Kitajska

Ljudska republika Kitajska (LR Kitajska) obsega večino kulturnega, zgodovinskega in zemljepisnega področja, znanega kot Kitajska. Od svoje ustanovitve leta 1949 jo vodi Komunistična partija Kitajske. Kitajska je najbolj naseljena država na svetu z več kot 1.250.000.000 prebivalcev, večina od njih pripada ljudstvu Han. Je največja država na področju Vzhodne Azije in četrta največja na svetu. Kitajska meji na 14 držav: Afganistan, Butan, Mjanmar, Indijo, Kazahstan, Kirgizistan, Laos, Mongolijo, Nepal, Severno Korejo, Pakistan, Rusijo, Tadžikistan in Vietnam. Ljudska republika Kitajska razglaša suverenost nad otokom Tajvan, vendar ga ne nadzoruje.

Zdravstvena tveganja

Cepljenje

Bolezen

Cepljenje

Klopni meningoencefalitis

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tifus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Japonski encefalitis

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Malarija

Zaščita pred malarijo je obvezna v delu države, del leta

Rumena mrzlica

Za vstop v ciljno državo je obvezen certifikat o cepljenju za potnika, ki potuje iz države z rumeno mrzlico, ali je 12 ur in več v tranzitu na letališču takšne države

Hepatitis A

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Zdravstvena tveganja

Za Kitajsko ni obveznih cepljenj, tablete proti malariji so obvezne.

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju Vzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo. Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.

Malarija:

Področja Kitajske z malarijo: ruralni predeli provinc Anhui, Yunnan, Hainan. Redki primeri se pojavijo v ostalih ruralnih predelih države <1500 m (4921 ft) od maja do decembra. Malarije ni v glavnih rečnih poteh in urbanih naseljih.

V kolikor potujete v dele Kitajske z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.

Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

Znamenitosti, vredne ogleda

Peking – Prestolnica in kulturni center Kitajske. Nujno si poglej Prepovedano mesto, Trg nebeškega miru in Nebeški tempelj ter Poletno palačo. Lahko se sprehodite po velikem živalskem vrtu, si ogledate tradicionalno opero ali pa si privoščite znamenito masažo stopal.

Kitajski zid – Na žalost celoten zid ni ohranjen, zaradi njegove dolžine pa si ga lahko ogledate na različnih mestih. Najbolj znane dele lahko kot enodnevni izlet obiščete iz Pekinga, vendar se raje zapeljite nekoliko dlje (npr. do Simataia, saj se na dveh najbližjih mestih (Badaling in Juyongguan) tare turistov. Mesta možnih ogledov:
http://www.travelchinaguide.com/china_great_wall/scene/.

Xi’an – Svetovno znane vojske glinenih vojščakov v naravni velikosti.

Suzhou – Vzhodne Benetke. Mesto je zaščiteno kot svetovna kulturna dediščina in znano po mnogih kanalih, čudovitih vrtovih in po svili.

Tai Shan – Najbolj sveta in najbolj obiskana gora izmed petih taoističnih svetih gora. Na njo so se povzpeli vsi pomembnejši možje kitajske zgodovine (med drugimi Konfucij in Mao Zedong). Iz vrha je prečudovit pogled na okoliško pokrajino, še bolj posebno doživetje pa je dočakati sončni vzhod.

Macau – Do leta 1999 je bilo mesto pod Portugalci, sedaj pa je posebna kitajska pokrajina. Prva in zadnja evropska kolonija na Kitajskem še danes ohranja svoj kolonialni šarm. PAZITE, če v Macao vstopite iz Kitajske, se smatra, kot da ste zapustili državo!

Tibet – Zaradi visoke nadmorske višine Tibet poznamo pod imenom Streha sveta. Pokrajina pa je znana predvsem po budizmu, samostanih in menihih ter visokih gorah. Ko slišimo Tibet, pogosto pomislimo samo na Avtonomno pokrajino Tibet, ki pa zavzema samo manj kot polovico zgodovinskega ozemlja Tibeta (celotno ozemlje je razdeljeno med province Qinghai, Gansu, Yunnan, Sichuan in Tibet Automous Region). Zaradi birokratskih preprek (razne dovolilnice) je vredno razmisliti o obisku Tibeta izven meja TAR.

