Mozambik

Mozambik je obmorska država v južni Afriki, ki na severu meji na Tanzanijo, na vzhodu na Malavi, Zambijo, Zimbabve in Južnoafriško republiko, na jugu na Svazi, ter na zahodu na Indijski ocean.

Mozambik je upravno razdeljen na 11 provinc: Cabo Delgado, Gaza, Inhambane, Manica, Maputo (mesto), Maputo, Nampula, Niassa, Sofala, Tete, Zambezia

Zdravstvena tveganja

Cepljenje in zaščita

Bolezen

Cepljenje

Tifus

Za potnike priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Malarija

Zaščita pred malarijo je obvezna v celi državi, celo leto

Rumena mrzlica

Za vstop v ciljno državo* je certifikat o cepljenju obvezen za potnika, ki potuje iz države z rumeno mrzlico

Hepatitis A

Za potnike priporočamo cepljenje

 

Zdravstvena teganja

Priporočljiva rutinska cepljenja: Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Hepatitis A: Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B: Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih s srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus: Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju vzhodne Afrike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi s tifusom  preko hrane in vode.

Steklina: Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je cepljenje proti steklini priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Malarija: Področja Mozambika z malarijo: vsa

V kolikor potujete v Mozambik, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.

Poti za preprečevanje malarije:
·    predpisana antimalarična zdravila
·    uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
·    prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Mozambiku in naj ga ne bi uporabljali.

Zadnje novice iz države
Otroška paraliza po svetu

Otroška paraliza po svetu

30. novembra, 2022
Mozambik

Mozambik

17. junija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: portugalščina
Državna himna: Patria Amada
Glavno mesto: Maputo
Površina: 801.590 km²
Prebivalstvo: 23.929.708
Gostota: 28,7/km²
Valuta: mozambiški metical (MZN)
Časovni pas: UTC+2
Vrhnja internetna domena: .mz
Nacionalna klicna koda: ++ 258

Zgodovina
Prvi prebivalci Mozambika so bili predniki ljudstva Khoiseni. Med 1. in 4. stoletjem so začeli prodirati na ozemlje bantujska ljudstva, ki so nato do 15. stoletja ustanovila več svojih držav. V obdobju od 10. do 15. stoletja so se na severu ob obali utrdili Arabci, ki so iz svojih mest trgovali z zaledjem. Portugalci so začeli kolonizirati Mozambik v začetku 16. stoletja. Sredi 16. stoletja se je začela donosna trgovina s sužnji, ki je trajala vse do konca 19. stoletja. V letih 1825 – 1895 je bila pokorjena država Zulujcev. Leta 1891 so bili s sporazumom med Portugalsko in Veliko Britanijo zglajeni spori okoli meje med Mozambikom in Njaso (Malavijem), Južno Rodezijo (Zimbabvejem). Leta 1919 je Mozambik pridobil ozemlje nekdanjih nemških kolonij. Leta 1951 Portugalska razglasi Mozambik za prekomorski teritorij. Po II. svetovni vojni se je razvil boj za neodvisnost Mozambika, ki je leta 1964 prerasel v oborožen spopad med leta 1962 ustanovljenim gibanjem FRELIMO in Portugalci. Po desetih letih bojev in s političnimi spremembami na Portugalskem je Mozambik dne 25. junija 1975 postal neodvisen. Nova vlada je dala zavetje in podporo osvobodilnim gibanjem v Južni Afriki (ANC) in Rodeziji (ZANU). Z ustanovitvijo enostrankarskega sistema, oslombo na Sovjetsko zvezo in izobčenjem političnih nasprotnikov (RENAMO) s strani FRELIMO-a, ki sta ga podpirali Južna Afrika in Rodezija, je izbruhnila državljanska vojna. Sredi 80-ih let so se začele politične in gospodarske reforme, kasneje pa tudi mirovni pogovori z RENAMO-m. Nova ustava iz leta 1990 je zagotovila večstrankarski sistem, tržno ekonomijo in svobodne volitve. Državljanska vojna se je končala s podpisom mirovnega sporazuma 4. oktobra 1992 in prihodom mirovnih sil Združenih narodov, UNAMOZ.