Honduras

Honduras je obmorska država v severni Srednji Ameriki, ki na zahodu meji na Gvatemalo in Salvador, na jugu na Nikaragvo, na severu na Honduraški zaliv in na Karibsko morje, ter na jugozahodu tudi na severni Tihi ocean. Država Belize (včasih »Britanski Honduras«) leži kakšnih 75 km severozahodno prek Honduraškega zaliva.

Zdravstvena tveganja

Cepljenje in zaščita

Bolezen

Cepljenje

Tifus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Malarija

Zaščita pred malarijo je obvezna v delu države, del leta

Rumena mrzlica

Za vstop v ciljno državo je obvezen certifikat o cepljenju za potnika, ki potuje iz države z rumeno mrzlico, ali je 12 ur in več v tranzitu na letališču takšne države

Hepatitis A

Za potnike priporočamo cepljenje

Zdravstvena tveganja

Za potovanje v Honduras od cepljenj priporočamo cepljenje proti hepatitisu A, hepatitisu B in trebušnemu tifusu. Prav tako priporočamo cepljenje proti tetanusu, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, kar preverite pri osebnem zdravniku in se tam lahko tudi preventivno cepite z enim odmerkom.

Proti hepatitisu A cepimo z enim odmerkom cepiva vsaj 2-3 tedne pred potovanjem. Z drugim odmerkom cepiva čez 6 do 12 mesecev pa si zagotovite odpornost, ki traja 15 do 20 let. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (s krvjo in telesnimi tekočinami). S kombiniranim cepivom je potrebno cepiti trikrat, dvakrat pred potovanjem v razmaku enega meseca, tako da je dobro prejeti prvi odmerek vsaj 6 tednov pred odhodom na potovanje, tretjič pa cepimo 6 mesecev po prvem odmerku. Zaščita traja 15 do 20 let. Proti trebušnemu tifusu cepimo z enim odmerkom cepiva, zaščita traja 3 leta.

Tveganja za okužbo s povzročitelji malarije obstaja v Hondurasu skozi celo leto v podeželskih predelih pod 1000 m n.m., vključno z mesti Tegucigalpa in San Pedro Sula. Primeri malarije so se v glavnem pojavljali v obalnih nižinskih predelih ob meji z Nikaragvo. Tveganje pa ni izključeno tudi v obalnih predelih ob karibskem morju. Zaščita za zdravili se priporoča na področjih s tveganjem vključno z Ceibo, Telo, Roatanom in drugimi otoki de la Bahia.

Pred okužbo s povzročitelji malarije se varujemo s preprečevanjem pikov komarjev, pred razvojem bolezni ob morebiti okužbi pa z jemanjem nizkih prevetivnih odmerkov zdravil antimalarikov. Pike komarjev in drugih insektov preprečujemo z uporabo repelenta, primerno obleko, uporabo insekticidov, ki delujejo v prostoru in uporabo zaščitnih mrež. Omenjena zaščita pred piki komarjev pomeni tudi zaščito pred prenosom denge, lišmenijaze itd.

Zadnje novice iz države
Honduras

Honduras

24. junija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: španščina
Glavno mesto: Tegucigalpa
Površina: 112.492 km²
Prebivalstvo: 8.249.574
Gostota: 73/km²
Valuta: lempira
Časovni pas: UTC -6 (poletni čas)
Državna himna: Tu bandera es un lampo de cielo
Vrhnja internetna domena: .hn
Nacionalna klicna koda: ++ 504