Kazahstan

Kazahstan (kazaško Қазақстан, rusko Казахстан) je obmorska država v Srednji Aziji. Na severu meji na Rusijo, na vzhodu na Kitajsko, na jugu na Kirgizistan, Uzbekistan in Turkmenistan, ter v obalnem delu na zahodu na Kaspijsko jezero.

Kazahstan je po površini deveta največja država sveta, vendar ima manj prebivalcev kot Avstralija. Ocene števila prebivalcev se gibljejo od manj kot 15 milijonov do skoraj 17 milijonov ljudi.

Zdravstvena tveganja

Cepljenje in zaščita z zdravili

CEPLJENJE
proti bolezni
Obveznonobeni
Obvezno za določene skupine potnikov*
Rumena mrzlica
Priporočeno za vse potnike

Hepatitis A

Hepatitis B

Tetanus

Steklina

Priporočeno za določene skupine potnikov**

Klopni meningoencefalitis

Tifus

ZAŠČITA Z ZDRAVILI/ANTIMALARIKIni potrebna

*cepljenje (za navedeno bolezen) zahteva država ob prihodu iz ednemičnih držav ali prestopu na letališču endemične države več kot 12 ur  ali pa se potuje v endemični del države (kjer se bolezen pojavlja)

**cepljenje se svetuje glede na dolžino in način potovanja, poklicno izpostavljenost in določene aktivnosti na potovanju, občasen pojav posamičnih primerov ali izbruhov bolezni, stik s prijatelji in sorodniki (obisk), starost potnika,…

Predhodna rutinska cepljenja

Potnik naj preveri, da je v predšolski in šolski dobi opravil vsa rutinska cepljenja iz Programa cepljenja za Slovenijo: davica, tetanus, oslovski kašelj, otroška paraliza, hemofilus inf., hepatitis B, ošpice, mumps in rdečke. Če tega ni opravil, priporočamo cepljenje proti omenjenim boleznim (v celoti ali z manjkajočimi odmerki)

Druga zdravstvena tveganja

 

Višinska bolezen

V državi obstajajo območja z visoko (2500 m nm) in  tudi zelo visoko (nad 3500 m nm) nadmorsko višino. Potniki, ki gredo na trekinge na področja nad 3000m nm, naj upoštevajo vsa splošna pripročila za preprečevanje nastanka višinske bolezni. Pri postopnem dvigovanju (300 m na /24 ur) je dovolj časa za prilagoditev telesa na znižan tlak kisika v zraku po naravni poti. Vsekakor pa je treba pozornost usmeriti tudi v pojavljanje prvih znakove akutne višinske bolezni, saj se lahko razvije v življenjsko nevarno stanje. Za dodatne informacije si preberite sklop višinska bolezen.

Zadnje novice iz države
Kazahstan

Kazahstan

19. julija, 2022

Osnovni podatki

Uradnja jezika: kazaščina, ruščina 
Državna himna: Himna Republike Kazahstan
Glavno mesto:
Astana
Površina:
2.724.900 km²
Prebivalstvo:
17.736.86
Gostota:
5,4/km²
Valuta:
tenge
Časovni pas:
UTC +5 do +6
Vrhnja internetna domena:
.kz
Nacionalna klicna koda:
++ 7