Yangshou – Slikovito mestece leži v središču znamenite kitajske kraške pokrajine. Ostri koničasti hribi, ki se vzpenjajo iz vode, in riževe terase so raj za fotografe. Lahko se popeljete s tradicionalno bambusovo barko, splezate na stožčaste hribčke in si ogledate ribolov s kormorani.

Nastanitve
Kitajska je priljubljena med popotniki tudi zaradi možnosti poceni prenočišč in hrane. Seveda se cene razlikujejo glede na kraj. Najdražja je vzhodna obala in velika mesta, medtem ko so ostali predeli veliko cenejši.

Razen ob večjih praznikih in kitajskih počitnicah (prvi teden v maju in oktobru ter kitajsko novo leto) ležišč raje ne rezervirajte vnaprej (če niste prisiljeni zaradi vize), saj boste skoraj zagotovo nastanitev plačali dražje, kot če bi prišli nenajavljeni. Na recepciji ne pozabite vprašati za popust!

Na podeželju lahko spite v skupnih prostorih že za 20 Y naprej oz. 40 Y za sobo, medtem ko v Pekingu stane štirikrat več. V hostlih nižjega ranga pogosto ne govorijo angleško, tako da je poznavanje osnov kitajščine dobrodošlo.

Stran za on-line rezervacijo hostlov:
http://www.hostelcn.com/en.

Hrana
Hrana ima v kitajski kulturi posebno mesto. Ljudje ji posvečajo veliko pozornosti in Kitajcem dober obrok pomeni ogromno. Zaradi geografske razčlenjenosti se tudi hrana razlikuje glede na pokrajino, na splošno pa je zelo okusna. Obrok v lokalni restavraciji stane od približno 10 Y naprej. Dobro restavracijo boste prepoznal po velikem številu (zelo glasnih) gostov.

Zanimive povezave
http://www.passplanet.com/china/index.htm– Backpackerski vodič po Kitajski. Opisane so različne popotniške rute, nasveti, cene …
http://wikitravel.org/en/China
http://www.virtualtourist.com/travel/Asia/China/TravelGuide-China.html

Za Kitajsko je značilno barantanje. Konkretne napotke si lahko preberete tukaj:
http://wikitravel.org/en/How_to_haggle .

Zadnje novice iz države
Kitajska

Kitajska

19. julija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: kitajščina
Državna himna: Marš prostovoljcev
Glavno mesto:
Peking
Površina:
9.596.960 km²
Prebivalstvo: 1.357.380.000
Gostota:
141/km²
Valuta:
renminbi (mednarodno pogosteje uporabljeno ime juan)
Časovni pas: UTC+8
Vrhnja internetna domena:
.cn
Nacionalna klicna koda:
++ 86
 


Upravna delitev
Celinska Kitajska je upravno razdeljena na 22 provinc; vlada Ljudske republike Kitajske pa smatra Tajvan za svojo 23. provinco, zahteva pa tudi otoke v Južnokitajskem morju. Poleg provinc obsega Kitajska še 5 avtonomnih pokrajin, v katerih je večina številnih manjšin Kitajske; štiri mesta pod neposredno vladno upravo in dve posebni administrativni pokrajini, ki ju tudi upravlja Ljudska republika Kitajska.

Province: Anhui, Fujian; Gansu; Guangdong, Guizhou, Hainan, Hebei, Heilongjiang, Henan, Hubei, Hunan, Jiangsu, Jiangxi, Jilin, Liaoning, Qinghai, Shaanxi, Shandong, Shanxi, Sečuan, Yunnan, Zhejiang

Avtonomne pokrajine: Guangxi Zhuang, Notranja Mongolija, Ningxia Hui, Xinjiang Uighur, Tibet

Občine: Peking, Chongqing, Šanghaj, Tianjin

Posebni administrativni območji: Hong Kong, Macao

Dobro je vedeti

Prve neolitske kulture so se na Kitajskem pojavile že v 3. tisočletju pr. n. št.. Vasi teh kultur so postopoma prerasle v mesta z močno razslojenim prebivalstvom in v prvi polovici drugega tisočletja pr. n. št. se je na Kitajskem razvila civilizacija.

