Kostarika

Republika Kostarika je obmorska država v Srednji Ameriki, ki na severu meji na Nikaragvo, na jugu na Panamo, na vzhodu na Karibsko morje, ter na zahodu na Severni Tihi ocean. Za razliko od ostalih držav v tej regiji Kostariki uspeva vzdrževati stabilnost in demokracijo skozi več desetletij, država pa sploh nima vojske, le policijo.

Zdravstvena tveganja

Cepljenje in zaščita

Bolezen

Cepljenje

Tifus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Malarija

Zaščita pred malarijo je obvezna v delu države, del leta

Rumena mrzlica

Za vstop v ciljno državo je obvezen certifikat o cepljenju za potnika, ki potuje iz države z rumeno mrzlico, ali je 12 ur in več v tranzitu na letališču takšne države

Hepatitis A

Za potnike priporočamo cepljenje

Zdravstvena tveganja

Za potovanje v Kostariko priporočamo cepljenje proti hepatitisu A in tifusu. Obe bolezni se prenašata z okuženo hrano, vodo in kontaktno preko rok. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in hepatitisu B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (prenos s krvjo in telesnimi tekočinami). Prav tako priporočamo cepljenje proti tetanusu, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, kar preverite pri osebnem zdravniku in se tam lahko tudi preventivno cepite z enim odmerkom.

V Kostariki obstaja zmeren rizik za malarijo je v podeželskih predelih pod 500 m n.m., še največ v Limon Provinci, razen mesta Puerto Limon, kjer je tveganje spet manjše.

Pred okužbo s povzročitelji malarije se varujemo s preprečevanjem pikov komarjev, pred razvojem bolezni ob morebiti okužbi pa z jemanjem nizkih prevetivnih odmerkov zdravil antimalarikov. Pike komarjev in drugih insektov preprečujemo z uporabo repelenta, primerno obleko, uporabo insekticidov, ki delujejo v prostoru in uporabo zaščitnih mrež. Omenjena zaščita pred piki komarjev pomeni tudi zaščito pred okužbo s povzročitelji drugih bolezni, ki jih prenašajo insekti (komarji, stenice, muhe,…) kot so Chagasova bolezen, denga, lišmanijaza…

Zadnje novice iz države
Denga v Karibih

Denga v Karibih

26. oktobra, 2023
Malarija v Kostariki

Malarija v Kostariki

21. aprila, 2023
Kostarika

Kostarika

24. junija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: španščina
Državna himna: Noble patria, tu hermosa bandera
Glavno mesto: San José
Površina: 51.100 km²
Prebivalstvo: 4.586.353
Gostota: 84/m²
Valuta: kolon
Časovni pas: UTC-6
Vrhnja internetna domena:
.cr
Nacionalna klicna koda: ++ 506