Kakšno je trenutno stanje?

Nigerijski center za nadzor bolezni (NCDC) poroča o izbruhih rumene mrzlice v več državah (Bauchi, Benue, Delta, Ebonyi in Enugu), kar je bilo potrjeno s testiranjem v nigerijskem nacionalnem referenčnem laboratoriju. Odzivne aktivnosti potekajo, na prizadetih območjih pa so načrtovane akcije množičnega cepljenja.

Kaj lahko popotniki storijo, da preprečijo rumeno mrzlico?

Ni zdravil za zdravljenje ali zdravljenje rumene mrzlice. Cepivo proti rumeni mrzlici je najboljša zaščita pred to boleznijo. Popotniki naj uporabljajo tudi repelent proti komarjem, da preprečijo pike komarjev.

Čeprav nigerijska vlada od potnikov, ki prihajajo iz druge države, v kateri se pojavlja rumena mrzlica, zahteva le dokazilo o cepljenju, CDC priporoča, da se vsi potniki, stari 9 mesecev ali več, ki gredo v Nigerijo, cepijo proti rumeni mrzlici vsaj 10 dni pred potovanjem. Rumena mrzlica je vedno tveganje na potovanju v Nigeriji, toliko bolj, ko se pojavljajo izbruhi. Podpisano in žigosano mednarodno potrdilo o cepljenju ali profilaksi (ICVP ali »rumena karta«) je dokaz o cepljenju.

Obrnite se na ponudnike cepiv proti rumeni mrzlici precej pred potovanjem. Poiščite kliniko za cepljenje proti rumeni mrzlici v vaši bližini.

Potniki, ki gredo v kraje, kjer se pojavljajo izbruhi rumene mrzlice, so izpostavljeni povečanemu tveganju okužbe, tudi če so bili v preteklosti cepljeni. Zato se, če ste prejeli cepivo proti rumeni mrzlici pred 10 ali več leti, pogovorite z zdravnikom o poživitvenem cepljenju, preden odpotujete kamor koli v Nigerijo, kjer je razglašen izbruh rumene mrzlice.

Če imate vprašanja o cepivu proti rumeni mrzlici, se posvetujte z zdravnikom. Nekaterim ljudem cepivo proti rumeni mrzlici ni priporočljivo.

Če proti rumeni mrzlici ne morete biti cepljeni (iz katerega koli razloga), ne potujte v kraje, kjer se pojavljajo izbruhi rumene mrzlice.

Ker komarji širijo rumeno mrzlico (in druge bolezni), bi morali vsi potniki v Nigerijo sprejeti ukrepe za preprečevanje pikov komarjev:

  • Uporabite repelent proti insektom, registriran pri EPA.
  • Na prostem nosite srajce z dolgimi rokavi in dolge hlače.
  • Spite v klimatizirani sobi z zaprtimi okni, sobi z okenskimi mrežami ali pod posteljno mrežo, obdelano z insekticidi.

Če med potovanjem ali po njem zbolite

Če zbolite, se posvetujte z zdravnikom ali medicinsko sestro, zlasti če imate vročino. Povejte jim, da ste bili v državi z rumeno mrzlico.

Območja z rumeno mrzlico v Nigeriji. Vir: CDC

Zadnje novice