Zdravstvena tveganja

Cepljenje in zaščita

Bolezen

Cepljenje

Tifus

Za potnike priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Malarija

Zaščita pred malarijo je obvezna v delu države, del leta

Rumena mrzlica

Za vstop v ciljno državo* je certifikat o cepljenju obvezen za potnika, ki potuje iz države z rumeno mrzlico

Hepatitis A

Za potnike priporočamo cepljenje

Zdravstvena tveganja

Za potovanje v Nikaragvo priporočamo cepljenje proti hepatitisu A in tifusu. Obe bolezni se prenašata z okuženo hrano, vodo in kontaktno preko rok. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in hepatitisu B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (prenos s krvjo in telesnimi tekočinami). Prav tako priporočamo cepljenje proti tetanusu, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, kar preverite pri osebnem zdravniku in se tam lahko tudi preventivno cepite z enim odmerkom.

V Nikaragvi obstaja tveganje za okužbo s povzročitelji malarije povsod pod 1000 m n.m., razen v večjih mestnih kot sta Managua in Leon. Večje tveganje obstaja v predelih Chinandega, Jinotega, Nueva Segovia, Atlantico Norte, Atlantico Sur, in Rio San. Večina okužb se pojavlja od junija do decembra. Za zadrževanje v podeželskih predelih je potrebna poleg repelenta in zaščitne mreže tudi zaščita za antimalarikom.

Pred okužbo s povzročitelji malarije se varujemo s preprečevanjem pikov komarjev, pred razvojem bolezni ob morebiti okužbi pa z jemanjem nizkih prevetivnih odmerkov zdravil antimalarikov. Pike komarjev in drugih insektov preprečujemo z uporabo repelenta, primerno obleko, uporabo insekticidov, ki delujejo v prostoru in uporabo zaščitnih mrež. Omenjena zaščita pred piki komarjev pomeni tudi zaščito pred okužbo s povzročitelji drugih bolezni, ki jih prenašajo insekti (komarji, stenice, muhe,…) kot so Chagasova bolezen, denga, lišmanijaza..

Zadnje novice iz države

Osnovni podatki

Uradni jezik: španščina
Državna himna: Salve a ti
Glavno mesto: Managua
Površina: 130.375 km²
Prebivalstvo: 6.071.045
Gostota: 46,6/km²
Valuta: kordoba
Časovni pas:
UTC -6
Vrhnja internetna domena: .ni
Nacionalna klicna koda: ++ 505