Gibraltar

Gíbraltar je čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Leži v jugozahodni Evropi na skrajnem južnem koncu Iberskega polotoka in ima velik strateški pomen, saj Gibraltarska ožina povezuje Severnoatlantski ocean in Sredozemsko morje ter Evropo in Afriko.

Gibraltar leži na severni strani Gibraltarske ožine, to je na mestu, kjer se Evropa najbolj približa Afriki.

Zdravstvena tveganja

Cepljenja

Bolezen

Cepljenje

Tetanus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje


Zgodovina

V antiki je bil Gibraltar eden od t.i. Heraklejevih stebrov; po takratnem pojmovanju sveta se je tam končala Zemlja. 711 leta so Gibraltar osvojili muslimanski Arabci in Berberi. Ime Gibraltar izvira iz Dschebel al-Tarik – Tarikova gora. Poimenovan je po Tariku ibn Sijadu, maverskemu vojskovodji, ki je spoznal strateški pomen Gibraltarja in ukazal, da se tam postavi trdnjava. Muslimani so imeli Gibraltar v lasti do rekonkviste (1462). Od leta 1309 do 1333 je bil prvič v kastilski lasti. 4. avgusta 1704 so Gibraltar osvojili Britanci med špansko nasledstveno vojno. Pri tem napadu so presenetili Špance, ker niso napadli ob jutranji zori (kot je bilo običajno), ampak popoldan med siesto. Leta 1730 je bil z mirovnim sporazumom v Utrechtu formalno priznan Britaniji in je od leta 1730 kronska kolonija. V koloniji živi 28.800 prebivalcev. Že dolgo prihaja do napetosti med Veliko Britanijo in Španijo, ki želi pridobiti Gibraltar v svojo državo. Meja med Gibraltarjem in Španijo je bila od 1969 do 1985 zaprta,

Pri referendumu 7. novembra 2002 (udeležba je bila 90 %) je 99 % udeležencev glasovalo za ohranitev statusa in le 187 volivcev je bilo za deljeno suverenost.

Demografija

Po zadnjem popisu v juliju 2008 je število prebivalcev Gibraltarja 28.002.

Gibraltarci so mešanica narodov, ki so se priselili v zadnjih tristotih letih. So potomci ekonomskih migrantov, ki so prišli v Gibraltar potem, ko se je večina Špancev leta 1704 odselila. Ostala jih je le peščica, približno 200 ljudi, predvsem Kataloncev, ki so s prišleki flote princa George-a tvorili takratno prebivalstvo. Do leta 1753 je bila večina prebivalcev že Genovežanov, Maltežanov in Portugalcev. Ostale etnične skupine so sestavljali še Minorci (ki so izgnani, ko je bila Minorka vrnjena Španiji leta 1783), Sardinci, Sicilijani in ostali Italijani, Francozi, Nemci in Britanci. Migracija iz Španije in čezmejne poroke so bile stalnica do Francove blokade španskih meja z Gibraltarjem. Franco je s tem odrezal mnoge Gibraltarce od svojih sorodnikov v Španiji. Španska socialistična vlada je ponovno odprla meje 10 let po Francovi smrti.

Pokrajina in narava

Z vzhodne strani že od daleč opazimo strmo pečino (Upper Rock) nad zalivom Algeciras. Povsod navzoče opice, votlina z kapniki St. Michael’s Cave in v skale izkopani obrambni položaji iz dobe obleganja 1779 – 1783 (Siege Tunnels) so glavne turistične zanimivosti.

Mesto Gibraltar leži na ozkem pasu na vzhodni strani, kjer je skala manj strma. Na južnem rtu (Europa Point) stoji svetilnik, zgrajen leta 1841.

Zadnje novice iz države
Gibraltar

Gibraltar

19. julija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: angleščina
Državna himna:
»Himna Gibraltarja« in »Bog reši kraljico«
Glavno mesto: Gibraltar
Površina: 6,8 km²
Prebivalstvo: 30.001
Gostota: 4.328/km²
Valuta: gibraltarski funt
Časovni pas: CET (UTC+1)
Poletni čas: CEST (UTC +2)
Vrhnja internetna domena: .gi
Nacionalna klicna koda: +350

Gibraltarska ožina, ki povezuje Atlantik in Sredozemsko morje ima velik strateški pomen za oborožene sile, zato ima Velika Britanija v Gibraltarju oporišče vojne mornarice.


Status v okviru Evropske unije

Gibraltar je del EU. S stališča EU so prebivalci Gibraltarja državljani Velike Britanije. Je pa nekaj izjem:

  • Gibraltar ni del skupnega trga
  • ne sodeluje v skupni kmetijski in ribolovni politiki
  • ne uporabljajo se določila EU o davku na dodano vrednost.

V letu 2003 so dobili prebivalci Gibraltarja volilno pravico za volitve v Evropski parlament. Gibraltar spada v volilno okrožje južne Anglije, ki ima sedem poslancev.