimborazo, del Andov z nadmorsko višino 6.267 m. Prav tako tu najdemo Cotopaxi, najvišji dejavni ognjenik na svetu.

Ekvador se deli na štiri različna področja, to so:

  • otočje Galapagos,
  • zahodni primorski del (la costa),
  • osrednji planinski del (la sierra),
  • vzhodni del (el oriente), kjer je tudi Amazonski pragozd.

Gospodarstvo

Središče ekvadorskega gospodarstva 20. stoletja je predstavljala nafta, ki je je v izobilju. Poleg nafte so pomembni izdelki tudi banane in sladkor. Leta 2000 so kot valuto uvedli ameriški dolar, z namenom da bi zmanjšali takratno gospodarsko krizo. Od takrat gospodarstvo okreva, vendar počasi. Gospodarske težave so imele velik vpliv na ekvadorsko politiko v zadnjih petih letih.

Prebivalstvo

V Ekvadorju živi približno 13.710.234 ljudi (2003). Največja etnična skupina so mestici (mešanci belcev in staroselcev), ki predstavljajo 65 % prebivalstva. Sledijo jim staroselci s 25 %, nato pa belci s 7 %. Leta 2003 je bilo celo 35 % prebivalstva mlajšega od 14 let. Pismenost znaša 92,5 %.

Kultura

Kot v mnogih drugih južnoameriških državah je kultura Ekvadorja mešanica španske in staroselske kulture. Na kulturo Ekvadorja je vplivala tudi kultura afriških sužnjev. Velika večina, 95 %, Ekvadorcev je katoliške vere. Najbolj znan del ekvadorske kulture je ekvadorska glasba, vendar je Ekvador imel tudi nekaj slavnih južnoameriških piscev in umetnikov.