Zdravstvena tveganja

Cepljenje in zašćita

Bolezen

Cepljenje

Tifus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Malarija

Zaščita pred malarijo je obvezna v delu države, del leta

Rumena mrzlica

Za potnike, ki potujejo v državo z rumeno mrzlico, je cepljenje obvezno, certifikat o cepljenju pa je obvezen, če v ciljno državo vstopa iz države z rumeno mrzlico

Hepatitis A

Za potnike priporočamo cepljenje

Zdravstvena tveganja

Priporočljiva rutinska cepljenja:

Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Rumena mrzlica:

Cepljenje proti rumeni mrzlici se zahteva za vse potnike, starejše od 1 leta, ki prihajajo iz držav z velikim rizikom prenosa rumene mrzlice.

Priporočila CDC: Za vse potnike starejše od 9 mesecev.

Cepiti se je potrebno 10 dni pred potovanjem z enim odmerkom cepiva. Veljavnost certifikata je neomejena.

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju tropske južne Amerike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Malarija:  

Področja Paragvaja z malarijo: prisotna je v predelih: Alto Parana, Caaguazu in Canendiyu.

V kolikor potujete v predele Paragvaja z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni
zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.

Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, pokrita koža za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami
Zadnje novice iz države
Paragvaj

Paragvaj

21. junija, 2022

Osnovni podatki

Uradna jezika: španščina, gvaranščina
Glavno mesto: Asunción
Površina: 406.750 km²
Prebivalstvo: 7.012.433
Gostota: 17,2/km²
Neodvisnost od Španije: 15. maj 1811
Valuta: gvarani
Časovni pas: UTC-4
Državna himna: Paraguayos, República o Muerte (Paragvajci, republika ali smrt!)
Vrhnja internetna domena: .py
Klicna koda: ++ 595


Zgodovina
Evropejci so na ozemlje prvič prišli v začetku 16. stoletja, v Asunciónu pa so se začeli naseljevati leta 1537. Mesto je sčasoma postalo središče španske kolonije. Neodvisnost je Paragvaj razglasil 15. maja 1811.

V vojni z Brazilijo, Argentino in Urugvajem (1865-1870) je Paragvaj izgubil tretjino moške populacije in 140.000 km² ozemlja. V vojni Chaco (vojna z Bolivijo, 1932-1935) pa so Paragvajci izrinili bolivijske čete iz regije Chaco.

Leta 1989 je 35-letno diktatorstvo Alfreda Stroessnerja propadlo. Od takrat se izvajajo relativno svobodne in redne predsedniške volitve.

Prebivalstvo
Prebivalstvo Paragvaja je eno izmed etnično, kulturno in družbeno najbolj homogenih v Južni Ameriki; približno 95 % prebivalcev je mesticev z mešanimi španskimi in gvaranskimi koreninami.

Jezik gvarani govori 90 % prebivalstva, špansko pa 75 %.

Prebivalstvo je po državi porazdeljeno neenakomerno. Večina ljudi živi v vzhodni regiji (večina znotraj 160 kilometrov Asuncióna). V regiji Chaco, ki obsega približno 60 % ozemlja, živi manj kot 2% prebivalstva.

V državi prevladuje rimskokatoliška vera z nekaj protestantskimi manjšinami.