Irska

Republika Irska (irsko Poblacht na hÉireann) je otoška država, ki pokriva približno pet šestin otoka Irske, poleg Velike Britanije ob severozahodni obali Evrope. Preostala šestina irskega otoka je znana kot Severna Irska in je del Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Državno ustavno ime je Éire, ali slovensko Irska. Po površini je na 118., po številu prebivalcev pa na 117. mestu.

Zdravstvena tveganja

Cepljenja

Bolezen

Cepljenje

Tetanus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

DOBRO JE VEDETI

Republiki Irski pripada 84% površja in 70% prebivalstva na istoimenskem otoku. Manjši del otoka na severovzhodu (Ulster) je del Združenega kraljevstva. Osrednji del otoka obsega planotaste uravnave, visoke približno 150 m, ki se dvigujejo v posamezna hribovja (najvišji vrh na jugovzhodu, 926 m). Obala je malo razčlenjena, vendar je veliko zalivov. Najbolj očitni sledovi pleistocenske poledenitve so številna ledeniška jezera.

Vlažno oceansko podnebje omogoča rast travnatega rastlinstva (“zeleni otok”). Zahodni del otoka dobi znatno več padavin kot vzhodni. Največja reka je Shannon.

Prebivalci so povečini Irci (89%), po veroizpovedi so katoliki. Naravni prirastek je zmeren. Irska je v primerjavi z Veliko Britanijo veliko redkeje poseljena. Skoraj tretjina prebivalstva živi v Dublinu in širši okolici. Irska se je iz nerazvite zahodnoevropske države v zadnjih desetletjih 20. stoletja razvila v eno najbolj razvitih držav na svetu. Nekoč tradicionalna kmetijska država s prevladujočo živinorejo (pašniki obsegajo 2/3 površja) je s pomočjo tujega kapitala postala industrijsko razvita, večina proizvodnje je namenjena izvozu (pozitivna zunanjetrgovinska bilanca).

(vir: Geografski atlas Evrope, DZS, 2010)

Zadnje novice iz države
Irska

Irska

19. julija, 2022
Opičje koze (Monkeypox)

Opičje koze (Monkeypox)

23. junija, 2022

Osnovni podatki

Uradna jezika: irščina, angleščina sekundarni 
Državna himna: Amhrán na bhFiann (Vojakova pesem)
Glavno mesto: Dublin
Površina: 70.273 km²
Prebivalstvo: 4.609.600
Gostota: 65,6/km²
Valuta: evro (€), irski kovanci za evro
Časovni pas: WET (UTC; UTC+1 poleti)
Vrhnja internetna domena: .ie
Nacionalna klicna koda: ++ 353