Zdravstvena tveganja

Cepljenje

Bolezen

Cepljenje

Klopni meningoencefalitis

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tifus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Malarija

Zaščita pred malarijo je obvezna v delu države, del leta

Rumena mrzlica

Za vstop v ciljno državo je obvezen certifikat o cepljenju za potnika, ki potuje iz države z rumeno mrzlico, ali je 12 ur in več v tranzitu na letališču takšne države

Hepatitis A

Za potnike priporočamo cepljenje

Prebivalstvo

Število prebivalstva Kirgizistana presega število 5 milijonov. Po starostni strukturi je 34,4% mlajših od 15 let in 6,2% starejših od 65 let. Država je gospodarsko slabo razvita, okoli 33,9% prebivalstva živi v urbanih področjih, povprečna poseljenost ozemlja pa je 29 ljudi na km². Največja etnična skupina v dežavi so Kirgizi.Zgodovinsko so potomci turških [[[nomadi|nomadskih]] plemen, gojiteljev ovc, konj in jakov. V celotnem prebivalstvu so Rusi zastopani z 9% prebivalcev in so skoncentrirani na severu države. Na jugu živijo Uzbeki; teh je 14,5% celotnega prebivalstva. V državi živijo še: Tatari(1.9%),Ujguri (1.1%), Kazahi (0.7%), Ukrajinci (0.5%) in majhna nemška skupnost.

Geografija

Država leži v osrednjem delu Azije. To je zelo gorata pokrajina, saj gore pokrivajo kar 94% celotne površine in je z naravnimi lepotami bogata pokrajina. V času Sovjetske zveze so v teh gorah našli mnogo rud in strateških surovin ter izkoriščali skrite rudnike urana in strateških kovin, po razpadu Sovjetske zveze pa so večino teh rudnikov zaprli.

Gospodarstvo

Danes si prizadevajo razviti turizem, za kar imajo danosti. Po 11. septembru 2001 je takratni predsednik Akayev dovolil ZDA, da uporabijo mednarodno letališče Manas za napade na bližnji Afganistan in urjenje ameriških vojakov. To je omogočilo, da se država mednarodno odpre. Je zelo revna država, njen bruto družbeni proizvod na prebivalca dosega 1600 US dolarjev.

Zadnje novice iz države
Ošpice (globalno)

Ošpice (globalno)

14. junija, 2023
Kirgizistan

Kirgizistan

19. julija, 2022

Osnovni podatki

Uradna jezika: kirgiščina, ruščina
Glavno mesto: Bishkek
Površina: 199.951 km²
Prebivalstvo: 5.895.100
Gostota: 29,5/km²
Valuta: som
Časovni pas:
UTC+5 do +6
Vrhnja internetna domena:
.kg
Nacionalna klicna koda:
++ 996