Pojav šigeloze (griže) v Avstraliji (Viktorija)

V Viktoriji je vse več primerov šigeloze, okuženih s sevi bakterij Shigella, ki so odporne na ključne priporočene antibiotike. Veliko primerov se pojavlja med moškimi, ki so imeli nedavni spolni stik z drugimi moškimi. Opazen je tudi med popotniki, ki se vračajo.

Kdo je ogrožen?

Moški, ki so imeli nedavni spolni stik z drugimi moškimi; in popotniki, ki se vrnejo iz držav z visoko stopnjo okužbe, imajo večje tveganje za okužbo s šigelozo, vključno s sevi Shigella, odpornimi na antibiotike.

Simptomi in prenos
Šigeloza je okužba črevesja, za katero je značilen akuten pojav driske (ki je lahko vodena ali vsebuje sledi gnoja, sluzi ali krvi), zvišana telesna temperatura, slabost, bruhanje in trebušni krči.

Običajno gre za samoomejujočo okužbo, vendar se lahko pri nekaterih ogroženih posameznikih, kot so majhni otroci, starejši ljudje in osebe z oslabljenim imunskim sistemom, pojavijo hude bolezni in zapleti.

Šigeloza je zelo nalezljiva in se večinoma prenaša po fekalno-oralni poti, tudi med spolnim stikom, zlasti pri oralnem in oro-analnem seksu. Simptomi se običajno razvijejo en do tri dni po izpostavljenosti, vendar se lahko v nekaterih primerih pojavijo že po 12 urah do celo en teden zatem.

Primeri ostajajo nalezljivi, medtem ko se bakterije Shigella še naprej izločajo z blatom. To lahko traja do štiri tedne po izginotju simptomov.

Zdravljenje

Zdravljenje vključuje veliko tekočine in peroralnih rehidracijskih napitkov. V primerih hude okužbe bo morda potrebno zdravljenje z antibiotiki.

Priporočila

 • Varna spolnost (npr. uporaba pregradne zaščite) in dobra higiena lahko preprečita širjenje šigeloze.
 • Pogosto in temeljito si umivajte roke, zlasti po uporabi stranišča in pred jedjo ali pripravo hrane.
 • Umijte si roke pred in po seksu ter po uporabi uporabljenih kondomov ali spolnih igračk.
 • Če imate gastrointestinalne simptome, se izogibajte spolnim odnosom, pripravljanju hrane ali pijače za druge ali zagotavljanju osebne nege za druge do 48 ur po izginotju simptomov.
 • Moški, ki imajo spolne stike z drugimi moškimi, in popotniki, ki so se vrnili v tujino, se morajo zavedati simptomov šigeloze in poiskati zdravniško pomoč, če se simptomi pojavijo. Šigelozo je mogoče diagnosticirati z vzorcem blata.
 • Osebe, pri katerih je bila diagnosticirana šigeloza, se morajo vzdržati spolnih odnosov med simptomi in en teden po tem, ko simptomi popolnoma izzvenijo. Nadaljnja dva tedna po izginotju simptomov:
  • Med spolnim odnosom uporabljajte pregradno zaščito (kot so kondomi in jezovi).
  • Omejite spolne dejavnosti s fekalno-oralno izpostavljenostjo, kot je rimming, ki lahko znatno poveča tveganje za širjenje okužbe
  • Tuširajte se in si umijte roke pred in po spolnem odnosu.
 • Osebe, ki delajo kot skrbniki za hrano, delavci za varstvo otrok, zdravstveni delavci in ljudje, ki delajo v stanovanjskih ustanovah, kot so domovi za ostarele, invalidski domovi, zapori in drugi stanovanjski objekti, se ne smejo vrniti na delo, dokler jim tega ne dovoli zdravnik.

Zadnje novice