Indonezija

Republika Indonezija je velik arhipelag, ki se nahaja med jugovzhodnim Azijskim polotokom in Avstralijo, med Indijskim oceanom in Tihim oceanom. Indonezija meji na Malezijo na otoku Borneo, na Papuo Novo Gvinejo na otoku Nova Gvineja in na Vzhodni Timor na otoku Timor.

Zdravstvena tveganja

Cepljenje

Bolezen

Cepljenje

Tifus

Za potnike priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Japonski encefalitis

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Malarija

Zaščita pred malarijo je obvezna v delu države, del leta

Rumena mrzlica

Za vstop v ciljno državo* je certifikat o cepljenju obvezen za potnika, ki potuje iz države z rumeno mrzlico

Hepatitis A

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Zdravstvena tveganja

Za Indonezijo je cepljenje proti rumeni mrzlici je pogojno obvezno,

Tablete proti malariji so obvezne

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju jugovzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo. Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.

Malarija

Področja Indonezije z malarijo: ruralni Sumatra, Sulawesi, Kalimantan (Borneo) in Nusa Tenggara Barat (vključno z otokom Lombok).

Vsi predeli vzhodne Indonezije (province Papua Indonesia, Irian Jaya Barat, Nusa Tenggara Timur, Maluku in Maluku Utara.

Ni je v Džakarti, področjih Balija in otoka Java, razen v Menoreh Hills v centralni Javi. Ni je v urbanih predelih v Sumatri, Kalimantan, Nusa Tenggara Barat, Sulawesi.

V kolikor potujete v področja Indonezije z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.

 Poti za preprečevanje malarije:  

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Indoneziji in naj ga ne bi uporabljali.

Zadnje novice iz države
Ošpice (globalno)

Ošpice (globalno)

14. junija, 2023
Otroška paraliza po svetu

Otroška paraliza po svetu

30. novembra, 2022
Indonezija

Indonezija

19. julija, 2022

Osnovni podatki

Jezik: indonezijščina 
Državna himna: Indonesia Raya
Glavno mesto:
Džakarta
Površina:
1.904.569 km²
Prebivalstvo:
252.164.800
Gostota:
132,4/km²
Valuta:
indonezijska rupija (IDR)
Časovni pas:
UTC +7 do +9
Vrhnja internetna domena:
.id
Nacionalna klicna koda:
++ 62
 

Upravna delitev
Indonezija je upravno razdeljena na 27 provinc, dve posebni ozemlji ter ozemlje glavnega mesta. Province so nadalje razdeljene na okraje, ki se še naprej delijo na podokraje in občine. Province so:

Bali, Bangka-Belitung, Banten, Bengkulu, Osrednja Java, Osrednji Kalimantan, Osrednji Sulawesi, Vzhodna Java, Vzhodni Kalimantan, Vzhodna Nusa Tenggara, Severna Sumatra, Gorontalo, Džambi, Lampung, Maluku, Severni Maluku, Severni Sulavezi, Severna Sumatra, Papua (Irian Jaya), Riau, Jugovzhodni Sulavezi, Južni Kalimantan, Južni Sulavezi, Južna Java, Zahodni Kalimantan, Zahodna Nusa Tenggara, Zahodna Sumatra
Posebni ozemlji (indonezijsko daerah istimewa) sta Aceh in Jogjakarta. Ozemlje glavnega mesta je Džakarta.

Pričakovati je odcepitev dela Riau Kepulauan od province Riau.