Jamajka

Jamajka je otoška država v Karibskem morju. Leži južno od Kube in zahodno od otoka Hispaniola, na katerem sta državi Haiti in Dominikanska republika.

Prebivalci so etnična mešanica afriških in anglo-irskih narodov z vplivom španske in Taino kulture, čeprav je bila slednja močno opustošena po prihodu španskih osvajalcev leta 1494. Tainci so poznani zlasti po svojem lokostrelstvu, še danes pa je njihovo zapuščino moč opaziti med drugim v kulinariki.

Zdravstvena tveganja

Cepljenje in zaščita

Bolezen

Cepljenje

Tifus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Malarija

Zaščita pred malarijo je obvezna v delu države, del leta

Rumena mrzlica

Za vstop v ciljno državo je obvezen certifikat o cepljenju za potnika, ki potuje iz države z rumeno mrzlico, ali je 12 ur in več v tranzitu na letališču takšne države

Hepatitis A

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Zdravstvena tveganja

Za potovanje na Jamajko ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A ali tudi kombinirano cepeljenje proti hepatitisu A in B. Pred potovanjem se priporoča tudi, da preverite cepilni status proti tetanusu in se cepite pri svojem zdravniku z enim odmerkom, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let. Če bo potovanje pretežno po podeželju se priporoča tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu.

Zadnje novice iz države
Denga v Karibih

Denga v Karibih

26. oktobra, 2023
Jamajka

Jamajka

24. junija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: angleščina
Državna himna: Jamaica, Land We Love (Jamajka, dežela, ki jo ljubimo)
Glavno mesto: Kingston
Površina: 10.991 km²
Prebivalstvo: 2.889.197
Gostota: 262/km²
Valuta: jamajški dolar
Časovni pas: UTC -5
Vrhnja internetna domena: .jm
Nacionalna klicna koda: ++ 1-876

Večina prebivalcev je protestantov. Mnogi pripadajo anglikanski cerkvi, baptistom, metodistom, pa tudi različnim afriško-jamajškim sektam. Med slednjimi je najbolj razširjeno rastafarijsko gibanje, ki je nastalo na Jamajki v tridesetih letih 20. stoletja. Začetnik gibanja, Marcus Garvey (1887-1940), je v svojih govorih napovedoval kronanje črnega kralja, ki bo osvobodil zatirano temnopolto ljudstvo. Ko so leta 1930 za cesarja Etiopije okronali Haileja Selassieja, katerega sorodstvene vezi naj bi segale vse do svetopisemskih kraljev Davida in Salomona, so se zapostavljeni in revni črnci na Jamajki takoj oprijeli izrečene prerokbe.