Južna Koreja

Republika Koreja ali, pogosteje Južna Koreja, je obmorska država v Vzhodni Aziji, ki pokriva južni del Korejskega polotoka. Na severu meji na Severno Korejo, s katero je do leta 1948 tvorila enotno državo Korejo, medtem ko Japonska leži na drugi strani Japonskega morja in Korejske ožine na jugovzhodu.

 

Koreja je ime več držav na Korejskem polotoku; do leta 1945 skupna država Koreja, nato pa sta nastali Južna Koreja in Severna Koreja.

Zdravstvena tveganja

Cepljenje

Bolezen

Cepljenje

Tifus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Japonski encefalitis

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Malarija

Zaščita pred malarijo je obvezna v delu države, del leta

Hepatitis A

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Zdravstvena tveganja

ZA JUŽNO KOREJO NI OBVEZNIH CEPLJENJ, TABLETE PROTI MALARIJI NISO OBVEZNE.

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju Vzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, in sicer:

  1. potnike z visokim poklicnim tveganjem (npr. veterinarji);
  2. dolgotrajne popotnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti;
  3. potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. V to skupino navadno spadajo profesionalci, ki raziskujejo življenje v divjini, raziskovalci, veterinarji in pustolovci.

Malarija:

Malarija je v Južni Koreji prisotna v podeželskih področjih severnih predelov provinc Kynoggi in Kangwon, vključujoč demilitizirano cono.

V kolikor potujete v te dele Južne Koreje, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

 

 

Zadnje novice iz države
Južna koreja

Južna koreja

19. julija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: arabščina
Državna himna: Združena republika
Glavno mesto: Sana
Površina: 527.970 km²
Prebivalstvo: 23.833.000
Gostota: 45/km²
Valuta: jemenski rial (YER)
Časovni pas: UTC+3
Vrhnja internetna domena: .ye
Nacionalna klicna koda: ++ 967
 

DOBRO JE VEDETI

Korejci so zelo ponosni na svojo deželo in svoji zgodovini posvečajo veliko pozornost in spoštovanje. Zelo je pomembno, da ne pomešamo korejske zgodovine in kulture s katero od ostalih azijskih držav, še posebej pa ne z Japonsko. Predvsem za starejšo generacijo Korejcev, tisto ki je odraščala pod japonsko agresijo, so nesprejemljiva darila iz Japonske ali pa primerjava Koreje z Japonsko.

 Morda vam bodo tudi sami Korejci zastavljali zelo osebna vprašanja, kot so vaša starost, plača, izobrazba, religija, vaše družinsko življenje – predvsem za to, da si ustvarijo mnenje o vas in da določijo vaš status, ki v južnokorejski kulturi pomeni ogromno. Torej je za s starostjo in s statusom obremenjene Korejce zelo pomembno, da se seznanijo, kje se v tem pogledu nahaja sogovornik. Če se vam taka vprašanja zdijo preveč vsiljiva in osebna in na njih nočete odgovoriti, je pomembno, da ostanete vljudni in se ljubeznivo in diplomatsko izognete odgovorom.

 Skromnost je v Južni Koreji zelo cenjena. Če vam sogovornik pokloni kompliment, je vljudno spoštljivo odgovoriti, da si take pozornosti še zdaleč ne zaslužite. Če pa ima »darovalec« komplimenta že nekaj mednarodnih izkušenj na področju poslovanja, lahko preprosto odvrnete: »Hvala!« Sicer pa je diskretno podeljevanje komplimentov zaželeno, vendar lahko obenem spravi pohvaljenega v zadrego. Korejci so precej sramežljivi, tako moški kot ženske. Če nekoga spoštujejo in se jim zdi nekaj posebnega, mu bodo le s težavo gledali v oči.

V Južni Koreji izredno spoštujejo starejše ljudi, zato je vljudno in pričakovano, da svojo pozornost najprej namenimo njim. Prve jih pozdravimo, z njimi spregovorimo in v družbi starejšega ostanemo nekaj minut. Svoje spoštovanje do starejšega pa lahko izrazimo tudi tako, da predmete, kot so dokumenti ali hrana, izročimo z obema rokama.

Bolje je, da vas nekdo predstavi, kot da se predstavite sami. Zato na sprejemih in zabavah raje počakajte, da vas predstavijo. Moški se v Južni Koreji pozdravljajo z lahnim priklonom, ki ga včasih pospremi tudi rokovanje. Ženske se v poslovni komunikaciji tudi rokujejo. Ženske z Zahoda prve ponudijo roko korejskemu moškemu, razen če je Korejec po statusu višje od ženske.

V komunikaciji s Korejci bodite prijazni in pozitivni, četudi morate podati negativen odgovor ali negativno informacijo. Če zavrnete prošnjo ali uslugo, res poskušajte zveneti zelo opravičevalno. Vsekakor pa velja pravilo »manj je več«. Tako vedno povejte bistvo, bodite jedrnati, med govorjenjem in smejanjem spustite jakost glasu. Tudi gibanje rok in mimiko obraza je priporočljivo nadzirati, saj se pretiravanje ne odobrava. Celo več, gledali vas bodo postrani, če boste pretiravali.

Korejci kot pribor uporabljajo paličice, lahko pa mirno prosite za vilice in nož. Ko končate z jedjo, postavite paličice na mizo ob krožnik. Izogibajte pa se temu, da jih pustite zapičene v ostankih hrane v posodi, saj Korejci na tak način ponujajo hrano dušam umrlih oziroma svojim prednikom.

 Vir:

http://www.zdruzenje-manager.si/si/publikacije-dokumenti/vodnik/juznakoreja/