Indija

Republika Indija, ki je umeščena v Južno Azijo in obsega večino Indijske podceline, je druga najbolj naseljena država na svetu z več kot milijardo prebivalcev, ki govorijo preko sto različnih jezikov. Indija meji na Bangladeš, Mjanmar, Kitajsko, Butan, Nepal in Pakistan, z juga pa jo obliva Indijski ocean preko katerega je povezana z bližnjima Šrilanko in Maldivi. Največja urbana aglomerata sta Mumbaj na jugozahodu in Kalkuta ob reki Ganges.

Zdravstvena tveganja

Cepljenje

Bolezen

Cepljenje

Tifus

Za potnike priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Otroška paraliza (poliomelitis)

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Japonski encefalitis

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Malarija

Zaščita pred malarijo je obvezna v delu države, del leta

Rumena mrzlica

Za vstop v ciljno državo je obvezen certifikat o cepljenju za potnika, ki potuje iz države z rumeno mrzlico, ali je 12 ur in več v tranzitu na letališču takšne države

Hepatitis A

Za potnike priporočamo cepljenje

Zdravstvena tveganja

Za Indijo je pogojno obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici, tablete proti malariji so pogojno obvezne.

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju južne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo. Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.

Otroška paraliza:

Cepljenje je priporočljivo za odrasle potnike, ki so prejeli osnovno serijo ali inaktivnega poliovirus cepiva (IPH) ali oralno poliocepivo (OPH). Prejmejo naj še dodatni odmerek IPH pred odhodom.

Malarija:

Malarija je prisotna v celotni državi z izjemo področij nad 2000m (>6561 ft) v Himachal Pradesh, Jammu, Kasmir, in Sikkim. Prisotna v mestih Delhi in Bombay. V kolikor potujete v področja Indije z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.

Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami.
Zadnje novice iz države
Ošpice (globalno)

Ošpice (globalno)

14. junija, 2023
Indija

Indija

19. julija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: hindijščina (+17 drugih nacionalnih jezikov) 
Državna himna: Džana gana mana (bengalščina) – Ti vladaš mislim vseh ljudi
Nacionalna pesem: Vande Mataram
Glavno mesto:
New Delhi
Površina:
3.287.590 km²
Prebivalstvo: 1.210.193.422
Gostota: 382,6/km²
Valuta: indijska rupija (INR)
Časovni pas: UTC+5.30
Vrhnja internetna domena: .in
Nacionalna klicna koda: ++ 91
 

Izvor imena
Ime Indija izhaja iz Sindhu, krajevnega imena za reko Ind. Zanimivo je, da Vede ne določajo kakšnega posebnega imena za Indijo. Različne politične stranke so predlagale za Indijo različna imena, med katerimi so bili Hindustan, Hindu Rashtra in Bharath. Ime Bharat naj bi izviralo iz dveh hindijskih kraljev, imenovanih Bharata. »Bha« v sanskrtu pomeni znanje ali luč, »rat« pa je glagol »delati«; »bharat« je torej tisti, ki išče znanje. Indija je bila znana tudi kot Hindustan (dežela Hindov), vendar je bilo to ime depopularizirano po neodvisnosti leta 1947, ko se je indijsko ljudstvo odločilo, da bo Indija sekularna država.

Zgodovina
Indska civilizacija se je razvila iz starejših neolitskih kultur, nanjo pa je vplivala tudi sumerska civilizacija, s katero je trgovala. Okoli 1400 pr. n. št. so se v Indijo priselili indoevropski arijci in uničili indska mesteca. Med Indom in Gangesom so osnovali več državic. Glavni zgodovinski vir za to obdobje so Vede, zbirka štirih knjig, zato Indijo od okoli leta 1400 do 550 pr. n. št. imenujemo vedska Indija. Z nastankom države je iz polnomadstva prešla v poljedelstvo, družba pa se je razslojila v štiri kaste.

Upravna delitev
Indija je upravno razdeljena na 28 zveznih držav, 6 zveznih ozemelj, glavno mesto Delhi pa ima poseben status:

Zvezne države
1. Andhra Pradeš
2. Arunačal Pradeš
3. Asam
4. Bihar
5. Čatisgarh
6. Džammu in Kašmir
7. Džarhand
8. Goa
9. Gudžarat
10. Harjana
11. Himačal Pradeš
12. Karnataka
13. Kerala
14. Madhja Pradeš 15. Maharaštra
16. Manipur
17. Meghalaja
18. Mizoram
19. Nagaland
20. Orisa
21. Pandžab
22. Radžastan
23. Sikim
24. Tamil Nadu
25. Tripura
26. Utarančal
27. Utar Pradeš
28. Zahodna Bengalija

Zvezna ozemlja
• Andamanski in Nikobarski otoki
• Chandigarh
• Dadra in Nagar Haveli
• Daman in Diu
• Lakšadvip
• Pondicherry