Zdravstvena tveganja

Cepljenje in zaščita

Bolezen

Cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Rumena mrzlica

Za vstop v ciljno državo je obvezen certifikat o cepljenju za potnika, ki potuje iz države z rumeno mrzlico, ali je 12 ur in več v tranzitu na letališču takšne države

Hepatitis A

Za potnike priporočamo cepljenje

 

Zdravstvena tveganja

Za potovanje na Mauricius ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A, ki se prenaša z okuženo hrano, vodo in preko rok. Začetek cepljenja s prvim odmerkom naj bi bil vsaj 2-3 tedne pred potovanjem. Z drugi odmerkom cepimo čez 6 do 12 mesecev. Če pogosteje potujete, priporočamo cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. Zaradi kompletne zaščite je potrebno opraviti dve cepljenji pred odhodom na potovanje v razmiku 1 meseca, tretje cepljenje pa čez 6 mesecev. Če opravite kompletno cepljenje po programu, traja zaščita pred obema vrstama hepatitisa 15 do 20 let.
Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je minilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.
Sredstva za preprečevanje pikov komarjev je potrebno uporabljati, zaradi prenosa denge, chikungunyje, drugih vročic in parazitarnih obolenj.

Zadnje novice iz države
Mavricij

Mavricij

17. junija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jeziki: angleščina (de facto), francoščina in mauriška kreolščina
Državna himna: Motherland
Glavno mesto: Port Louis
Površina: 2.040 km²
Prebivalstvo: 1.261.208
Gostota: 618/km²
Valuta: mauriška rupija
Časovni pas: UTC +4
Vrhnja internetna domena: .mu
Nacionalna klicna koda: ++ 230

Zgodovina
Otočje je poznano arabskim trgovcem že v 10. stoletju. V posesti Portugalcev je od leta 1511 do 1598, ko ga zasedejo in naselijo Nizozemci. Poimenujejo ga po Princu Mauriceu Nassauskemu. Pod francosko upravo (1715 – 1810) je preimenovan v Ile de France. Leta 1810 otok zasedejo Britanci, ga po mirovnem sporazumu v Parizu leta 1814 anektirajo in uvedejo svoj kolonialni režim. Leta 1829 na otok naselijo najemniške delavce s Kitajske, po ukinitvi suženjstva 1834 pa še delavce z indijske podceline, katerih potomci danes predstavljajo večino prebivalstva.
Leta 1957 Mauritius dobi omejeno avtonomijo, z uveljavitvijo splošne glasovalne pravice leta 1958 pa postopno prevzema oblast. Po parlamentarnih volitvah 7. avgusta 1967 dobi popolno avtonomijo. Po zmagi koalicijskega Bloka strank za neodvisnost dne 12. marca 1968 razglasi neodvisnost monarhije v okviru britanskega Commonwealtha. Po volitvah leta 1991 dne 12. marca 1992 postane republika.