Norveška

Kraljevina Norveška je obmorska nordijska država zahodno od Švedske na Skandinavskem polotoku. Norveška je zelo raztegnjene oblike in ima obširno razčlenjeno obalo vzdolž Severnega Atlantskega oceana, kjer najdemo slavne norveške fjorde. Poleg Švedske na severovzhodu meji še na Rusijo in Finsko.

Zdravstvena tveganja

Cepljenja

Bolezen

Cepljenje

Klopni meningoencefalitis

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tetanus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

O državi

Bližnja otočja Svalbard in Jan Mayen so pod norveško suverenostjo in se smatrajo kot del Kraljevine Norveške, medtem ko sta otoka Bouvet v Južnem Atlantskem oceanu in otok Petra I. v Južnem Tihem oceanu le norveški odvisnosti in kot taki ne štejeta za del kraljevine. Norveška zahteva tudi Zemljo kraljice Maud na Antarktiki.

Norveška je razdeljena na 20 administrativnih regij, imenovanih fylker (v ednini: fylke) in na 433 okrožij, imenovanih kommuner (v ednini: kommune):Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Finnmark, Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Nordland, Nord-Trøndelag, Oppland, Oslo, Østfold, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Telemark, Troms, Vest-Agder, Vestfold

Norveška je dolga in ozka država ki leži na severu Evrope in na V meji na Švedsko (1619 km), na SV na Finsko (729 km) in Rusijo (169 km). Z drugih strani je obdana z morjem, na severu jo obliva Severno morje in na zahodu severni Atlantski ocean. Je skrajna severna država Evrope.

Pokrajina je značilno ledeniško preoblikovana. Sestavljena je predvsem iz visokih planot in gorovij. V obalo se globoko zajedajo fjordi, ki so za Norveško najbolj značilni. Obalo predstavlja tudi več kot 50.000 otočkov in otokov. Dve tretjini ozemlja predstavljajo gorovja. Norveška je zelo ozka država predvsem na S in SZ delu, kjer ponekod ne doseže niti 50 km širine, razširi se samo na jugu. Površina države znaša 324.220 km², od tega je 16.360 km² vodovij in 307.860 km² kopnega. Najvišja gora je Galdhopiggen z 2469 metri nadmorske višine.

Zmerno podnebje se razteza vzdolž obale kar je predvsem posledica severnoatlantskega toka. Padavine so tukaj skozi celo leto. Notranjost je precej bolj hladna, pravtako poletja. Severni del znotraj arktičnega pasu ima stalen dan poleti in stalen mrak pozimi.

Zadnje novice iz države
Norveška

Norveška

19. julija, 2022
Opičje koze (Monkeypox)

Opičje koze (Monkeypox)

23. junija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: norveščina in samijščina
Državna himna: Ja, vi elsker dette landet
Glavno mesto:
Oslo
Površina: 386.000 km²
Prebivalstvo:
5.136.700
Gostota:
15,5/km²
Valuta:
1 norveška krona =”100″ øre
Časovni pas:
UTC +1 (poletni čas + 2)
Državni dan Ustavni dan:
17. maj 1814
Vrhnja internetna domena:
.no
Nacionalna klicna koda:
++ 47