Gruzija

Gruzija, med leti 1990 in 1995 znana kot Republika Gruzija, je obmorska država na jugu Kavkaza ob severovzhodni obali Črnega morja. Ta nekdanja sovjetska republika na severu meji na Rusijo, na jugovzhodu na Azerbajdžan, na jugu na Turčijo in Armenijo, na zahodu pa na Črno morje.

H Gruziji uradno spadata še avtonomni pokrajini Južna Osetija in Abhazija, vendar Tbilisi nima nadzora nad njima. Podobno napete razmere so tudi v tretji avtonomni pokrajini Adžariji, ki zaenkrat še priznava oblast Tbilisija.

Zdravstvena tveganja

Cepljenje

Bolezen

Cepljenje

Klopni meningoencefalitis

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Malarija

Zaščita pred malarijo je obvezna v delu države, del leta

Hepatitis A

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Zdravstvena tveganja

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju jugovzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Malarija:  

Malarija je prisotna v jugovzhodnih delih države blizu meje z Azerbaidzanom, v glavnem na področjih Kakheti in Kvemo Kartli. Ni je v Tbilisiju.

V kolikor potujete v dele Gruzije z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

 

DOBRO JE VEDETI

Gruzija je dežela najbolj gostoljubnih ljudi. Že pregovorna kavkaška gostoljubnost tu doživi povsem nove dimenzije. Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec, zato ni čudno, da se popotniki tako pogosto zaljubijo v to prelepo državo.

Kako priti v državo
Dostop v državo je možen preko kopenskih prehodov (cestnih in železniških) z Azerbajdžanom, Turčijo in Armenijo, preko Črnega morja iz Ukrajine ter z letalom iz večine evropskih držav.

Z letalom je Gruzija dostopna preko dveh letališč: glavnega v Tbilisiju, kamor letijo večje letalske družbe (zanimive so TurkishAirlines z linijo Lj-Istanbul-Tbilisi ter Lufthansa in Austrian Airlines z Dunaja) ter Batumi, meka nizkocenovnih prevoznikov ob Črnem morju.

Prevoz po državi
Tako kot drugod po Kavkazu je promet po Gruziji z najblažjo besedo – kaotičen. Prevozno sredstvo dneva so vsekakor maršrutke, vedno do zadnjega kotička napolnjeni kombiji, ki večkrat na dan za zanemarljiv drobiž vozijo tudi v najbolj zakotne kotičke države. Za krajše vožnje se plačuje na koncu, za daljše prej, večinoma kar pri šoferju. Ti so večinoma zelo prijazni, z največjim veseljem ti pomagajo pri nakupu karte pri redkih blagajnah ali pri iskanju povezave za nadaljne potovanje.

Vlak je boleče počasen, primeren zgolj za daljše vožnje kot npr povezava prestolnice s Črnim morjem ali s sosednjimi državami. Sistem je podoben ostalim kavkaškim državam: vozovnice se kupujejo (vsaj) dan vnaprej s potnim listom in zgolj pri točno določenem okencu.

Lasten avtomobil ali motor je domena kaskaderjev, ravnotako so ogromno čudo kolesarji.

Redna letalska linija znotraj države je zgolj Tbilisi – Batumi, že več let se nekaj šušlja o povezavi Tbilisi – Mestia.

Znamenitosti, vredno ogleda
Tbilisi – na gričih okoli mesta se bohotita trdnjava Narikala in ogromen kip Matere Gruzije, Kartlis Deda. Ne izpusti nenavadnih žveplenih kopelih v predelu Abanotubani. V okolici privabljata poglede Mtsketa (sveti kraj Gruzijcev) in samostan Jvari ter Gori, rojstno mesto Stalina, tudi žrtev nedavnega zaostrovanja napetosti med Gruzijo in Rusijo.

Obala Črnega morja – vredno kratkega oddiha in nasmeha ob pogledu na nasprotja med petičnimi ruskimi in turškimi turisti v sožitju z ogromnimi tankerji ter neverjetno onesnaženimi plažami.

Svaneti – neokrnjena, divja pokrajina s posebnimi ljudmi, ki govorijo svoj jezik, poznajo vaško sodstvo in krvno maščevanje. Narava v dolini je divja, odpirajo se pogledi tudi na 5000 m visoke ledenike, panoramo dopolnjuje 180 tisočletje starih stolpov, katerih vloga še danes ni povsem znana. Obisk obvezen!

Že pred nedavnimi dogodkim je bil poseben podvig priti v separatistični pokrajini Južno Osetijo in Abhazijo. Preveriti velja pri policiji v večjih mestih ob meji. Povsod po meji pričakujte nadzorne točke, bodisi gruzijske bodisi postojanke Združenih narodov. Prav tako računajte na večno prisotnost potnega lista ob pohodih v gore na severu Gruzije. Gruzijski policisti in vojaki namreč na določenih kontrolnih točkah zapisujejo pohodnike, saj so ugrabitve menda pogoste.

Nastanitve in hrana
Gruzijska hrana ne slovi zaman kot odlična. Glavna jed je khachapuri, sirova pita, ki jo prodajajo na vsakem koraku. Potem so tu še razne variacije na temo, kot denimo dopolnitev z mesom ali zelenjavo. Pričakujte velike kolličine ovčjega in kozjega sira, veliko kuhane zelenjave in tudi kuhanega(!) mesa.
Še večja znamenitost Gruzije so (alkoholne) pijače. Velja poizkusiti, seveda v zmernih količinah, vino (predvsem rdečega iz regije Kakheti), gaziran sok iz hrušk, tudi pivo (priporočajo Kazbegi), ob že bežnem stiku z domačini pa ne boste mogli zavrniti šilca chacha (žganje iz grozdja).

Tbilisi kot milijonska prestolnica ponuja nekaj za vsak žep, ravno tako je (masovni) turizem razvit ob črnomorski obali. Drugod po državi so v navadi prenočišča pri domačinih, večkrat se da domeniti tudi za topel obrok ali vsaj zajtrk s kavo/čajem.

Jezik in pisava
Gruzijščina je jezik, ki še danes bega jezikoslovce, kaj šele naključnega popotnika. Ne pripada skupini indoevropskih jezikov, ravno tako je strašno eksotična pisava. Na srečo poznajo le velike črke, njih 33. Za potep in ustavljanje maršrutk po državi so priporočljivi plonklistki, na katere narišete svojo želeno destinacijo.

Lokalne navade in nekaj opozoril
Ne nazdravljajte s pivom (to naj bi na tihem pomenilo, da gledate rahlo sovražno), pustite gostitelju, da nazdravlja prvi, nazdravljajte šele, če vas pozovejo na zdravico.

Za ženske se spodobi, da v cerkve in samostane stopajo pokrite; kratke hlače na moških so znak nevljudnosti.

Zadnje novice iz države
Gruzija

Gruzija

19. julija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: gruzinščina
Državna himna: Dideba zetsit kurtheuls
Glavno mesto: Tbilisi
Površina: 69.700 km²
Prebivalstvo: 3.729.500
Gostota: 53,5/km²
Valuta: gruzijski lari (GEL)
Časovni pas: UTC+3 (DST+4)
Vrhnja internetna domena: .ge
Nacionalna klicna koda: ++ 995