Najprimernejši čas za obisk Kitajske je odvisen predvsem od predela, ki ga nameravate obiskati. Zaradi velikosti države in velikega števila turističnih atrakcij lahko Kitajsko obiščemo skozi celo leto. Marec, april, september in oktober so zaradi ugodnega vremena najbolj priljubljeni meseci za ogled večine kitajskih znamenitosti. Mnogi popotniki pa zaradi višjih cen (cene v teh mesecih so v primerjavi z ostalim delom leta višje) in trum turistov raje odločijo za obisk Kitajske izven tega obdobja. Izjema sta Tibet in zahodni Sichuan, ki ju je najbolje obiskati v poletnih mesecih (najugodnejše temperature).

Največja letališča na kitajskem so Peking (http://en.bcia.com.cn),Šanghaj (http://www.shanghaiairport.com/), Hong Kong in Macao. Največ letov iz Evrope pristane na prvih dveh.

Nekaj letalskih družb, ki letijo na Kitajsko z okoliških letališč:
http://www.airberlin.com
http://www.aeroflot.ru/eng/
http://www.aua.com/si/slv
http://www.flysas.com/en/
http://www.finnair.com/

V državo je brez problemov mogoče vstopiti tudi iz okoliških držav, le prej se je dobro informirati glede vize. Za popotnike najbolj zanimivi so zagotovo transmongolska in transmandžurska železnica ter prehod iz Nepala v Tibet.

Prevozi po državi (vlak, avtobus, letalo)
Zaradi velikih razdalj so letala primerna za daljše relacije. Veliko ceneje bo, če karto kupiš med bivanjem na Kitajskem, saj so, razen v visoki sezoni, pogosti veliki popusti (tudi do 60 %). Večina hostlov/hotelov bo rade volje priskrbela karto za majhno provizijo. Okvirne cene in rute si lahko pogledate tukaj:
http://www.chinahighlights.com/china-flights/. Po znižanih cenah lahko kupite karto tudi preko spletne strani http://english.ctrip.com/.

Zelo dobro je razvit tudi železniški promet (mapa vseh železniških povezav:
http://www.johomaps.com/as/china/chinarail.html), poleg tega pa je še relativno poceni. Na Kitajskem razlikujejo 4 kategorije kart: hard seat – navadni sedeži (oblazinjeni), primerni za krajše razdalje; soft seat – redka vrsta sedežev, nekoliko mehkejši od prvih; hard sleepers – 6 postelj v kupeju (pogradi za 3), kupe je prehoden, postelje imajo žimnico; soft sleepers – zaprt kupe za 4 osebe.

Cene in urnike si lahko pogledate tukaj:
http://www.chinahighlights.com/china-trains/.

Vozovnic razen v visoki sezoni ni potrebno rezervirati vnaprej. Ob večjih praznikih ali visoki turistični sezoni pa si karto raje zagotovite nekaj dni pred odhodom, saj Kitajci uporabljajo predvsem vlake, veliko manj letala in avtobuse. Karto si raje kupite preko kakšnega turističnega agenta ali hostla, ker boste tako pogosto dobil popust.

V zadnjem času se gradi vedno več cest in s tem se razvija tudi avtobusni promet med večjimi mesti. Ponavadi je avtobus cenejši od vlaka, poleg tega pa je v visoki sezoni veliko laže dobiti karto za avtobus. Skoraj vsako mesto ima svojo avtobusno postajo za daljše linije. Karto si je potrebno zagotoviti vnaprej, saj so sedeži za daljše linije oštevilčeni.